Chceš jíst zdravě, ale zároveň do toho nechceš vkládat moc snahy a energie? Těchto dvanáct ingrediencí už doma možná máš. Přinášíme ti jejich seznam a jednoduché tipy, jak je do vaření lehce přidat.
Známá kuchařka Anna Jones sestavila pro deník The Guardian seznam 12 ingrediencí, které jsou zdravé, a dodala tipy, jak je do svých receptů a jídelníčků snadno zařadit. Přinášíme ti jejich seznam.
1. Citrony
Citrony jsou skvělým zdrojem vitaminu C a taky výborným dochucovadlem. Dát si je do vody nebo si s nimi něco ozdobit, to známe všichni. Jones ale přichází i s méně očekávanými způsoby. „Ráda nakrájím několik tenkých plátků citronu se slupkou najemno, abych jimi ozvláštnila saláty nebo je přidala na závěr do dušených pokrmů. Pár citronů rozkrojených napůl a přidaných na tác s bramborami lze po upečení přimáčknout a dodat jim jemnou karamelovou svěžest,“ píše kuchařka.
2. Olivový olej
Olivový olej do všeho, chtělo by se jednomu po přečtení Anniných ód na něj říct. Přidává ho třeba i do vanilkové zmrzliny nebo jogurtů a dává také tip na jarní cibulku, která usmažená na olivovém oleji se špetkou cukru, kurkumy a chilli chutná prý vůbec nejlépe.
3. Tahini
Tahini je pasta z rozmixovaných sezamových semínek. Tvoří třeba základ populárního hummusu. James ho doporučuje hlavně do nudlí. Její oblíbený recept na rychlou večeři je pak následující: tahini a křupavý chilli olej zamíchej do instantní omáčky a přihoď k teplým vaječným nudlím, pak je doplň o jarní cibulku a okurku.
4. Miso
Miso je také pasta, jen původem z Japonska. Vyrábí se ze sóji. V zemi vycházejícího slunce věří v její zdravotní benefity, má dodávat energii, vyživovat pokožku a krev a pomáhat s trávením. Kuchařka ji doporučuje při vegetariánství, snadno díky ní dostaneš chuť i do jinak nevýrazných jídel. Jako rychlou večeři miluje také vývar, kdy k miso přidáš jen tofu a zeleninu, nebo ji jen tak natřít se sýrem na toast.