Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. června 2024 v 13:58
Čas čtení 1:00
Ella Petrová

TikTok ovládl ricinový olej. Odborná veřejnost před novým trendem varuje

TikTok ovládl ricinový olej. Odborná veřejnost před novým trendem varuje
Zdroj: Pexels/volně k užití
ZDRAVÍ TIKTOK ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Ricinový olej neboli naprostá bomba na TikToku. Přestože přináší mnohá pozitiva, odborníci varují, že dokáže způsobit nežádoucí vedlejší účinky. Mezi ně patří například průjem.

Ricinový olej se k léčebným a kosmetickým účelům používá již od starověkého Egypta. Je to skvělý moisturizer, může léčit mírnou suchost pokožky a dokáže zlepšit sílu a lesk vlasů. To funguje při externí aplikaci.

Doporučeno
Influencerka propaguje solárium jako zdravé opalování. Nic takového ale neexistuje Influencerka propaguje solárium jako zdravé opalování. Nic takového ale neexistuje 30. května 2024 v 11:50

Někteří tiktokeři a tiktokerky však propagují pití ricinového oleje. To má podle nich vést k detoxikaci těla, tím pádem k hubnutí, a dokonce údajně k boji s vážnějšími nemocemi.
 
„Nejnebezpečnější mýty, které jsme zaznamenali na platformách, jako je TikTok, a to nejen od samotných influencerů a influencerek, ale speciálně v komentářích, je, že ricinový olej vyléčí úplně vše včetně rakoviny, dále že je to naprostý zázrak na hubnutí,“ uvedla Jane Clarke, sestra pracující pro ConfidenceClub.

Doporučeno
Nejvíc fresh šaty na léto z kvalitního materiálu. Vybíráme top 10 šatů, které ti vydrží několik sezón Nejvíc fresh šaty na léto z kvalitního materiálu. Vybíráme top 10 šatů, které ti vydrží několik sezón 4. června 2024 v 15:30

„Není tu žádný vědecký důkaz pro to, že by ricinový olej měl jakýkoliv vliv na vážnou nemoc, jako je rakovina. Je to jednoduše lež a tyto mýty jsou velice škodlivé,“ doplnila. Jak je to ale s hubnutím?
 
Ricinový olej je silné projímadlo a jeho časté používání může vyvolat vážné zdravotní následky. „S největší pravděpodobností to povede k podvýživě, dehydrataci a nerovnováze elektrolytů,“ řekla Clarke. 

Doporučeno
Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? 4. června 2024 v 8:30

V minulosti se prý ricinový olej používal v lékařství jako projímadlo k léčbě zácpy a k vyvolání porodu u opožděných nastávajících matek. Z bezpečnostních důvodů se však už pro tyto účely nedoporučuje. „Faktem je, že v roce 2024 se nemusíme spoléhat na stejná projímadla, která potřebovali staří Egypťané, medicína pokročila a nyní máme bezpečnější možnosti,“ dodala s varovným apelem sestra.
 
Používat olej externě je bezpečné, je ale nepravděpodobné, že by to mělo nějaký skutečný přínos kromě jemné pokožky.

Domů
Sdílet
Diskuse