Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2024 18:50
Čas čtení 0:51
Ella Petrová

Chodíš spát pozdě a pokaždé jindy? Může to ovlivnit tvoje známky

Chodíš spát pozdě a pokaždé jindy? Může to ovlivnit tvoje známky
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ŠKOLA A STUDIUM ZDRAVÝ SPÁNEK
Uložit Uložené

Teenageři by měli nastražit uši. Pro veškeré fungování je totiž velice důležitý spánkový režim. Chodit spát a vstávat každý den ve stejnou hodinu je víc než žádoucí.

Vždy, když nás další den čeká něco důležitého, co vyžaduje zapojení mozku, první rada od každého zní: „Dobře se vyspi.“ Pokud spíme krátce a nemáme dostatek energie, náš mozek nepracuje tak, jak by měl, nemůžeme se soustředit, všechno nám trvá déle a tím pádem je náš výkon mnohem horší, než by byl, kdybychom byli plní síly.

Doporučeno
Tohle je 12 potravin, které ti okamžitě zlepší zdraví. Radíme, jak je zařadit do receptů Tohle je 12 potravin, které ti okamžitě zlepší zdraví. Radíme, jak je zařadit do receptů 22. března 2024 7:35

Nová studie Josepha A. Buckhalta, Ph.D., z webu Psychology Today prokazuje, že důležitá je i pravidelnost. Dospívající by měli chodit spát a vstávat každý den ve stejnou hodinu. Vysoká různorodost spánku škodí.

Anketa:
Co ty a spánek?
Spím dostatečně a chodím do postele ve stejnou dobu. Spánek je pro mě důležitý.
Většinou se snažím chodit spát včas a ve stejnou dobu, ale občas to nevyjde.
Pravidelný a dostatečný spánek? Co to je?
Spím dostatečně a chodím do postele ve stejnou dobu. Spánek je pro mě důležitý.
6 %
Většinou se snažím chodit spát včas a ve stejnou dobu, ale občas to nevyjde.
67 %
Pravidelný a dostatečný spánek? Co to je?
27 %

Nejhorší je, když teenager chodí spát jednou v jedenáct večer, podruhé v jednu ráno a potřetí už v půl desáté. Každý by měl spát osm hodin, aby se dobře vyspal. Pokud to člověk hodně střídá, jeho tělu to neprospívá, nemá ani dobrou náladu, což se pak odráží právě ve špatném školním prospěchu.
 
Proč na pravidelnosti spánku tolik záleží? V poslední době byly v mnoha fyziologických systémech objeveny mechanismy časování. Ty se vyskytují například v trávicím systému. Ve chvíli, kdy je spánek nepravidelný, jsou tyto funkce narušeny a může se to projevit změnami nálady, pozornosti a chování.

Doporučeno
Hliník se odstěhoval do Humpolce! Tohle je šest nejlepších českých komedií Hliník se odstěhoval do Humpolce! Tohle je šest nejlepších českých komedií 23. března 2024 7:45

Nejenže je tedy důležitá délka spánku, ale možná ještě větší pozornost bychom měli věnovat našemu spánkovému režimu a soustředit se na to, že bychom měli chodit spát a vstávat ve stejný čas.

Domů
Sdílet
Diskuse