Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
5. dubna 2024 12:10
Čas čtení 1:02
Ella Petrová

Generace Z pocítí krizi středního věku mnohem dříve a je méně šťastná. Co za tím stojí?

Generace Z pocítí krizi středního věku mnohem dříve a je méně šťastná. Co za tím stojí?
Zdroj: Pexels / Karolina Grabowska/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI GENERACE Z SOCIÁLNÍ SÍTĚ
Uložit Uložené

Studie prokazuje, že lidé mezi 15 a 24 lety jsou méně šťastní než starší generace.

Nikoho asi nepřekvapí, že problémem jsou sociální média. Americký chirurg Vivek Murthy pro Daily Mail sdělil, že neustálé vystavování se sociálním sítím dělá generaci Z méně a méně spokojenou.

Doporučeno
Warner TV je v Česku. Vybrali jsme to nejlepší z dubnového programu Warner TV je v Česku. Vybrali jsme to nejlepší z dubnového programu 4. dubna 2024 13:50

Nikdo z nás si svět bez internetu, respektive bez Instagramu, TikToku a jiných sítí už ani neumí představit. Pokud je někdo nemá, v očích ostatních je divný. Dokonce i starší generace najely na tento trend. Celebrity se bez nich neobejdou, v dnešní době totiž záleží i na tom, jak moc jsou na sítích vlivné. Proto není divu, že se jedná o nedílnou součást našich životů.
 
Přesto je právě to důvod, proč se svým životem nejsme spokojeni, tak jako byly v našem věku předchozí generace. Celkově se často mluví o tom, že generace Z je velmi specifická oproti těm předcházejícím. Důvodů je mnoho. Naše životy se diametrálně liší, zejména díky možnostem, které máme. Na druhou stranu právě kvůli tomu se možná někdy cítíme přehlcení a vybrat si to nejlepší se pro nás stává problémem.

Doporučeno
Rytmus na Instagramu podpořil prezidentského kandidáta v době moratoria. Podle úřadů zákon neporušil Rytmus na Instagramu podpořil prezidentského kandidáta v době moratoria. Podle úřadů zákon neporušil 4. dubna 2024 14:15

„Jen to, že v některých oblastech světa dospívající zažívají ekvivalent krize středního věku, vyžaduje okamžitou politickou akci,“ varuje doktor Murthy s tím, že za to viní právě neúměrné trávení času na sociálních sítích. Podotýká, že průměrný teenager tím stráví skoro pět hodin denně a asi třetina je pak online dlouho do noci.
 
Každý by se tedy měl zamyslet nad tím, zda mu sociální média něco přinášejí, a možná by nebylo na škodu využít chytré funkce mobilního telefonu a omezit některé aplikace jen na určitý počet hodin denně, čímž se vyvarujeme neustálému scrollování a tím pádem totálnímu mrhání časem.

Domů
Sdílet
Diskuse