Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
5. dubna 2024 17:53
Čas čtení 0:45
Ella Petrová

Česko (ne)čte: Mnoho lidí po knize nesáhne, chybí jim návyk

Česko (ne)čte: Mnoho lidí po knize nesáhne, chybí jim návyk
Zdroj: Unsplash/Christin Hume/volně k užití
KULTURA KNIHY
Uložit Uložené

Třetina populace čte knihy aspoň jednou týdně, mnoho čtenářů a čtenářek není spokojeno se svým časem na čtení.

Mnozí z nás mají často chuť přečíst si nějakou dobrou knihu. Hned další myšlenkou ale je: Kde na to najít čas? Vždyť mi na čtení žádný nezbývá. Tím pádem je prvotní nápad pryč a ani se nepokusíme vzít knihu do ruky. V tom tkví jádro problému, chybí nám návyk.

Doporučeno
Generace Z pocítí krizi středního věku mnohem dříve a je méně šťastná. Co za tím stojí? Generace Z pocítí krizi středního věku mnohem dříve a je méně šťastná. Co za tím stojí? 5. dubna 2024 12:10

Z výzkumu agentury ResSOLUTION Group, kterého se zúčastnilo 500 respondentů a respondentek starších 15 let, vyplývá, že pravidelných čtenářů a čtenářek, tedy těch, kteří čtou aspoň jedenkrát týdně, je třetina. Většina z nich jsou podle studie ženy. Co se týče věkových kategorií, knížku do ruky častěji vezmou lidé starší 34 let, mladší ročníky tedy pravidelně nečtou.

knihy, čtení, knihovna
Zdroj: Unsplash/Becca Tapert/volně k užití


Každý pátý člověk v Česku je příležitostným čtenářem*čtenářkou. Čte ve chvíli, kdy má času na rozdávání, tedy když je nemocný nebo třeba na dovolené. A pouhých 14 procent nevezme knihu do ruky vůbec. Dvě pětiny dotázaných jsou zase nespokojeny s časem, který mají na čtení, potřebovaly by ho víc.
 
Největším lákadlem je pro čtenářstvo téma a autor*ka knihy. Tyto faktory jsou poměrně vyrovnané. Atraktivní téma je důležité pro 34 procent lidí, autor pro 32. Velkou roli však hrají doporučení blízkých či recenze v online databázích.

Domů
Sdílet
Diskuse