Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. dubna 2024 17:17
Čas čtení 1:07
Veronika Ábelová

Jak to vypadá v netradičním domě Tomia Okamury? Prozradil to přímo architekt

Jak to vypadá v netradičním domě Tomia Okamury? Prozradil to přímo architekt
Zdroj: Wiki Commons/Matěj "Dědek" Baťha/volně k užití
KULTURA ARCHITEKTURA TOMIO OKAMURA
Uložit Uložené

Server DesignBoom zveřejnil nové fotky interiéru a sám architekt popsal detaily domu.

Netradiční stavba na pražském Břevnově se nachází v blízkosti Müllerovy vily od Adolfa Loose. Dům Okamura, který je vystavěn do cihlových válcových tubusů, nyní nově popsal sám švýcarský architekt Christian Kerez. V domě se nachází tři byty a celkem 39 pokojů.

Doporučeno
Kam za nejlevnějším pivem? V žebříčku evropských měst nechybí ani Praha Kam za nejlevnějším pivem? V žebříčku evropských měst nechybí ani Praha 3. dubna 2024 11:10

Kerez vysvětlil, že ze vnitřní dispozice vynechal dělicí stěny, takže obrys každého jednotlivého prostoru je viditelný zvenku. Díky jedinečnému uspořádání se navíc byty posouvají z patra na patro, takže pokoje ve svislých šachtách patří různým vlastníkům. Všechny prostory v rámci jednoho bytu v domě Okamura jsou vzájemně otevřené s plochami od 90 do 110 metrů čtverečních.

dům, Tomio Okamura
Zdroj: Wiki Commons/Matěj "Dědek" Baťha/volně k užití

Odlišné velikosti kruhových místností se překrývají a vytváří tak neočekávané změny v těchto otvorech. Podle Kereze to vypadá, že jsou umístěny náhodně a připomínají labyrint. „Je to prostor, který se otevírá sám do sebe a vytváří dojem rozšíření ve skutečně omezených hranicích, jak bylo zamýšleno přísným geometrickým uspořádáním. Dispozice kruhových místností se mění z jedné úrovně do druhé,“ dodal architekt.

Doporučeno
Opravdové město duchů? Koukni na sídliště pro miliony lidí, které dnes zeje prázdnotou Opravdové město duchů? Koukni na sídliště pro miliony lidí, které dnes zeje prázdnotou 2. dubna 2024 12:49

A jak je to v domě Okamura s koupelnou nebo výtahem? Ty jsou umístěny mezi kruhovými místnostmi. Meziprostory jde zcela uzavřít, na rozdíl od otevřených hlavních místností. Christian Kerez také zdůraznil, že sloučení samostatných místností do navazujících prostorů v domě působí nově a radikálně. Dodal ale, že celý projekt se uchýlil k tradiční cihlové konstrukci.

Jak to uvnitř vypadá? Na to koukni níže:

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený designboom magazine (@designboom)

Internetoví vtipálci si vzali na paškál vilu šéfa parlamentní strany SPD Tomia Okamury už před několika lety, kdy byla teprve ve výstavbě. Na Google mapách ji totiž tehdy označili nejdříve jako Takešiho hrad, později jako hrad Shoguna Pitomia a Lobotomy medical centre, aby nakonec jeho rozestavěné sídlo dostalo název Demagogické centrum pro lobotomiky.

Domů
Sdílet
Diskuse