Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
4. června 2024 v 15:30
Čas čtení 4:22
Marie Valentová

Nejvíc fresh šaty na léto z kvalitního materiálu. Vybíráme top 10 šatů, které ti vydrží několik sezón

Nejvíc fresh šaty na léto z kvalitního materiálu. Vybíráme top 10 šatů, které ti vydrží několik sezón
Zdroj: Buffet Clothing/Tina Glut/Můj kousek/propagační materiál, koláž REFRESHER
MÓDA FASHION TIPY UDRŽITELNOST
Uložit Uložené

Opravdu od nás potřebuješ slyšet důvod, proč si koupit nové šaty? Viď, že ne. We knew it.

Léto se nezadržitelně blíží, teploty stoupají a dny se stále ještě prodlužují... A šaty jsou tak pohodlné. V těch volných přežiješ i tropické teploty, z upnutých zase vykouzlíš nejlepší outfit na parties a na fesťáky.

Kvalitní materiál je ale základ. Možná sis všiml*a, že narazit na šaty vyrobené z přírodních látek je čím dál těžší. Není to náhoda, kvůli práci fast fashion koncernů, které chrlí ročně desetitisíce modelů, se nejužívanějším materiálem stal polyester.

Když léto, tak len a bavlna

Přitom jsou to hlavně bavlna, len, biobavlna nebo mušelín (lehoučká látka, kterou tvoří nejčastěji bavlněná příze), které se hodí do horkých letních dnů. Tyto textilie jsou prodyšné, nezhoršují pocení, dýchají a dobře schnou. Navíc můžeš mít čisté svědomí, že se nebudou rozkládat někde na skládce stovky let. 


Protože šaty ušité z přírodních látek je čím dál těžší najít, udělali jsme tuhle práci za tebe. Přinášíme ti seznam top 10 šatů, které jsou ze super materiálu a díky univerzálnímu designu ti ve skříni vydrží více sezón. 

Se žádnou značkou uvedenou v článku nemáme komerční spolupráci. Jednoduše jsme vybírali dostupné výrobky na trhu podle kvality materiálů, designu a lokální výroby.

Sandy od Tina Glut

Seznam se s česko-slovenským brandem Tina Glut. Vznikl teprve před čtyřmi lety a staví na přírodních materiálech, kvalitě, jednoduchosti a lokální ruční výrobě přímo v Česku. Tohle všechno se potkává i u šatů Sandy, které nás naprosto okouzlily simple střihem a dreamy motivem. Za 5 590 korun dostaneš z 92 procent bavlněný kousek s osmi procenty lycry.

Sandy dress od Tina Glut.
Sandy dress od Tina Glut. Zdroj: Tina Glut/propagační materiál
Doporučeno
Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? 4. června 2024 v 8:30

Lea Dress od Aurelia & Zwei Frauen

Sesterské designerské duo z Polska Aurelia & Zwei Frauen začalo svoji tvorbu šitím kimon s vintage motivy ze starých látek. Teď už tvoří celé kolekce oděvů, šaty nevyjímaje. Jejich rukopis spočívá v nadčasovosti, hravých ilustracích, pastelových barvičkách a v hravé estetice. Jako by tě vzaly do Alenčiny říše divů.

Lea Dress jsme zařadili do výběru, protože jsou vyrobeny z biobavlny a jejich volný áčkový střih je do horkých dnů ideální. Zkombinuješ je s ballet flats i martenskami nebo rovnou s cowboy boots. Zaplatíš za ně 133 eur, tedy necelých 3 300 korun, což pro slow fashion kousek s delší životností není vůbec špatné.

Aurelia & Zwei Frauen dress šaty
Zdroj: Aurelia & Zwei Frauen/propagační materiál

Halter šaty od Buffet 

Slovenští designeři nás zaujali kouskem fresh oranžové barvy, ze které se ti budou sbíhat sliny, ale halter dress elegantního jednoduchého střihu seženeš i v černé a růžové.

Mají odhalená záda, ušili je v Evropě a navrhli na Slovensku. Tvoří je materiál cupro, kterému se také říká veganské hedvábí a je oblíbený pro svoji pevnost, chladivý efekt a sametovou jemnost. Je utkaný ze zbytkových bavlněných vláken, která se hromadí při sběru této plodiny. Šaty seženeš za 165 eur, tedy něco přes čtyři tisíce korun, a do Česka ti je doručí během dvou nebo tří dnů.

Buffet halter dress v oranžové.
Buffet halter dress v oranžové. Zdroj: Buffet Clothing/propagační materiál

Lněné šaty od About Studio

Brněnské návrhářky z About Studia sází na minimalismus, lokální výrobu v okolí moravské metropole a kvalitu. Šaty ze 100% lnu nabízí v bílé i černé variantě, s rozparky po stranách pro pohodlnou chůzi i s kapsami.

Doporučeno
Top 10 bílých pánských triček od tří stovek do deseti tisíc. Tyhle modely nosí Justin Bieber, LeBron nebo členové Milion+ Top 10 bílých pánských triček od tří stovek do deseti tisíc. Tyhle modely nosí Justin Bieber, LeBron nebo členové Milion+ 17. června 2024 v 8:30

Len není tak měkký ani pružný jako bavlna, a tak nesedne každému. Dá se ale pěstovat v udržitelnějších podmínkách a patří k nejekologičtějším surovinám vůbec. Navíc skvěle odvádí vlhkost i teplo. Tyhle šaty vyjdou na 3 400 korun, což je cena, za kterou spousta high street značek nabízí šaty komplet polyesterové nebo akrylové. 

100% lněné šaty od About Studio.
100% lněné šaty od About Studio. Zdroj: About Studio/propagační materiál

Maxi dress od Můj kousek

Když už jsme na té Moravě... Tenhle proklatě hot piece má na starost brněnský ateliér Můj kousek. Asymetrické cut out šaty jsou perfektní na festivaly, garden parties i do letního kina, a když si přes sebe hodíš oversize sako, můžeš v nich i na svatbu nebo divadla. 

Vyrobeny jsou z tencelu (známý i pod názvem lyocell), což je přírodní materiál z celulózy, který působí chladivě a nemačká se. Z pěti procent složení doplňuje elastan, šaty jsou tak pružné a díky dlouhému bočnímu rozparku tě nebudou omezovat ani v chůzi. Vyrábí je v univerzální velikosti XS až M, ale pokud ti nebudou fitovat, ušijí ti je na míru. Stojí 3 290 korun.

Maxišaty od ateliéru Můj kousek.
Maxišaty od ateliéru Můj kousek. Zdroj: Můj kousek/propagační materiál
Doporučeno
„Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra „Líbí se mi malé holčičky. Nechci jim ublížit, mám touhu je chránit.“ Přinášíme ti zpověď pedofila Petra 27. května 2024 v 9:30

Justine od Wildmoon

Buy less, buy better, radí český módní e-shop Wildmoon, který se specializuje na kvalitní kousky pro mámy a děti. Ale doporučujeme jeho výběrové nabídce věnovat pozornost, i pokud nejsi ani máma, ani dítě. Ve výběru má několik šatů, nám do oka padly bílé volné na špagetových ramínkách, jejichž délku si můžeš upravit podle sebe, z mačkané vaflové bavlny. Mají i kapsy a ušili je ručně v Praze. Koupíš je za 2 790 korun na e-shopu nebo můžeš omrknout Wildmoon butik na Vinohradech.

Justine šaty od Wildmoon.
Justine šaty od Wildmoon. Zdroj: Wildmoon/propagační materiál

Rose šaty by BigBros

A teď něco trochu coquette. Princeznovské šaty Rose pro tebe navrhla Barbora Koutská, která stojí za značkou BigBros. Oblečení vytváří z mušelínu, což je bavlněná látka, která vyniká hlavně jemností a prodyšností, proto se hodně používá na povlečení nebo oblečky pro miminka. Šaty jsou variabilní a můžeš je nosit buď s překřížením přes prsa a průstřihem na břiše, nebo s romantickým žabkováním vpředu. 


Vyjdou tě na 2 790 korun a vybrat si můžeš z 15 barev (!). Vše je přitom ušito a navrženo v Česku, takže neboj, nákupem nepodpoříš otrockou práci ani cestu výrobku přes dva oceány. 

BigBros a jejich šaty Rose.
BigBros a jejich šaty Rose. Zdroj: BigBros./propagační materiál

Onyx od NAGO

Potřebuješ vyladit svůj oldmoney outfit? Pak věnuj pozornost simple černým maxi dress Onyx s rozparkem vzadu. Ušili je v Polsku z organické bavlny obohacené o pět procent elastanu a stojí za nimi značka NAGO, která se specializuje na kapsulové kolekce a nadčasové modely. Zaplatíš za ně 83 eur čili asi 2 050 korun. A jelikož jsou od sousedů, opět k tobě nebudou putovat přes půl planety. Když pak uděláš objemnější objednávku (nad 200 eur), dovezou ti je zdarma. 

Onyx dress od NAGO.
Onyx dress od NAGO. Zdroj: NAGO/propagační materiál

Lola dress od Affair

Polský label Affair má za sebou hezký příběh. Když právnička milující módu hledala designerku pro svoje svatební šaty, seznámila se s návrhářkou Aleksandrou Dubinskou. Zjistily, že sdílí vášeň pro módu a oběma jim na fashion scéně něco chybí. A tak vznikl Affair. Značka stojí na elegantních siluetách a krásných printech, často s motivy květin. Tak trochu polské Rouje, chtělo by se říct. 


Ne všechny šaty mají z přírodních materiálů, ale když sáhneš po jejich Lola dress s průstřihy na břiše a romantickým printem růží, dostaneš kousek z 93 procent bavlněný s příměsí elastanu za 280 eur (asi 6 900 korun). 

Lola dress od Affair.
Lola dress od Affair. Zdroj: Affair/propagační materiál

Stoprocentně lněné Beatrice by MIK

Kvalitně, eticky a lokálně tvoří také značka MIK návrhářky Jany Mikešové, která letos dropuje už šestou kolekci. V jejím e-shopu najdeš i stoprocentně lněné šaty Beatrice, které mají střih ideální pro letní horka a všechny typy postav. Vybrat si je můžeš v šesti různých barvách, od pískové po rezavě oranžovou, za 5 900 korun.

Šaty Beatrice by Jana Mikešová.
Šaty Beatrice by Jana Mikešová. Zdroj: MIK Jana Mikešová/propagační materiál
Doporučeno
„Práva žen podporuji, ale feministka nejsem.“ Zeptali jsme se kandidátek a kandidátů do Parlamentu EU na ženská i LGBT+ práva „Práva žen podporuji, ale feministka nejsem.“ Zeptali jsme se kandidátek a kandidátů do Parlamentu EU na ženská i LGBT+ práva 22. května 2024 v 8:00
Domů
Sdílet
Diskuse