Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. května 2024 v 10:10
Čas čtení 1:35
Anna-Marie Hanzlíková

Lesby a bisexuálky umírají dříve, ukázala studie

Lesby a bisexuálky umírají dříve, ukázala studie
Zdroj: Unsplash/Tallie Robinson/volně k užití
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ LGBTQ+ LIDÉ RASISMUS A PRÁVA MENŠIN ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Může za to pravděpodobně stres a horší duševní zdraví v důsledku diskriminace.

Přesněji tedy studie zveřejněná v časopise JAMA ukázala, že ženy, které se identifikují jako lesby, umírají dříve o 20 procent, bisexuálky o 37 procent. 

Doporučeno
„Gratuluju k titulu, nejvíce se ale těšíte na mateřství,“ řekl spoluhráč Travise Kelce absolventkám „Gratuluju k titulu, nejvíce se ale těšíte na mateřství,“ řekl spoluhráč Travise Kelce absolventkám 16. května 2024 v 18:52

Souvislost mezi celkovým zdravím a příslušnosti k LGBTQ+ menšině už zkoumala řada výzkumů, jak připomíná i server NBC News, který na výzkum upozornil. Ukazuje, že LGBTQ+ lidé trpí řadou potíží, od častějších chronických onemocnění po zhoršené duševní zdraví.

Studie prozkoumala data ze zdravotní studie, která zkoumala rizikové faktory u závažných chronických onemocnění u žen. Napadlo je zařadit sem právě i sexualitu, a to ve velkém vzorku 100 tisíc amerických zdravotních sester. 

„Jednou z výhod této studie je, že jsme byli schopni oddělit bisexuální a lesbické účastnice, protože jsme měli dostatek lidí a sledovali jsme je dostatečně dlouho, abychom se mohli na tato rizika podívat odděleně, což žádná jiná americká studie nebyla schopna udělat,“ řekla pro NBC News Sarah McKetta, hlavní autorka studie JAMA a postdoktorandka na Harvard Medical School.

Doporučeno
Od rána do noci, 75 hodin týdně. Tolik prý napracují zaměstnanci ve fabrikách značky Shein Od rána do noci, 75 hodin týdně. Tolik prý napracují zaměstnanci ve fabrikách značky Shein 17. května 2024 v 9:12

Studie navíc byla první, která otázku na orientaci do výzkumu zařadila. Do dotazníků byla systematicky přidávána až kolem roku 2014. Výzkumnice dodala, že ačkoliv rozdíl očekávali, zaskočil ji jeho rozsah. 

„Už opravdu dlouho víme, že u LGBTQ+ osob, zejména u LGBTQ+ žen, existují systémové a vysoce reprodukovatelné zdravotní rozdíly v mnoha ohledech,“ uvedla McKetta.

lgbt, pár, bozk, vzťah
Zdroj: Unsplash/Sharon McCutcheon/volně k užití

„Viděli jsme rozdíly v užívání tabáku a alkoholu, v duševním zdraví, v chronických onemocněních. V podstatě u všech výsledků, které jsme zkoumali v různých průzkumech, jsme zjistili, že lesby, gayové a bisexuální ženy jsou vystaveny vyššímu riziku. A víme také, že je to způsobeno úrovní diskriminace, od strukturální po individuální. Jde o to, že ve skutečnosti nevíme, do jaké míry se tyto rozdíly projevují v rozdílech v předčasné úmrtnosti, protože existuje určitý limit dat,“ osvětlila.

U bisexuálních žen je podle ní ještě větší procento dané tím, že jsou vystaveny dvojímu tlaku, kdy zažívají diskriminaci jak uvnitř, tak i vně queer komunity.

Doporučeno
Tipy na kempy: Tohle je žebříček top míst v celém Česku Tipy na kempy: Tohle je žebříček top míst v celém Česku 15. května 2024 v 15:53

Dodala také, že doufá, že další generace budou mít život snadnější. Ve vzorku totiž byly zahrnuty jen ženy narozené mezi lety 1945 až 1964, kdy žitá zkušenost mohla být ještě náročnější než dnes. Upozorňuje ale, že i nyní dochází k odchodu LGBTQ+ lidí například do Evropy.

„Jedna z věcí, které jsem se v souvislosti s touto studií obávala, je, že z ní vyplyne, že být homosexuálem*homosexuálkou zabíjí,“ řekla. „Být homosexuálem*homosexuálkou nezabíjí. Zabíjí diskriminace. A to je životní zkušenost lesbických, homosexuálních a bisexuálních žen, které se jen snaží kráčet po světě,“ uzavřela výzkumnice.

Domů
Sdílet
Diskuse