Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
15. června 2024 v 13:00
Čas čtení 3:41
Anna-Marie Hanzlíková

Za měsíc v Itálii jsem nezaplatila ani korunu. Jak se dostat k evropskému dobrovolnictví?

Za měsíc v Itálii jsem nezaplatila ani korunu. Jak se dostat k evropskému dobrovolnictví?
Zdroj: Anna Marie Hanzlíková/Nathan Bernier/se svolením
KULTURA CESTOVÁNÍ PRÁCE TIPY PRO STUDENTY
Uložit Uložené

„Ty tak cestuješ, kde na to bereš?“ slýchám nezřídka z okolí. Strávila jsem takhle několik týdnů na jihu Itálie v přímořském letovisku, kamarádovi dohodila měsíc v Rumunsku, ale pokukovala jsem i po roce v Gruzii nebo Turecku.

Tam všude se totiž dostaneš jako evropský dobrovolník nebo evropská dobrovolnice. Stačí, když je ti méně než třicet let, a Evropská unie za tebe všechno zaplatí. V článku ti podrobně poradím – od toho, kde hledat, až po tipy na strašáka jménem papírování. U čtení si všímej naklikávacích odkazů, které jsem přidala.

Tenhle článek není sponzorovaný obsah. Jde pouze o vlastní doporučení a zkušenost.

Dočteš se tu:

1. Co všechno je placené? A co tam budu dělat?
2. Jak najít svůj pobyt.
3. Administrativní tips and tricks. 

1. Co všechno je placené? A co tam budu dělat?

Já vyjela v rámci programu, který se jmenuje Evropský sbor solidarity, anglicky European Solidarity Corps. Funguje to tak, že pokud je ti méně než třicet let a jsi občanem*občankou EU, můžeš vyjet jednou za život na dva až dvanáct měsíců (tento typ najdeš někdy také pod názvem individuální dobrovolnictví). Pokud je pobyt kratší než dva měsíce, můžeš vyjet i víckrát (někdy takové najdeš pod pojmem týmové dobrovolnictví). Podmínkou není studovat ani mít dokončený nějaký stupeň vzdělání! Můžeš tedy vyjet, i pokud máš třeba vyučení a je ti více než 26 let.

Doporučeno
Bára se přestěhovala na Lanzarote a pronajímá tu apartmán: „Byty tu stojí třetinu toho, co u nás. Život je tu uvolněnější“ Bára se přestěhovala na Lanzarote a pronajímá tu apartmán: „Byty tu stojí třetinu toho, co u nás. Život je tu uvolněnější“ 13. června 2024 v 11:00

Evropská unie ti zaplatí úplně všechno – cestu, ubytování, jídlo – a ještě ti dá kapesné. Pokud si tedy můžeš dovolit odjet, stojí tě to jen tvůj čas. Na oplátku se očekává práce v rozsahu přibližně plného úvazku. Ale žádný strach. Třeba já měla v dohodě šest hodin práce denně pět dní v týdnu plus dva dny volna v měsíci navíc, takže na výlety bylo času až až. Náplň práce se liší, ale určitě najdeš něco, co je ti blízké. Já třeba pomáhala s propagací, kamarád provázel v muzeu, známá učila děti. Zvažovala jsem ještě pomoc na farmě nebo strategii v advokátní neziskové organizaci.

Pomáhala jsem s propagací, s místními dětmi jsme nahrávali třeba podcast.
Pomáhala jsem s propagací, s místními dětmi jsme nahrávali třeba podcast. Zdroj: osobní archiv

2. Jak najít svůj pobyt

Kde hledat

Česká organizace Dům zahraniční spolupráce, která menší neziskovky zastřešuje, bohužel nemá úplně nejpřehlednější webovky na světě, ale i tak se stránkami evropskydobrovolnik.cz stojí za to proklikat, základní přehled ti to ujasní. Tohle je nicméně seznam, kde bych hledala já:

Centrální databáze

Největší výběr nabízí přímo centrální databáze European Solidarity Corps. Tam jsem nakonec našla i tu svoji Itálii. Je celkem přehledná, stačí si naklikat, která země by se ti líbila, ve které oblasti by ses chtěl*a zapojit a kdy a na jak dlouho můžeš odjet. Přes tlačítko přihlásit se pak většinou dá napřímo přihlásit vyplněním krátké motivace.


Pozor: Databáze automaticky nabízí i země mimo Evropu, na ty ale často potřebuješ speciální kurz.

Doporučeno
Čokoláda za osm korun, pivo IPA za šest. Navštívili jsme nejlepší pražské „zlevněnky“ Čokoláda za osm korun, pivo IPA za šest. Navštívili jsme nejlepší pražské „zlevněnky“ 7. června 2024 v 8:00

Facebookové skupiny

I tam jsem našla spoustu výjezdů a ulovila si tak třeba týdenní pobyt v Portugalsku nebo Polsku. Dají se tu najít nabídky, které jinde nenajdeš, a také last minute poptávky. 

V Česku nejlépe fungují skupiny Youth Opportunities CZ nebo Youth projects CZECH REPUBLIC.

Tady ale dávej pozor, nejde o oficiální stránky, a tak danou organizaci vždycky proklepni, třeba právě přes centrální databázi, na rychlý check postačí ale i rychlé googlení. Dobré nabídky jdou najít i v mezinárodních skupinách, třeba ESC, EVS, ERASMUS+ PROJECTS – Europingram či ESC – European Solidarity Corps – EVS – European Voluntary Service.

S ostatními dobrovolníky jsme se samozřejmě neustále přejídali gelatem.
S ostatními dobrovolníky jsme se samozřejmě neustále přejídali gelatem. Zdroj: Osobní archiv

Organizace

Další cestou je sledovat přímo samotné organizace. Abys mohl*a vyjet, potřebuješ takzvanou organizaci přijímající („hosting organisation“), tedy tu v té destinaci, kam chceš vyjet, a taky organizaci vysílající („sending organisation“), kterou si najdeš v Česku.

Doporučuju tedy sledovat stránky konkrétních tuzemských organizací, které už mají sjednaná místa pro své zájemce a zájemkyně a mohly by v takovém případě být tvou vysílající organizací. Jejich seznam najdeš na stránkách Domu zahraniční spolupráce. Za mě se vyplatí sledovat největší českou EYCB nebo třeba InexBrno for You nebo Mladí Info. 

Doporučeno
Nejvíc fresh šaty na léto z kvalitního materiálu. Vybíráme top 10 šatů, které ti vydrží několik sezón Nejvíc fresh šaty na léto z kvalitního materiálu. Vybíráme top 10 šatů, které ti vydrží několik sezón 4. června 2024 v 15:30

Vyplatí se je napřímo kontaktovat i v případě, že výjezd zvažuješ, ale máš otázky nebo potřebuješ pomoc, většinou ti rádi poradí a pomůžou. Vysílající organizace není povinná, ale doporučuju ji kontaktovat i v případě, že sis pobyt našel*našla nezávisle. Třeba pro případ, že se něco pokazí. Je zkrátka lepší mít někoho, na koho se obrátit.

Administrativa

Jenže co všechno to papírování? „Já jsem na to lenoch a nechce se mi,“ slýchám asi tak stejně často jak podiv nad častým cestováním. Moje oblíbená odpověď zní: „Na pár odpolední strávených za počítačem otravným klikáním zapomeneš, na zážitky ne. A za těch pár propainěných hodin času to stojí.“


Pokud vyjíždíš a pobyt sis sehnal*a sám*sama, velmi doporučuju zajistit si tzv. vysílající organizaci. Ta ti s veškerou administrativou pomůže, zkontroluje a většinou chce za pomoc pár stovek nebo jen pár příspěvků na sociální sítě. Moje doporučení, kam se ozvat, jsou ty stejné organizace jako v odstavci výše. 

Motivační dopis

Chápu, že pár slov o motivaci může někoho odradit, ale v případě, že ti to dělá obavy, radím nad tím moc nepřemýšlet. Bohatě postačí napsat, že chceš poznat svět a že ti záleží na planetě, pokud jde třeba o projekt environmentální, nebo se chceš zkrátka jen rozvíjet a pomáhat. Dobré taky je si o pozici něco zjistit a propojit to v dopise na svoje koníčky či zájmy. Ber to tak, že jde jen o formalitu pro obě strany, to ti u psaní uleví.

Dohoda

Pokud tě hostitelská organizace přijme, pravděpodobně ti pošle něco jako smlouvu či dohodu. Doporučuju si ji projít s někým ze zmiňované vysílající organizace.

Doporučeno
Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? 4. června 2024 v 8:30

Pojištění

Nemusíš řešit, musí být automaticky součástí smlouvy a je také placené.

Tip na konec

Pokud se ti tenhle program nepozdává nebo třeba už nesplňuješ podmínky, zkus prohledat ještě stránky jako Workaway nebo Worldpackers. Tam najdeš místa, kde výměnou za pár hodin práce dostaneš ubytování a stravu. Ostatní náklady budou ale na tebe. Na druhou stranu, u těchto pobytů najdeš i nabídky na pár dní a obvykle třeba i za méně hodin práce. 

Domů
Sdílet
Diskuse