Chceš jíst zdravě, ale zároveň do toho nechceš vkládat moc snahy a energie? Těchto dvanáct ingrediencí už doma možná máš. Přinášíme ti jejich seznam a jednoduché tipy, jak je do vaření lehce přidat.
Známá kuchařka Anna Jones sestavila pro deník The Guardian seznam 12 ingrediencí, které jsou zdravé, a dodala tipy, jak je do svých receptů a jídelníčků snadno zařadit. Přinášíme ti jejich seznam.
1. Citrony
Citrony jsou skvělým zdrojem vitaminu C a taky výborným dochucovadlem. Dát si je do vody nebo si s nimi něco ozdobit, to známe všichni. Jones ale přichází i s méně očekávanými způsoby. „Ráda nakrájím několik tenkých plátků citronu se slupkou najemno, abych jimi ozvláštnila saláty nebo je přidala na závěr do dušených pokrmů. Pár citronů rozkrojených napůl a přidaných na tác s bramborami lze po upečení přimáčknout a dodat jim jemnou karamelovou svěžest,“ píše kuchařka.
2. Olivový olej
Olivový olej do všeho, chtělo by se jednomu po přečtení Anniných ód na něj říct. Přidává ho třeba i do vanilkové zmrzliny nebo jogurtů a dává také tip na jarní cibulku, která usmažená na olivovém oleji se špetkou cukru, kurkumy a chilli chutná prý vůbec nejlépe.
3. Tahini
Tahini je pasta z rozmixovaných sezamových semínek. Tvoří třeba základ populárního hummusu. James ho doporučuje hlavně do nudlí. Její oblíbený recept na rychlou večeři je pak následující: tahini a křupavý chilli olej zamíchej do instantní omáčky a přihoď k teplým vaječným nudlím, pak je doplň o jarní cibulku a okurku.
4. Miso
Miso je také pasta, jen původem z Japonska. Vyrábí se ze sóji. V zemi vycházejícího slunce věří v její zdravotní benefity, má dodávat energii, vyživovat pokožku a krev a pomáhat s trávením. Kuchařka ji doporučuje při vegetariánství, snadno díky ní dostaneš chuť i do jinak nevýrazných jídel. Jako rychlou večeři miluje také vývar, kdy k miso přidáš jen tofu a zeleninu, nebo ji jen tak natřít se sýrem na toast.
5. Arašídové máslo
Nevíš si rady, co s ním v kuchyni? James radí celou řadu způsobů. Přidej ho do rajčatové polévky, k dušenému masu, ke kari, ale třeba i při pečení do sušenek a buchet. Rychlý tip může být také varianta k rýži, kdy ho jen vyšlehej se sójou, zázvorem, chilli a rýžovým octem na omáčku.
6. Ocet
Zásadní kyselé dochucovadlo. Jak jinak ho ale využít? Anna doporučuje následující směsici: „K osmažené cibuli přidám sklenici bílých fazolí a rozdrobenou hlávku klasické kapusty nebo černé kapusty, pak pořádnou dávku nálevu z okurek a trochu nakrájených samotných okurek. Jakmile je směs hustá a krémová, dodělám ji s dalšími okurkami, koprem a crème fraîche (tužší a nakyslejší varianta smetany ke šlehání, pozn. red.),“ radí Britka.
7. Hořčice
Hořčice se dá přidat k lecčemu. Kuchařka ji doporučuje k bramborám, případně z ní udělat dresink společně s olejem, octem a bylinkami, které máš zrovna doma. Říká se, že má být dobrá na opary, bolesti zubů, koliku, neurologické problémy nebo problémy s klouby.
8. Rajčata v plechovce
Rajčata v plechovce tvoří základ mnoha jídel. Anna James doporučuje čočkovou omáčku, kdy rajčata smícháš s olivovým olejem, rozetřeným stroužkem česneku, povaříš s čočkou a bylinkami a nakonec vmícháš crème fraîche. Určitě zafunguje ale i smetana nebo kokosové mléko.
9. Kapary
Kapary zařaď do svých pokrmů, obzvláště pokud jedeš ve vegetariánské kuchyni. Pomůžou ti dodat chuť. Dají se přidat do těstovin, pomazánek, salátů... Nás zaujal tip s čokoládovou zmrzlinou. Chuťově by to totiž podle ní mělo být podobně skvělé jako třeba slaný karamel. Navíc jsou kapary skvělým zdrojem bílkovin, vlákniny, vápníku a železa, a proto jsou někdy považovány za superpotravinu.
10. Chilli
Kdo by neznal pálivé chilli. Věděl*a jsi ale, že ti kromě dalších benefitů mohou pomoci se zažívacími problémy, jako jsou podrážděný žaludek, střevní plyn, průjem a křeče? Anna ho radí přidávat do jogurtu jako dresink nebo třeba k cizrně a rajčatovým omáčkám.
11. Česnek
Kdo by neznal magickou sílu česneku, obzvláště třeba v klasické česnečce ráno po tahu. I sama britská kuchařka píše, že je až nefér vůči ostatním surovinám, co česnek ve vaření svede s jídlem udělat. Ona sama doporučuje neobvyklou česnekovorajčatovou omáčku, kterou pak používá jako základ pro další vaření.
12. Cibule
Pochybujeme, že bychom ve tvé kuchyni nenašli síťku cibulí. Dají se vařit i smažit na másle nebo třeba jen tak hodit do salátu. Přidáme aspoň recept na rychlou těstovinovou omáčkou podle Anny: cibuli šalotku pomalu udělej na másle s dříve zmiňovanými kapary a povař s rajčatovým protlakem, výsledná omáčka je prý nejlepší s těstovinami.