Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
21. dubna 2024 17:20
Čas čtení 0:38
Anna-Marie Hanzlíková

VIDEO: Nový světový rekord v ženském závodě! Nejrychlejší žena z Keni se zapsala do historie

VIDEO: Nový světový rekord v ženském závodě! Nejrychlejší žena z Keni se zapsala do historie
Zdroj: X (@LondonMarathon)
SPORT BĚH VELKÁ BRITÁNIE
Uložit Uložené

Dvě hodiny, 16 minut a 16 vteřin. Tak rychle uběhla Keňanka Peres Jepchirchir maraton v Londýně. Zaběhla tak světový rekord v maratonu v čistě ženském závodě.

Jako první žena tak pokořila hranici dvou hodin a sedmnácti minut. Nebyla ale jediná, komu se to v neděli povedlo. Společně s ní v britské metropoli laťku zdolaly i Etiopanky Tigst Assefa a Mergutu Alemu, radovala se i další Keňanka Joyciline Jepkosgei.

Doposud světový rekord v čistě ženském závodě držela keňská krajanka Mary Keitany, zaběhla ho v roce 2017. Od londýnského maratonu se očekával těsný souboj, protože nastoupily tři nejrychlejší vytrvalostní běžkyně vůbec. 

„Cítím vděčnost. Jsem za vítězství tak šťastná. Nečekala jsem, že zaběhnu světový rekord. Věděla jsem, že může být pokořen, ale nečekala jsem, že to budu já,“ řekla BBC Sport Jepchirchir.

Běžkyně už se chystá na letní olympiádu v Paříži. „Jsem šťastná, že budu v Paříži, a modlím se, abych tam byla a běžela dobře a obhájila titul. Vím, že to nebude snadné, ale budu se snažit ze všech sil,“ prozradila rekordmanka, která se bude snažit obhájit olympijské zlato z roku 2020.

Domů
Sdílet
Diskuse