Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. dubna 2024 14:00
Čas čtení 5:38
Ondřej Mrázek

Geniální detektiv nebo novinář propadající alkoholismu. Tohle jsou nejlepší role Roberta Downeyho Jr.

Geniální detektiv nebo novinář propadající alkoholismu. Tohle jsou nejlepší role Roberta Downeyho Jr.
Zdroj: Warner Bros./Marvel Studios/Paramount Pictures
FILMY A SERIÁLY ROBERT DOWNEY JR.
Uložit Uložené

Čerstvý držitel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli Robert Downey Jr. oslavuje 59. narozeniny. Jako dárek jsme nyní vybrali jeho nejlepší role.

„Ty a to tvoje brnění, ale co jsi bez něho?“ ptá se Captain America. „Génius, miliardář, playboy, filantrop,“ zazní v legendární odpovědi Tonyho Starka aka Iron Mana v prvních Avengers. A byla to vskutku příznačná odpověď i pro samotného Downeyho, kterého role v marvelovkách vytáhla z kariérního limbu a posunula zpátky do nejvyšší ligy.

Doporučeno
Měla Barbie vyhrát Oscara? Tohle jsou důvody, proč to ženy stále nemají ve filmové branži lehké (a proč byla chyba Dariu přerušit) Měla Barbie vyhrát Oscara? Tohle jsou důvody, proč to ženy stále nemají ve filmové branži lehké (a proč byla chyba Dariu přerušit) 28. března 2024 8:00

Herec si totiž na konci devadesátých let šel sednout na pár měsíců do vězení kvůli drogám, za jejichž nelegální držení byl na zkušební dobu tří let odsouzen pod podmínkou, že se nechá pravidelně testovat a projde si léčením. Nařízení soudu však opakovaně ignoroval, takže nakonec skončil za mřížemi. A věř tomu, nebo ne, Hollywood už tehdy nehodlal riskovat svoji drahocennou pověst svěřováním velkých rolí problematickým hercům a herečkám, což byl pro Downeyho, jenž byl poprvé nominován na Oscara za hlavní roli ve snímku Chaplin už v roce 1993, celkem problém.

Naštěstí uběhlo pár let, herec začal sekat latinu a díky přátelům na vyšších místech se mu povedlo pomalu, ale jistě vykopat z nejhoršího a vrátit se naplno k herectví.

Dnes Downey slaví 59. narozeniny, toho Oscara už konečně vyhrál za roli v Oppenheimerovi a díky účasti v několika Avengers filmech patří mezi nejbohatší celebrity vůbec. Jak už ovšem zaznělo na začátku, i když odeberete jeho brnění, pořád vám zbyde zatraceně působivý člověk, jehož otisk ve filmech a seriálech rozhodně stojí za to si nyní projít.

7. Larry Paul (Ally McBeal)

Pakliže nepatříte k hardcore fanouškům devadesátkových seriálů o lehce sociálně awkward, a přitom sexy právnících a právničkách, pravděpodobně vám název Ally McBeal moc neřekne. Pro mnohé mileniály (a starší diváky obecně) to však byla srdcovka, která se lidem nezapomenutelně zapsala do srdcí tím, jak byla uhozená, vtipná, a přitom často emotivní.

V posledních třech řadách se pak naproti roztomile cáklé Calistě Flockhart objevil právě i Robert Downey mladší, který měl za sebou čerstvě to nejhorší a role v televizi pro něj byla rozhodně dobrým začátkem. Jak už to tak v jeho případě chodí, dal do toho všechno. Z Larryho Paula, love interestu hlavní hrdinky, tak vytvořil jednu z nejsympatičtějších romantických postav, které se v seriálech kdy objevily. Není divu, že mu tou dobou propadlo mnoho dívčích srdcí. Seriál stojí za to vidět už jen pro jeho výkon.

6. Harry Lockhart (Kiss Kiss Bang Bang)

Kiss Kiss Bang Bang je kultovní klasika režiséra a scenáristy Shanea Blacka (Smrtonosná zbraň, Správní chlapi), v níž záhadná vražda svede dohromady soukromé očko, herečku snažící se prorazit a zloděje předstírajícího, že je herec. Film nikdy nevstoupil do nějakého širšího diváckého povědomí, ale přesto byl pro kariéru Downeyho dost možná tím nejzásadnějším.

Doporučeno
Robert Downey Jr. je Dr. Dolittle. Dobrodružný trailer odhaluje, jaké má vztahy se zvířaty a co nás v lednu čeká v kinech Robert Downey Jr. je Dr. Dolittle. Dobrodružný trailer odhaluje, jaké má vztahy se zvířaty a co nás v lednu čeká v kinech 13. října 2019 20:13

Nebýt jeho výkonu v roli Harryho Lockharta, nikdy by se nedostal k Iron Manovi, a co bylo dál, to už dnes všichni víme. V tomto neonoirovém krimi Downey totiž naplno využil skvělého scénáře, který měl k ruce, aby prodal nejen své vážné herecké polohy, ale také komediální vlohy a především svůj sarkasmus v kombinaci s mírnou arogancí, což byly pro budoucí roli Tonyho Starka ty nejzásadnější vlastnosti. Klasika, kterou pokud jsi neviděl*a, rozhodně bys to měl*a napravit.

5. Kirk Lazarus (Tropická bouře)

Downey se v minulosti nechal párkrát slyšet, že nepovažuje svoji roli Kirka Lazaruse v Tropické bouři za kontroverzní. A my s ním musíme souhlasit. Jeho postava se dopouštěla zavrženíhodných metod jako blackface, aby mohla úspěšně ztvárnit role minorit, ale je nutné myslet na to, že se jednalo o komediální záměr s cílem přesně tyhle metody komentovat a udělat si z nich srandu. 

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 157321 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Kterých dalších pět filmů udělalo z herce jednu z největších hvězd současnosti.
  • Jestli je jeho role v černé komedii Tropická bouře opravdu tolik kontroverzní.
  • Ve které marvelovce podal svůj nejlepší výkon.
  • Ve kterém pokračování bychom si ho přáli vidět.
  • Za jakou další roli měl získat Oscara.
Domů
Sdílet
Diskuse