Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. března 2024 13:00
Čas čtení 4:04
Tereza Šnajdrová

Jak zvládnout pracovní pohovor levou zadní? Poradíme ti, jak získat tvůj vysněný job

Jak zvládnout pracovní pohovor levou zadní? Poradíme ti, jak získat tvůj vysněný job
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZAJÍMAVOSTI ČESKO NABÍDKY PRÁCE PRÁCE
Uložit Uložené

Čeká tě pracovní pohovor? Poradíme ti, na jaké otázky se připravit a jak reagovat na debatu o platu.

Právě jsi dostudoval*a a hledáš novou práci? Nebo chceš změnit tu stávající? Poradíme ti, jak se připravit na pohovor. Spojili jsme se s headhunterskou kanceláří Wolf Hunt a zjistili jsme, co všechno by sis měl*a nastudovat o firmě, do níž se chystáš na pohovor, zda je v pořádku ukázat i své slabé stránky, a poradíme ti i to, jak reagovat na otázku týkající se peněz.

Doporučeno
Vyrazila jsem na speed dating. Byla jsem naštvaná, frustrovaná a málem jsem utekla s pláčem Vyrazila jsem na speed dating. Byla jsem naštvaná, frustrovaná a málem jsem utekla s pláčem 3. března 2024 13:00

Firmu si pořádně proklepni

Než se vypravíš na pohovor, o firmě, do níž se hlásíš, si vyhledej co nejvíce informací. Většinou je najdeš na webovkách, ale můžeš také googlit či pročítat recenze zaměstnanců a zaměstnankyň na Atmoskopu. Na webu firmy se pak dozvíš její historii, jakou zastává podnikovou kulturu, jaké problémy řeší, kdo v ní pracuje, jak se jmenují majitelé*majitelky, zda nespadá do určité skupiny firem, jaké jsou její cíle do budoucna a mnoho dalšího.


„Celkový přehled o potenciálním zaměstnavateli je jedním z nejdůležitějších aspektů k získání pozice. Každá dostupná informace může být přínosem. Obecně je důležité si předem zjistit produkt společnosti, jaké má klienty, její velikost, jak dlouho je na trhu a aktuální situaci – jestli expanduje, nebo je v útlumu,“ radí Zlata Králová z Wolf Huntu.


Personalista*personalistka si určitě tvé znalosti týkající se firmy prověří, a když budeš znát odpověď na všechny otázky, dáš jasně najevo, že jsi na pohovor dobře připraven*a.


Díky rešerši navíc budeš moci bez váhání odpovědět na otázku, proč sis vybral*a právě tuto společnost. Je to kvůli jejím hodnotám? Cílům? Finanční stabilitě? Miluješ její produkt? Ať už v tobě zájem vzbudilo cokoli, je dobré odpovědět pravdivě a svou odpověď také vysvětlit.

pohovor
Zdroj: Unsplash/Christina/wocintechchat.com/volně k použití

Buď sám*sama sebou

Těsně před samotným pohovorem pak následuj tyto rady. Slušně se oblékni, ztlum si vyzvánění na telefonu, a pokud máš v ústech žvýkačku, vyplivni ji. Jakmile vstoupíš do budovy, usmívej se, s personalistou*personalistkou a dalšími lidmi přítomnými na pohovoru si potřes rukou (ne příliš vágně ani příliš urputně), mluv nahlas, zřetelně, dívej se do očí a používej přiměřená gesta.

 
Zároveň si ale na nic nehraj (později by pravda stejně vyšla najevo). Neboj se hovořit nejen o svých silných stránkách, ale i o těch slabých. A když už o nich budeš mluvit, nejlépe také přijdi s řešením, jak se svými slabými stránkami pracuješ.
 
„Uchazeč by se měl hlavně chovat přirozeně a být sám sebou. Ku prospěchu mu bude poukazovat na svoje silné stránky a co může společnosti nabídnout. Nic by se ale nemělo přehánět, proto by měl být upřímný i ve slabých stránkách a nastínit firmě, jak s nimi pracuje,“ doplňuje Zlata Králová.

Doporučeno
Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? Měsíc jsem zkoušela ovládnout TikTok a stát se influencerkou. Uspěla jsem, nebo selhala? 22. února 2024 12:00

Připrav se na tyto otázky

Během pohovoru pak naslouchej personalistovi*personalistce, vnímej, co ti říká, na co se tě ptá, a snaž se odpovídat rozvinutějšími větami než jen „ano“ a „ne“. Odpovídej opravdu na všechny otázky, samozřejmě tedy kromě těch, které jsou diskriminační (například jaký je tvůj rodinný stav, kolik máš dětí, zda plánuješ děti, jaká je tvoje sexuální orientace, zda se hlásíš k nějakému náboženství atd.). Tyto otázky by měly být no-go, a pokud k nim přece jenom dojde, je to velký red flag. Opravdu bys chtěl*a pracovat v takovéto společnosti?
 

Vyzkoušej předplatné
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 155438 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč odcházíte ze současného zaměstnání? Jak zvládáte stres? Tyto otázky na pohovoru nejspíš zazní. Řekneme ti, co jimi personalista*personalistka chce zjistit.
  • Na co by ses měl*a ptát naopak ty.
  • Jak mluvit o svém minulém zaměstnání.
  • Tip, jak se odlišit od ostatních uchazečů.
Domů
Sdílet
Diskuse