Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. dubna 2024 7:50
Čas čtení 0:48
Anna-Marie Hanzlíková

Kodaňský fashion week pro práva zvířat. Festival zakáže kůži i peří

Kodaňský fashion week pro práva zvířat. Festival zakáže kůži i peří
Zdroj: Unsplash / Yogendra Singh
MÓDA DÁNSKO FASHION WEEK MÓDA OCHRANA ZVÍŘAT
Uložit Uložené

„Kůže i peří jsou ke zvířatům stejně kruté jako kožešina,“ slýchá módní průmysl ze všech stran. Přelomové rozhodnutí teď vydal Copanhagen fashion week. Od příštího roku tyto materiály na svých přehlídkách úplně zakáže.

Exotické kůže už v rámci přehlídek zakázaly fashion weeky v Helsinkách, Melbourne a Stockholmu. Peří nemohou modelky*modelové vynést zatím jen v Melbourne, Kodaň se tak stane první evropskou zemí, která zakáže oba materiály.

Doporučeno
Radka Třeštíková se obula do Smetany, Ramby a dalších kvůli propagaci tržiště Trendyol Radka Třeštíková se obula do Smetany, Ramby a dalších kvůli propagaci tržiště Trendyol 28. března 2024 12:10

Navíc je dánský festival největší ze zmiňovaných. Na druhou stranu, další velké fashion weeky, třeba ty v Miláně, Londýně, Paříži nebo New Yorku, se takovým peřím stále hodně hemží. Vzpomeňme třeba na ikonickou kabelku Millionaire Speedy bag, kterou pro Louis Vuitton navrhl Pharrell Williams. Kousek z krokodýlí kůže se prodal za milion dolarů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Copenhagen Fashion Week (@cphfw)

Exotické kůže ustupují z módního výsluní, utlumují je nejluxusnější značky jako Brooks Brothers, Calvin Klein, Chanel, Diane von Furstenberg, Jil Sander, Nordstrom, Tommy Hilfiger, Tory Burch, Victoria Beckham nebo Vivienne Westwood.

Ochránci*ochránkyně krok vítají. „Dokazuje to, že tyhle velké organizace, tedy fashion weeky a značky, mohou udělat velké kroky, když se na ně tlačí,“ uvedla pro The Guardian aktivistka Venetia La Manna.

Její kolegyně Emma Håkansson z Collective Fashion Justice tvrdí, že by se značky měly rozhodnout, že zabít zvíře pro módu je nepřijatelné. Chybí podle ní také osvěta. „Běžný spotřebitel si nedá dvě a dvě dohromady a nedomyslí si, jak je peří kruté,“ říká.

Domů
Sdílet
Diskuse