Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. dubna 2024 11:00
Čas čtení 7:29
Vojtěch Vanda

Co bude, až nebude HHC. Přichází nebezpečnější kanabinoidy, o nichž nevíme nic. Zákaz navíc jeden derivát vynechal, říká prodejce

Co bude, až nebude HHC. Přichází nebezpečnější kanabinoidy, o nichž nevíme nic. Zákaz navíc jeden derivát vynechal, říká prodejce
Zdroj: Unsplach/Elsa Olofsson
ZAJÍMAVOSTI ČESKO DROGY MINISTERSTVO ZDRAVOTNICTVÍ
Uložit Uložené

Ze dne na den nelegální. Látka HHC v posledních měsících plnila titulky zejména jako legální substance, po jejímž užívání kolabovaly například i děti. Od začátku března je však postavena mimo zákon. Co to znamená? Je problém vyřešen? Ptali jsme se.

Už 6. března 2024 začal platit zákaz prodeje a držení HHC včetně několika dalších derivátů. Čeští občané přitom do té doby mohli kupovat HHC bez ohledu na věk. Problém byl zejména v cukrovinkách, které se dostávaly do rukou i dětem, a to od prodejců, kteří je nabízeli jako sběratelské předměty. Látka v cukroví potom měla za následek několik případů předávkování, jejichž důsledky se následně dostaly do médií. 

Jak se během posledních měsíců ukázalo, s látkou neměly problém pouze děti, k nimž se kanabinoidy nejčastěji dostávaly jako gummies. Na špatný způsob užívání dopláceli také dospělí.

hhc
Zdroj: Unsplash/Elsa Olofsson/volně k užití

I když se HHC v České republice masově prodává zhruba od roku 2021, vláda se rozhodla jednat až po mediálním ohlasu zejména v druhé polovině roku 2023. Situace si vyžádala větší zásah – bylo nutné stáhnout zboží z kamenných prodejen, z automatů, ale také z e-shopů. 

Jaká situace nastala a jak ji vnímají prodejci, jsme se rozhodli zjistit. Svůj vhled do situace poskytl pro Refresher podnikatel a vlastník e-shopu Každejdenkýbl Adam Sýkora, který kromě HHC prodával další kanabinoidy jako CBD, CBN, CBG, které nejsou psychoaktivní, výrobky z konopí, semínka, kuřácké potřeby či oblečení.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš české ptáky podle fotky? Otestuj své znalosti 29. dubna 2024 12:00

„Roky dozadu to bylo známé jen v Americe, proto nikoho nenapadlo, že by to tu mohl někdo znát. Takže jakmile jsem zjistil, že se objevil legální kanabinoid, který jde prodávat, využil jsem své znalosti a začal prodávat i HHC,“ uvádí Sýkora na začátek. Nakupuje u něj široká škála zákazníků, a i když tvrdí, že jej lidé několikrát nařkli, že „prodává dětem drogy“, on se dušuje, že vždy kontroluje zákazníkovu plnoletost.

Ze záliby byznys

Prodej kanabinoidů vykrystalizoval právě v USA, kde firmy prodávající látky s hlavní psychoaktivní složkou konopí, delta-9-tetrahydrocannabinolem (THC), ve státech, kde to bylo legální, chtěly rozšířit svůj sortiment legálně i v dalších státech. Proto začaly prodávat jiný přímý derivát THC, delta-8-tetrahydrocannabinol, který zakázaný nebyl, přestože jsou tyto látky velmi podobné. 

„Chtěl jsem to zkusit,“ popsal pro nás Sýkora, jak si našel cestu k této verzi konopí, „ale u nás jsou všechny přímé deriváty THC zakázány.“ Jenže pak americké firmy přišly na kanabinoid HHC. 

„Jakmile se potvrdilo, že jde zákon takto obejít, začalo se to masivně prodávat. Tehdy jsem pročítal fóra a říkal si, jestli toho mám koupit hodně a začít to prodávat jako velkoobchod. Ale když jsem si to vyredditoval, všichni psali: ‚Jo, buď první Evropan, který si to objedná, protože to není na seznamu zakázaných látek, a kvůli tomu to zavřou.‘ Všichni s tím strašili,“ vysvětluje. Sýkora si to ale nenechal rozmluvit, jelikož tušil, že půjde o něco velkého.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 156719 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak výnosný je prodej HHC.
  • Který kanabinoid vláda „zapomněla“ zakázat a proč je nebezpečný.
  • Jak mohou působit na organismus další legální nástupci HHC.
  • Jestli chtějí podnikatelé s HHC něco se zákazem látky dělat.
  • Na co by si nezkušení konzumenti měli u kanabinoidů dávat pozor.
Domů
Sdílet
Diskuse