Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. května 2024 v 18:52
Čas čtení 1:36
Anna-Marie Hanzlíková

„Gratuluju k titulu, nejvíce se ale těšíte na mateřství,“ řekl spoluhráč Travise Kelce absolventkám

„Gratuluju k titulu, nejvíce se ale těšíte na mateřství,“ řekl spoluhráč Travise Kelce absolventkám
Zdroj: Wiki Commons/Theonewhoknowsnothingatall/volně k užití
OSOBNOSTI FEMINISMUS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) TIKTOK
Uložit Uložené

Hráče amerického fotbalu Harrisona Butkera si na promoci pozvala katolická Benedictine College.

Ve své řeči se zaměřil především na ženy – absolventky. K titulu jim pogratuloval, ale vzápětí dodal, že se stejně zřejmě nejvíce těší, až se vdají a budou mít děti. K myšlence, že hlavní úloha ženy je více doma než v práci, se pak ještě několikrát vracel.

Doporučeno
Tipy na kempy: Tohle je žebříček top míst v celém Česku Tipy na kempy: Tohle je žebříček top míst v celém Česku 15. května 2024 v 15:53

„Některé z vás možná budou ve světě dělat úspěšnou kariéru, ale troufám si odhadnout, že většina z vás se nejvíce těší na své manželství a děti, které přivedete na svět. Mohu vám říct, že moje nádherná žena Isabelle by byla první, kdo by řekl, že její život skutečně začal, až když začala žít své poslání jako manželka a matka,“ prohlásil hráč Kansas City. V něm hraje mimo jiné s Travisem Kelcem, partnerem Taylor Swift, společně získali i vítězství v Superbowlu. Právě k Taylor se v projevu hráč také odkazoval.

Vysoká škola, která si Butkera pozvala, je křesťanská instituce, kde se vyučuje hlavně program liberal arts, do češtiny překládán jako svobodná umění, což je v anglosaském prostředí populární vzdělávací program, který pokrývá přírodní, formální, společenské, umělecké a humanitní vědy, přičemž studentstvo si většinou samo určuje, na co se nejvíce zaměří. Instituce se nachází nedaleko Kansasu, kde Butker hraje.

Při řeči se také opřel do Pridů (v USA tradičně pořádaných červnových akcí na podporu LGBTQ+ komunity) a také do přívětivých postojů prezidenta Bidena k interrupcím. Těmito názory je ale fotbalista dlouhodobě známý, k potratům a LBTQ+ menšině se nenávistně staví dlouhodobě. 

Doporučeno
Jsi noční sova a válčíš se vstáváním na devátou? Tohle by mělo pomoct Jsi noční sova a válčíš se vstáváním na devátou? Tohle by mělo pomoct 16. května 2024 v 14:11

„Přestože covid hrál velkou roli během vašich formativních let, není to nic výjimečného,“ řekl. „Špatná politika a špatné vedení negativně ovlivnily hlavní životní otázky. Věci jako potraty, umělé oplodnění, náhradní mateřství, eutanazie, stejně jako rostoucí podpora zdegenerovaných kulturních hodnot a médií, to vše pramení z všudypřítomného nepořádku,“ prohlásil v projevu, za který sklidil potlesk vestoje. Vesměs kladné byly i reakce studentek, které oslovila agentura The Associated Press.

@riristea Kansas City Chiefs Kicker Harrison Butker Quotes Taylor Swift In Controversial Graduation Speech #harrisonbutker #taylorswift #riristea #rivetsoro ♬ News, news, seriousness, tension(1077866) - Lyrebirds music

Jak ale píše CNN, Butker později schytal kritiku ze všech stran, videa projevu se stala virálními na TikToku. Odsoudilo ho nakonec i samotné vedení ligy NFL, ve které hraje. „Harrison Butker pronesl projev jako soukromá osoba,“ uvedl v písemném prohlášení pro deník People Jonathan Beane, senior viceprezident NFL a ředitel pro diverzitu a inkluzi.

„Jeho názory nejsou názory NFL jako organizace. NFL je neochvějně odhodlána podporovat inkluzi, což naši ligu jen posiluje,“ distancoval se funkcionář jménem organizace.

Domů
Sdílet
Diskuse