Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. června 2024 v 15:07
Čas čtení 1:43
Anna-Marie Hanzlíková

Expertka radí lidem s ADHD nebo autismem, jak si užít rande. Toto je pět nejlepších tipů

Expertka radí lidem s ADHD nebo autismem, jak si užít rande. Toto je pět nejlepších tipů
Zdroj: CC0 Public Domain/volně k užití
ZDRAVÍ ADHD PSYCHOLOGIE VZTAHY
Uložit Uložené

Pokud se neurodivergence týká i tebe, tak asi dobře víš, že situace jako small talk a společenské zvyklosti dokážou při randění pořádně potrápit.

Expertka Ellie Middleton, která má dle svých slov sama diagnózu ADHD s autismem, uvedla pro deník The Guardian seznam pěti tipů, které ona sama při randění využívá.

Doporučeno
Život je krátký, najdi si milenku. Seznamka lákala nevěrníky, teď o ní vznikl Netflix dokument Život je krátký, najdi si milenku. Seznamka lákala nevěrníky, teď o ní vznikl Netflix dokument 17. května 2024 v 16:56

„Nikdy to nebylo snadné. Vždycky jsem byla ta, kdo je v tom víc, ta, která je ‚příliš intenzivní‘, a ta, která skončila zraněná. Nosím své srdce na rukávu a jako relativně čerstvě diagnostikovaná autistka s ADHD mě po celý život provázejí a pronásledují dvě slova: až moc,“ svěřuje se v osobním článku.

Právě projevy jejích duševních obtíží ji v randění během teenagerských i pozdějších let provázely. Často vztahy prožívala hlouběji a intenzivněji než druhá strana, kterou se nad sebou snažila upřednostnit, zalíbit se za každou cenu a vybírala si k randění nevhodná místa. Jaké kroky jí tedy pomohly?

1. Být aktivní

Ellie nedoporučuje sednout si na prvním rande do kavárny. Raději běž někam ven, třeba na bowling, minigolf nebo procházku. Nebudeš v rozpacích kvůli očnímu kontaktu, což se neurodivergentním lidem často stává. Taky budete mít s druhou stranou o čem mluvit a vyhnete se tak trapným rozhovorům o počasí.

2. Připrav si seznam témat

Na to navazuje i druhý tip. Tichu se dá totiž předejít. Zamysli se nad tématy, o kterých s druhými rád*a mluvíš a bude ti tak příjemné se o nich bavit. Pokud k seznámení využíváš aplikace, je taky dobré vyplnit na svém profilu otázky o sobě a stejně tak je projít u protějšku. Pokud máte něco společného, dá se na to pak pěkně navázat.

3. Mluv o svých potřebách

Pokud druhá strana předtím nechodila s nikým, kdo by měl ADHD nebo byl na autistickém spektru, tak pravděpodobně nebude vědět, co dělat. O to, co potřebuješ, si tak budeš muset říct. Neboj se tak požádat o jasnou komunikaci, více prostoru nebo že zkrátka nechceš jít na hlučná a rušná místa, protože ti to nedělá dobře.

4. Líbí se on*a TOBĚ?

Neurodivergence s sebou často nese obavy, jestli se my líbíme druhé straně. Často se také obáváme odmítnutí a snažíme se mu za každou cenu vyhnout, přestože se nám třeba naše rande zase až tolik nezamlouvá. Prvně se tedy zeptej sám*sama sebe, zda jsi z druhého skutečně tak paf. Ellie také doporučuje sepsat si po první schůzce seznam pěti věcí, které se nám na druhém líbí.

5. Rozšiř svůj okruh

Maskování a tendence zavděčit se ostatním ovlivňuje i to, po jakých lidech koukáme. Jsou z něj*ní hotoví všichni v partě? Tak to se mi teda taky líbí! Objevuj tak spíš, kdo se líbí skutečně tobě, a koukej i po lidech, se kterými bys třeba v minulosti nechodil*a, a to ať už jde o vzhled, nebo sexualitu.

Domů
Sdílet
Diskuse