Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. května 2024 v 9:00
Čas čtení 8:08
Lucie Kotvalová

Mladý pár praktikuje japonské shibari. „Vzrušení otevírá tělo i mysl. Umožňuje jít dál s bolestí, vzniká stav odevzdání se,“ říká

Mladý pár praktikuje japonské shibari. „Vzrušení otevírá tělo i mysl. Umožňuje jít dál s bolestí, vzniká stav odevzdání se,“ říká
Zdroj: Romana Chudá / Se svolením Dakini a Mikaela
REFRESHER ROZHOVOR UMĚNÍ
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

On váže, ona je vázána. S mladým párem Dakini a Mikaelem o japonském vázání zvaném shibari.

„S nikým jiným to není stejně intenzivní jako s ním, nikdo jiný mi není schopen dát to, co on,“ vysvětluje třiadvacetiletá Dakini, v čem je japonské shibari odlišné v případě vázání s vlastním partnerem. Tím jejím je čtyřiatřicetiletý Mikael, který dodává: „Vázání s Dakini se nic nevyrovná. S ní tam bylo vždy nejvíc propojení, co jsem kdy zažil. Kvalita toho, co jsme si schopni dávat, je nesrovnatelná s tím, co zažívám s ostatními – kteří jsou pro mě také drazí a vážu s nimi rád, ale nemám tam to ‚soulmatění‘.“ 

Co během vázání prožívají? Jak do shibari vstupuje sex a sensualita? A jak mají nastavené hranice s ostatními lidmi?

Dakini shibari
Zdroj: se souhlasem Dakini a Mikaela

Co je smyslem shibari? Co je to za praktiku?

Dakini: Ve své podstatě je to technika svazování, umění. Pro mě je to jeden z dalších jazyků, jak se na sebe můžeme napojit a vytvořit dialog – jinak než pomocí slov. Podobně jako tanec. Často mám pocit, že je toho ve mně strašně moc a žádná slova to nepopíší – shibari i tanec jsou cesty, jak to sama pro sebe můžu uchopit i jak to sdílet s někým dalším. Když je protějšek ochoten naslouchat a chápat, tak se vytvoří něco hrozně hezkého, co sdílíme teď a tady.

Doporučeno
Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy Jela jsem do Egypta jako animátorka. Bydlela jsem v ruině, 20 hodin denně pracovala a na měsíc se stala „manželkou“ svého kolegy 20. července 2024 v 8:00

Mikael: Já jsem většinou vázající. To znamená, že je tam toho ještě o trochu víc. Vnímám to jako formu sebevyjádření a sebepřijetí. V rámci nějaké blízkosti, nálady, času, energie a chuti se mohu napojit na sebe i na toho druhého a pak dělat, zkoumat, kdo zrovna jsme. Skrze shibari vymezuji prostor tělu a omezuji člověka v tom, aby se mohl projevovat – nebo mu naopak nechávám volnost.

Vázáním mám možnost hezky vymezit svět kolem nás – záleží na tom, jak se co utáhne, jak se co uváže, jakým způsobem, jakou rychlostí, s jakou něhou, kam se u toho dívám, na co sahám. To je na tom to zábavný. S každým člověkem je to jiné, byť je tam pokaždé jeden sjednocující prvek. Je potřeba navázat velký vztah důvěry. Ten člověk mě nechá jeho tělo vést, často daleko, na hranu nějakého příjemného nepříjemna.

Dakini: Člověk se tak dostane k odhození masek a filtrů. I sami před sebou jsme občas paradoxně otevřenější, když jsme omezení a máme bezpečný prostor k přijetí opravdových tváří a stránek své osobnosti. 

Často jsem slýchávala stereotyp, že shibari je automaticky propojené se sexem. Tak to asi není, že?

Dakini: Není. S nikým jiným než s Mikaelem sex jako součást vázání nemám. S ostatními lidmi mě spíše baví nechávat chtíč a vzrušení v nenaplněné fázi. 

Mikael: Záleží, jak to mají různé komunity nastavené. V Japonsku, odkud shibari pochází, bylo vázání vždy a otevřeně sexualizované. Hrají si tam se studem a objektifikací, často se při vázání svlékají nebo svlékají intimní orgány, se kterými si hrají. Shibari může být součástí BDSM – a tedy může být sexem.

Doporučeno
Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví 17. července 2024 v 13:00

Ale záleží, co si jako sex definuješ. Pro někoho je sex to, že ti někdo sváže ruce a ty jsi u toho vzrušený. Každopádně v Evropě a Americe penetrační sex součástí vázání pro většinu lidí není, což je dané i tím, že jsme malá komunita. Pokud se některé vztahy zhorší, začnou se šířit klepy o různých polopravdách nebo i pravdách, dá se poměrně jednoduše rozvrátit celá komunita. Proto jsme kolem sexu hodně opatrní. Poslední roky ale po Evropě vznikají skupiny jako Make Shibari Dirty Again, kdy se lidé vydávají spíše japonskou cestou.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Proč se lidé svazují: ve stavu vzrušení se snižuje práh bolesti a ta nejednou může být příjemná.
  • „Pak vzniká hezký stav odevzdání se, kdy se v příjemné míře zkombinuje vzrušení a bolest,“ říká Mikael.
  • Jak shibari souvisí se sexem.
  • Jak u Mikaela a Dakini funguje svazování se s jinými lidmi.
  • A jaká bezpečností pravidla je dobré mít na paměti.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 159111 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse