Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. dubna 2024 12:49
Čas čtení 1:07
Anna-Marie Hanzlíková

Opravdové město duchů? Koukni na sídliště pro miliony lidí, které dnes zeje prázdnotou

Opravdové město duchů? Koukni na sídliště pro miliony lidí, které dnes zeje prázdnotou
Zdroj: Wiki Commons / volně k použití
KULTURA ARCHITEKTURA ČÍNA
Uložit Uložené

Jednalo se o projekt, který měl pojmout až milion lidí. Místo toho ale miliardové Forest City na jihu Malajsie chátrá. Nebydlí v něm totiž téměř nikdo. Podívej se, jak to v opravdovém městě duchů vypadá.

Sídliště vystavěla Čína v roce 2016. Developera Country Garden vyšel projekt na sto miliard dolarů. V té době ale také země bojovala s velkou krizí chudoby, a tak byty, které byly navrženy pro vyšší střední třídu, zůstaly prázdné. Místní si totiž bydlení v ambiciózním projektu nemohli dovolit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený bnnybnny (@thebnnybnny)

Záměrem Forest Town bylo vybudovat eco-friendly metropoli. Měla tam být golfová hřiště, vodní parky, kanceláře, bary a restaurace. Domov tu měl najít až milion lidí.

Dostavělo se ale asi jen patnáct procent z původního záměru, obydlené je pouze jedno procento kapacity. Chybí potřebná infrastruktura, lidé si tu nemají například kde nakoupit a do nejbližšího města je to daleko. A tak se z lokality stalo město duchů. Nevymýšlíme si, tak ho nazývají i sami jeho zbylí obyvatelé. 

Ve městě najdeš opuštěné pláže, tisíce neobydlených bytů, prázdná obchodní centra a zbytky dřívějších ambicí. Třeba v showroomu, kde se můžeš podívat, jak město mělo původně vypadat, a koupit si od pár zbylých zaměstnanců*zaměstnankyň byt. 

Do Malajsie se vypravilo i BBC. Na jeho reportáž se můžeš podívat níže. 

 

„Abych byl upřímný, je to strašidelné. Měl jsem od tohohle místa velká očekávání, ale byla to tak zlá zkušenost. Není tu co dělat,“ svěřil se reportérovi třicetiletý programátor Nazmi Hanafiah, který si pronajal jeden z bytů. Právě nájemníci*nájemkyně jsou většinou jedinými obyvateli. Byty vlastní movitější Číňané, kteří si je pořídili jako investici nebo jako byt na dovolené.

Doporučeno
Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti 27. dubna 2024 14:00

Nazmi chce ale co nejdříve odejít. „Nezáleží mi na depozitu, nezáleží mi na penězích. Chci prostě pryč,“ řekl o svých plánech. „Je to tu tak osamělé, jen vy a vaše myšlenky,“ svěřil se programátor. Podle svých slov se těší, až bude mít svůj život zase zpátky.

Domů
Sdílet
Diskuse