Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2024 v 8:00
Čas čtení 2:48
Lucie Kotvalová Adéla Ježková

„Práva žen podporuji, ale feministka nejsem.“ Zeptali jsme se kandidátek a kandidátů do Parlamentu EU na ženská i LGBT+ práva

„Práva žen podporuji, ale feministka nejsem.“ Zeptali jsme se kandidátek a kandidátů do Parlamentu EU na ženská i LGBT+ práva
Zdroj: REFRESHER/FLICKR/WIKIMEDIA COMMONS/VOLNĚ K UŽITÍ
REFRESHER EVROPSKÁ UNIE VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2024
Uložit Uložené

„Jak se feminismus promítá do vaší práce? Jak chcete podpořit genderovou rovnost?“ Refresher rozeslal sedm otázek kandidátům a kandidátkám ve volbách do Evropského parlamentu 2024. Kdo a jak odpověděl?

Už brzy proběhnou volby do Evropského parlamentu, v Česku 7. a 8. června 2024. Podle průzkumu nezajímají až 62 % Čechů a Češek. Svobodné demokratické volby přitom hrají důležitou roli v tom, kudy a kam směřuje – česká i evropská – společnost. Díky volbám mají občané a občanky možnost toto směřování formovat a měnit. Volby jsou vlastně heslem „osobní je politické“ přeneseným do institucionalizované praxe.

Tematika ženských a queer práv by měla být součástí jakéhokoli volebního kontextu. Ženy disproporčně čelí domácímu i sexualizovanému násilí – 90 % znásilněných jsou ženy a znásilnění zažije každá desátá žena. Mají v průměru o 16 procent menší platy než muži. Mají nejen první směny (vykonávaná profese), ale také druhé (neplacená péče o domácnost) i třetí (neplacená emoční práce, tedy péče o wellbeing lidí kolem). Čelí také nerovnému zacházení v každodenních interakcích. 

Mimo to stále nemáme manželství pro všechny a queer lidé čelí neutichající diskriminaci i stigmatizaci. A právě politici a političky mají odpovědnost lidská práva hájit.

Hájíš lidská práva? Ze 31 oslovených raději 16 mlčelo

Refresher proto ve spolupráci s Českou ženskou lobby vytvořil feministickou anketu. Obsahuje sedm otázek pokrývajících témata genderové rovnosti, manželství pro všechny, práva na interrupce či Istanbulské úmluvy.

Doporučeno
Zakazuje nám tuzemák a rozhodují nikým nevolení úředníci. Toto jsou nejčastější otázky a mýty o EU Zakazuje nám tuzemák a rozhodují nikým nevolení úředníci. Toto jsou nejčastější otázky a mýty o EU 4. června 2024 v 8:00

Za deset nejsilnějších stran, koalic a hnutí jsme vybrali první tři osobnosti na kandidátce. Pouze v případě koalice SPOLU jsme oslovili první čtyři, aby byl ve výběru někdo z ODS, TOP 09 i KDU-ČSL. Dohromady jsme oslovili 31 kandidátů a kandidátek. Na odpovědi měli téměř tři týdny a všechny jsme několikrát urgovali. Odpovědělo 15 z nich.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 3. 7. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
za 125 Kč0
a čti vše bez omezení
Vyzkoušet zdarma
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 160156 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak plánují jednotliví kandidáti a kandidátky podporovat práva žen i queer lidí.
  • Jestli jsou pro manželství pro všechny.
  • Jestli podle nich patří právo na interrupci do ústavy.
  • Jaké kroky plánují političky a politici podniknout proti gender pay gapu, který je v Česku jedním z nejhorších v Evropě.
  • Česko má také velice smutné statistiky, co se týká domácího násilí. Čelí mu zhruba každé čtvrté dítě a každá pátá žena zase zažije znásilnění. V naší anketě se dozvíš, kdo chce tato čísla skutečně zvrátit.
  • Dočteš se, co nám řekli třeba Petr Doubravský, Danuše Nerudová, Johanna Nejedlová nebo Klára Dostálová.
  • A kdo naopak na naše otázky raději reagoval mlčením.
Domů
Sdílet
Diskuse