Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
4. dubna 2024 14:15
Čas čtení 1:44
Radka Klučárová

Rytmus na Instagramu podpořil prezidentského kandidáta v době moratoria. Podle úřadů zákon neporušil

Rytmus na Instagramu podpořil prezidentského kandidáta v době moratoria. Podle úřadů zákon neporušil
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
OSOBNOSTI RYTMUS SLOVENSKO
Uložit Uložené

V sérii příběhů Rytmus hovořil o svém vnímání slovenské politiky a o svém rozhodnutí jít volit.

Rapper Rytmus na Instagramu vyjádřil podporu jednomu z prezidentských kandidátů. Učinil tak krátce poté, co na Slovensku začalo moratorium před druhým kolem prezidentských voleb (po půlnoci ze 3. na 4. dubna). Podle Státní komise pro volby a kontrolu financování politických stran se však nejedná o porušení moratoria.

Doporučeno
Jak to vypadá v netradičním domě Tomia Okamury? Prozradil to přímo architekt Jak to vypadá v netradičním domě Tomia Okamury? Prozradil to přímo architekt 3. dubna 2024 17:17

V sérii příběhů Rytmus hovořil o svém vnímání slovenské politiky a o svém rozhodnutí jít k volbám. „Vždycky jsem byl apolitický, vždycky jsem rapoval za všechny voliče, nevoliče, za všechny národnosti, menšiny nebo kohokoliv, kdo je v naší společnosti, a tak to zůstane,“ řekl na úvod.

Rytmus
Zdroj: @rytmusking (Instagram)

„V mém životě určitě došlo ke změně, možná proto, že jsem ve svém věku a měl jsem spoustu možností. Možná je to tím, že mám syna, a myslím, že klíčový okamžik nastal, když byla v období covidů omezena moje svoboda projevu na Instagramu, kdy vlastně omezili můj dosah. A možná to bylo i tím, že v posledních pár letech se to začalo tak nějak divně hroutit a gradovat a rozdělovat, takže jsem logicky začal politiku víc sledovat,“ zmínil.

Ve videu řekl, že se po letech rozhodl jít k volbám, a na závěr vyjádřil podporu svému politickému favoritovi a zároveň nepřímo odsoudil volební kampaň protistrany.

Úřady to za porušení moratoria nepovažují

Státní komise pro volby a kontrolu financování politických stran to nepovažuje za porušení moratoria. „Pokud jsou tyto příspěvky na sociálních sítích nesponzorované, nejedná se o porušení moratoria. To znamená, že pokud se někdo vyjádří na sociálních sítích ve prospěch nebo v neprospěch kandidáta a jedná se o normální příspěvek, není to považováno za porušení moratoria,“ řekla Refresheru.

Rytmus
Zdroj: @rytmusking (Instagram)

I když někteří lidé mohou podporu určitého kandidáta během moratoria ze strany známé osobnosti s tak velkým počtem sledujících vnímat jako ovlivnění voleb, počet sledujících a celkový dosah v případě schvalovacího příspěvku nehrají roli. K porušení zákona o volební kampani by došlo pouze v případě, že by příspěvek byl finančně podpořen, tj. sponzorován.

Doporučeno
Tohle jsou prý nejlepší evropské pláže, vítězku najdeš ve Španělsku Tohle jsou prý nejlepší evropské pláže, vítězku najdeš ve Španělsku 2. dubna 2024 9:10

Podle komise se jednotlivé případy posuzují individuálně. „Není možné dát zcela jednoznačnou odpověď. Ve skutečnosti mají jednotlivci během období moratoria zakázáno vyjadřovat se na veřejných místech ve prospěch či neprospěch kandidátů,“ upřesnil odpovědný orgán. Neupřesnil, zda lze Instagram považovat za veřejné prostranství.

Rytmus
Zdroj: Rytmus

Během moratoria je zakázáno zveřejňovat informace o prezidentských kandidátech, ať už v jejich prospěch, nebo neprospěch, v rozhlasovém a televizním vysílání, v audiovizuálních mediálních službách na vyžádání, v periodických i neperiodických publikacích a v agenturním zpravodajství.

Slovenský zákon o volební kampani ze dne 29. května 2014 uvádí, že „přestupku se dopustí ten, kdo po uplynutí doby volební kampaně vykonává na veřejně přístupném místě činnost ve prospěch nebo v neprospěch kandidáta ve volbě prezidenta, zejména slovními projevy, vylepováním volebních plakátů nebo poskytováním věcných darů“.

Domů
Sdílet
Diskuse