Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. května 2024 v 11:50
Čas čtení 2:06
Anna-Marie Hanzlíková

Influencerka propaguje solárium jako zdravé opalování. Nic takového ale neexistuje

Influencerka propaguje solárium jako zdravé opalování. Nic takového ale neexistuje
Zdroj: TASR/Daniel Veselský
ZDRAVÍ CELEBRITY DEZINFORMACE INFLUENCEŘI INSTAGRAM ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Tvrdí také, že jí pomohlo s léčbou akné na zádech. Komentujeme, proč je to špatně.

„Nahoře je fotka mých zad před měsícem a pod tím je fotka mých zad, jak vypadají teď aktuálně,“ uvádí na Instagramu Eliška Knopová, působící pod přezdívkou @_srdcovka_, své reklamní video na společnost Zdravé opalování.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Srdcovka (@_srdcovka_)

Líčí v něm svůj boj s údajným hormonálním akné na zádech, na které jí podle jejích slov zabrala až kúra v soláriu. „Hormonální akné není jednoduché vyléčit. Já jsem svým zádům teď dala měsíc a půl péče a jediné, co mi zbylo, jsou jizvy po akné... Solárko je stále jedna z nejvíc hejtovaných věcí a já si myslím, že tohle by se mělo určitě změnit. Na kožní problémy je totiž solárko jednou z nejlepších věcí,“ pokračuje ve výčtu. Ne, Eliško, není. Solárium prokazatelně způsobuje rakovinu kůže.

Solárium jako lék?

Propagace solárií jako dobrých pomocníků, třeba při boji s akné nebo pro zvýšení hladiny vitaminu D, si ale nevymyslela Srdcovka ani solárium, od kterého dostala zaplaceno. I v zahraničí jde o poměrně častý způsob, jakým se studia propagují.

Existuje mnoho zdrojů, které ale podobná tvrzení vyvrací. I kdybychom nezpochybnili žitou zkušenost změny na zádech influencerky, co vyvrátit musíme, jsou údajné zdravotní benefity.

Doporučeno
Dominique Alagia promluvila o užívání třezalky na deprese. Co je na tom špatně? Dominique Alagia promluvila o užívání třezalky na deprese. Co je na tom špatně? 24. dubna 2024 v 16:55

Každá návštěva solária zvyšuje šanci na rakovinu kůže včetně bazocelulárního karcinomu, bazaliomu i spinocelulární karcinomu kůže. Nic jako jedna zdravá návštěva solária neexistuje.

Jedna z mnoha studií za všechny: v jednom měření se zeptali 63 žen, kterým diagnostikovali melanom před dosažením třicítky, jestli navštěvovaly solárium. Tipl*a by sis, kolik z nich uvedlo, že ano? Přesně 61 z nich, což je 97 procent.

„V dnešní době už totiž není jeden druh solárka, které vám způsobí rakovinu. Je to ta největší kravina, kterou někdo může říct,“ říká ještě Eliška ve videu. My bychom řekli, že řada výzkumů by spíš tvrdila, že tvrzení, která by se dala označit za „kraviny“, jsou v jejím videu.

Ostatně rizika připomněla influencerce i řada kritických komentářů. Mnoho z nich napsali lidé, kteří onemocněním sami trpí nebo se věnují osvětě. „Krásný den přeji, zrovna jdu z konzultace ozařování metastáz melanomu a vidím tohle hezké video. Opravdu budete tvrdit, že solárium nezpůsobuje rakovinu kůže a že je zdravé?“ ptá se například účet @melanom_a_ja, na kterém čtyřiadvacetiletá Kristýna líčí svůj boj s rakovinou kůže.

„Jste tak hloupá doopravdy, nebo jen dobře zaplacená za kecání těchto nesmyslů? Ptám se jako člen melanomového onkologického týmu,“ rozčílila se třeba žena, která na profilu uvádí, že pracuje jako zdravotní sestra na onkologii.

Doporučeno
Další nejhorší české seriály. Do top 10 to dotáhla i Eliška s Damiánem Další nejhorší české seriály. Do top 10 to dotáhla i Eliška s Damiánem 30. května 2024 v 8:30

Influencerka po smršti kritických komentářů zareagovala story, které přikládáme níže. „V dnešní době je velká škoda, když je člověk zabředlý pouze ve svém názoru, když máme k dispozici tolik informací. Na této planetě žije 7,951 miliardy lidí a všichni mají odlišný názor. Pokud se s tím smíříte, bude se vám lépe žít,“ uvedla.

Na světě teda žije osm miliard lidí, ale za zásadní nepravdu považujeme něco jiného: že je solárko zdravé, není názor, ale prachsprostá lež. A když jí šíříte i na TikTokovém účtu s téměř osmdesáti tisíci sledujícími, tak navíc ještě pořádně nebezpečná. I kdyby totiž do solária zavítal jen jeden člověk, tak i jednou návštěvou si šanci na rakovinu rapidně zvýší. A to je přesně o jeden lidský život víc, než bychom měli dovolit.

Screenshot story ze 29. 5.
Screenshot story ze 29. 5. Zdroj: Instagram / @_srdcovka_
Domů
Sdílet
Diskuse