Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. března 2024 14:00
Čas čtení 12:27
Lucie Kotvalová

S Hermionou a Petrem jsme podnikli sondu do českého prepperství. „Vědět, co dělat, vás připraví víc než výbava za statisíce“

S Hermionou a Petrem jsme podnikli sondu do českého prepperství. „Vědět, co dělat, vás připraví víc než výbava za statisíce“
Zdroj: se svolením Hermiony Skaut
REFRESHER ČESKO
Uložit Uložené

Víte, kde máte hlavní uzávěr plynu a vody? A najdete je po tmě? Jak otevřete garáž, když vypadne proud? Hermiona a Petr se věnují preppingu a pro Refresher popisují, jak vypadá jejich vlastní příprava na chudobu, krize či války.

„Vždy jsem tak nějak tušil, že se něco stane. Myslím, že všichni cítíme, že se ve světě schyluje k něčemu hroznému. Mnozí si to jen nechtějí připustit,“ popisuje mi příčiny svého „prepperství“ třicetiletý Jiří Kotrnetz.


A právě o tom takzvané prepperství je: o připravenosti na „něco hrozného“. Interpretace takové události se ovšem mezi preppery a prepperkami liší.

  • Někteří praktikují „rodinnou připravenost“. Očekávají lokální potíže jako chudobu, inflaci či dočasný blackout.
  • Někteří předpokládají dlouhodobé a vícevrstevnaté krize. Války, ekonomický kolaps, pandemie, klimatické katastrofy, sluneční erupce, společenský rozpad.
  • Někteří se pak slovy geologa Václava Cílka, který se preppingu věnuje, zdokonalují v „rambo stylu“. Chtějí umět přežít v divočině.

Na diskuzních fórech dedikovaných preppingu členové a členky často používají jeden univerzální termín, který se má vypořádat s nejasnou definicí očekávané události – „Průser“. Průser s velkým P. Ať už půjde o cokoliv, taková událost podle nich může negativně poznamenat momentální úroveň bezpečí či stability. Onu „připravenost“ pak vnímá každý jinak. Někteří střádají zásoby jídla, učí se nezávislosti na širší společnosti, poznávají jedlé rostliny, rybaří, chodí na kurzy první pomoci či šití ran, pronikají do oblasti techniky, pořizují si zbrojní průkazy nebo budují bunkry. 

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Chtěla jsem se dostat blíže jejich smýšlení o budoucnosti i světě kolem nás. V prvním díle série přináším rozhovory se dvěma z nich: s Petrem a Hermionou. Navzájem se neznají, ale jejich přístup k prepperství je podobný. V krizi by se spoléhali především na vlastní znalosti a schopnosti. Jak navíc dokládají, naučené dovednosti využívají i dnes. Třeba když chtějí výrazně zlevnit svůj životní styl nebo když se jim rozbije mrazák.

Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. Zdroj: Freepik / freepik

Petr: Chci být soběstačný a užitečný

Petrovi, který nechtěl veřejně sdílet své pravé jméno, a proto využívá pseudonym, je „kolem třiceti let“. Pracuje v obchodě s outdoorovým a prepperským vybavením. Říká mi o sobě, že není „hardcore prepper“ – prý neodpovídá stereotypní představě „týpka, který je zavřený ve sklepě se zásobami jídla na dvacet let a čeká na jadernou válku“. Na méně bezpečný stav, než v jakém žijeme dnes, se připravuje i proto, že by chtěl umět pomoci ostatním.

Na jaký typ události se snažíš připravit?Rozdělil bych to na dvě fáze. Před válkou (před ruskou invazí na Ukrajinu v roce 2022, pozn. red.) jsem se připravoval na krizové situace typu přírodních pohrom – tornád nebo záplav. Po válce jsem to přeorientoval na ozbrojené konflikty.

Text je součástí dvoudílné série, která přináší čtyři rozhovory. Jednoho z prepperů osobně znám, a abych se dostala k dalším, přidala jsem se do facebookové skupiny pojmenované Preppers CZ Rozpad společnosti. Na výzvu „hledám lidi do článku“ se mi přihlásilo devět mužů, což odpovídá genderové rozvrstvenosti preppingu, který je do velké míry maskulinní záležitostí. Dva z nich jsem vyzpovídala a přes jednoho jsem se nakonec dostala i k prepperce.

Jak tě napadlo, že by ses chtěl na takové situace připravit?

Chodil jsem do Skauta a mantrou skautů je „buď připraven“. Kdyby se děla krizová situace, chci být soběstačný, abych nebyl na obtíž a dokázal se postarat sám o sebe. Druhá věc je, že bych chtěl být užitečný i pro ostatní, chci lidem eventuálně umět pomoci.

Jak jsi s přípravou začal? Co považuješ za dobrý první krok?

Myslím, že je dobré začít zlehka, vyhodnotit si, jaké situace v mém regionu mohou nastat, a podle toho se zařídit. Zaměřit se na základní potřeby – vodu, jídlo, zdravotní potřeby nebo zázemí. Je zbytečné začít s preppingem nákupem plynové masky, křesadla a elektrocentrály.

Jak vypadá tvá připravenost?

Z mého pohledu je důležitější věci umět než mít. Začal jsem třeba informacemi o tom, jaké existují druhy sirénových poplachů – co znamená, když siréna houká „rovně“ nebo když tón odpovídá sinusoidě. Jak se zachovat v různých krizových situacích – to abych měl jasný plán, co dělat, když nastane to nebo ono. Podle mě je lepší být informovaný a mentálně připravený než si domů nakoupit horu jídla a dva tisíce nábojů do zbraní.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 155189 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Na jaký typ události se můžeš připravit.

  • Jak začít s přípravou a co všechno si koupit. 

  • Jak vypadá běžná výbava prepperů.

  • Na kolik dnů dopředu mít zásoby.
  • Jak se liší zkušenost ženy prepperky od muže preppera.

  • Co ti může dát prepperství do života.

Domů
Sdílet
Diskuse