Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. března 2024 11:00
Čas čtení 6:20
Vojtěch Vanda

REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard

REPORTÁŽ: Obědval jsem v „nejhorší restauraci v Brně“ podle turistů. Zjistil jsem, že mám asi nízký standard
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER
GASTRO BRNO ČESKO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Venku svítí sluníčko, mně se nechce obědvat doma, tak jsem se rozhodl, že obohatím své znalosti o Brně a navštívím restauraci, kde jsem ještě nebyl. Aby také ano, když ji turisté, kteří recenzují na webu TripAdvisor, hodnotí jako nejhorší ze všech.

Zní to tvrdě, ale čísla nelžou. Nevím jak ty, ale když já někam cestuju, kromě recenzí na Googlu kontroluji právě web s názvem TripAdvisor. Jde totiž snad o nejdostupnější a neobsáhlejší web s gastrorecenzemi napříč planetou, na který přispívají sami strávníci.

TripAdvisor jen v Brně eviduje 1041 restaurací. Jenže pozor, ten 1041. podnik není zároveň podnikem nejhorším, jelikož žádné hodnocení nemá. Jak jsem nakonec zjistil, hodnocených restaurací je na seznamu jen 762. Z nich podle relevantního počtu recenzí padl černý Petr na restauraci Akát v brněnské Bystrci, která získala jen dva a půl bodu z pěti. 

Jak jsme vybírali

Za „nejhorší restauraci“ v Brně jsme vybrali tu, která se v žebříčku brněnských restaurací a gastropodniků na webu TripAdvisor umístila na jednom z posledních míst a zároveň měla relevantní počet hodnocení. Hranici pro relevantní počet hodnocení jsme stanovili na 20. 

Vítejte v Akátu!

V Brně žiju už nějaký pátek, proto jsem o Akátu slyšel. Nikdy to nebyly ódy, ale nepřišlo mi, že by si na podnik někdo zásadně stěžoval. Věděl jsem také to, že restaurace rozvážela obědy a pizzu, ale nikdy jsem si odtud nic neobjednal. 

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Proto jsem neváhal s prohlédnutím profilu podniku na TripAdvisoru. Z fotek se vnitřní prostor jevil jako úplný opak toho, co si představuji pod pojmem nejhorší restaurace. Ani fotografie připojených jídel nevypadaly vůbec špatně.

hodnocení Akátu
Zdroj: TripAdvisor/Vojtěch Vanda

Hodnocení každé restaurace se dělí na tři kategorie zaměřující se samostatně na jídlo, obsluhu a cenu. Jídlo zde od konzumentů dostalo tři a půl bodu z pěti, obsluha a cena po třech. V hodnocení pod nimi zase mohou cestovatelé slovně okomentovat, jak se jim v restauraci líbilo. Jeden cestovatel zaškrtl možnost „velmi dobré“, dva ale „otřesné“.

Nedopečené pečivo, arogantní obsluha?

Ke psanému hodnocení se bohužel odvážili pouze tři cestovatelé, jejichž texty nebyly nejnovější, ale říkal jsem si, že nebude na škodu zjistit, jak se na místě vařilo dříve. Jedna velmi pozitivní recenze od cestovatelky hovořila o tom, že do Akátu přišla neplánovaně, ale naštěstí se pro ni místo u stolu našlo. Také ocenila akci 2 + 1 pizza zdarma, kterou vyzkoušela. 

Druhá recenze už tak pozitivní nebyla. Hovořila o arogantní obsluze a nepříliš dobré chuťovce „chleba s dipem“, kde mělo být pečivo přesolené a nedopečené. Reakce servírky na stížnost byla prý nevhodná, po stížnostech totiž zákazníkům jídlo sebrala. Korunu tomu měl nasadit dvojnásobný kuvér (poplatek za prostření, příbory, pozn. red.), přestože si zákazníci objednali jen jednu pizzu jako hlavní chod a poplatek se měl podle menu účtovat shodně s počtem hlavních jídel.

Doporučeno
„Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují 25. dubna 2024 15:00

Poslední a nejstarší recenze byla taktéž negativní a týkala se špatného jídla. Cestovatel ocenil hezký interiér, přestože restaurace sídlí v „nevzhledné komunistické budově uprostřed sídliště“, moderní menu i přívětivý servis. Jen to jídlo. Prý si s přítelkyní objednali vegetariánský burger, který byl bez chuti, s tvrdou bulkou a různými typy sýra. Oběma z toho prý bylo špatně.

Na oběd!

Restaurační web mě ale mile překvapil. Byl přehledný, responzivní, obsahoval menu i možnost rezervace či on-line objednávky. Stránka slibovala, že je v zařízení taktéž bezbariérový přístup, místnost na přebalování, prostor pro rauty nebo dětský koutek. Platba kartou byla samozřejmostí. 

 Vstup do podniku.

Restaurace Akát Brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Co mě ale překvapilo, byla vlastní aplikace podniku, skrze kterou se dal z Akátu objednat rozvoz. Najednou jsem začal o relevantnosti hodnocení pochybovat, a to jsem ještě do restaurace přilepené k budově OC Max v Bystrci na Kubíčkově ulici nevešel. Každopádně musím potvrdit, že podnik opravdu sídlil v nevzhledné budově. 

Restaurace Akát Brno
Zdroj: Vojtěch Vanda / REFRESHER

Kdybych byl dítě, nejspíš bych do Akátu chodit chtěl. Málokterá restaurace má na zahrádce kromě velkého počtu lavic se stoly i dva skákací hrady s palmami a živého papouška. Jestli to má být exotický detail, který restauraci spojuje s nedalekým Prýglem (Brněnskou přehradou) nebo zoologickou zahradou, jsem se však nedozvěděl. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 156477 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse