Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2024 v 8:00
Čas čtení 4:46
Adéla Ježková

Čokoláda za osm korun, pivo IPA za šest. Navštívili jsme nejlepší pražské „zlevněnky“

Čokoláda za osm korun, pivo IPA za šest. Navštívili jsme nejlepší pražské „zlevněnky“
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER CENA POTRAVIN KAM NA JÍDLO PRAHA
Uložit Uložené

Vyrazili jsme do obchodů, kde najdeš potraviny jako v běžném supermarketu – ale často mnohem, mnohem levnější.

Loni se Česko potýkalo ve srovnání se 43 evropskými zeměmi se třináctým nejrychlejším zdražováním potravin. Meziroční potravinová inflace v tuzemsku činila 24 procent. Pokud jsi někdy v posledních dnech, týdnech či měsících navštívil*a běžný supermarket, určitě ti neušlo, že za rok se mnoho nezměnilo a za potraviny se stále plácneme přes kapsu.

Jak na začátku května uvedl Český statistický úřad (ČSÚ), meziměsíčně spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly o 0,7 %. Ceny šly nahoru hlavně u nealkoholických nápojů, vepřového masa, zeleniny, čokolády, pekárenských výrobků, drůbeže, uzenin, sýrů a tvarohů.

Češi a Češky tak stále častěji nakupují v takzvaných „zlevněnkách“ – prodejnách, které nabízí zboží ve slevě a často po expiraci či těsně před expirací. Refresher se vydal do čtyř takových obchodů v Praze, aby zjistil, co kde mají – a hlavně za kolik.

Nemusíš se bát, takové potraviny je bezpečné konzumovat. „Vzhledem k tomu, že pojem minimální trvanlivost uvádějí výrobci potravin často s nemalou časovou rezervou, neděje se s takovými potravinami obvykle v době bezprostředně po této době prakticky nic,“ vysvětlil agrární analytik Petr Havel a dodal: „Někdy důsledné dodržování minimální trvanlivosti vede ke zbytečnému plýtvání. Což také znamená, že se zvyšuje emisní stopa potravin, neboť se jich poměrně hodně, právě v souvislosti s pojmem minimální trvanlivost, vyhodí zbytečně.“

Vyplatíse, Praha 9

Obchodní řetězec Vyplatíse působí v Česku dvanáct let a aktuálně má jedenáct maloobchodních prodejen ve třech krajích. Refresher zavítal do pobočky v městské části Praha 9. Najdeš ji na adrese Českomoravská 8, mezi tramvajovými zastávkami Balabenka a Ocelářská, skoro naproti obchodnímu centru Harfa. U obchodu je prostorné parkoviště.

Obchod Vyplatíse.
Obchod Vyplatíse. Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

V této diskontní samoobsluze najdeš v podstatě úplně to samé jako v běžném supermarketu, ale většinou levněji. Opravdu velký výběr tu je všemožných sladkostí a slaných pochutin; od sušenek, čokolád, tatranek, brambůrek, popcornu po oříšky. V nabídce je také spousta trvanlivého zboží. Ve třech chladicích boxech zase najdeš vše od uzenin, masa, vajec po sýry a jogurty. Zaujalo nás také, že v obchodě fungují lahůdky s váženými šunkami, párky či klobásami.

Doporučeno
Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic Obchodní dům Máj otvírá po dvouleté rekonstrukci. Nabízí sice devět pater zábavy, ale vlastně v něm nenajdeš nic 25. června 2024 v 9:30

Žádná z potravin, které jsem namátkově procházela, nebyla prošlá. U některého zboží byla minimální trvanlivost třeba za měsíc, u dalšího ale třeba až za rok. Většina ale byla levnější než jinde. Prostorný obchod byl rovněž čistý a uklizený.

Obchod Vyplatíse.Obchod Vyplatíse.Obchod Vyplatíse.Obchod Vyplatíse.
Zobrazit galerii
(8)

Zaujalo mě třeba světlé IPA pivo za 5,90 Kč, jahodová čokoláda za 7,90 Kč, tyčinka Twix za 9,90 Kč, Relax ve skle za 9,90 Kč nebo proteinové tyčinky o 85 gramech do 40 Kč. Levněji také podle mého vyjdou bílé i ovocné jogurty a různá proteinová mléka. Naopak maso, uzeniny a sýry stojí prakticky stejně.

Kromě potravin tu najdeš také granule a různé konzervy pro psy a kočky. V nabídce Vyplatíse je pak rovněž drogistické zboží od prostředků na úklid po toaletní papír. A co víc, můžeš si tu z automatu dát kávu s sebou od 20 do 30 korun!

Bertka, Praha 9

Zlevněnky Bertka jsou v Praze už poměrně známé, najdeš tu hned šest poboček. My jsme vyrazili do té na adrese Sokolovská 351/213 ve Vysočanech. Pohodlně se sem dostaneš tramvají (zastávka Nádraží Vysočany) i metrem (stanice Vysočanská).

Obchod Bertka.
Obchod Bertka. Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 4. 7. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
za 125 Kč0
a čti vše bez omezení
Vyzkoušet zdarma
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 160837 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Celkem jsme navštívili čtyři zlevněnky a víme, kam se ti vyplatí jít nejvíc.
  • Kde seženeš i maso, třeba párky za osm korun.
  • Kde najdeš mléčné výrobky i za dvě koruny (!!!).
  • Kam pro levné sýry.
  • Kam pro proteinové jogurty, tyčinky a drinky.
  • Kde najdeš i ovoce a zeleninu.
  • Kam zajít pro americké pochoutky.
  • Kde je lepší dát pozor na dlouho prošlé potraviny. 
Domů
Sdílet
Diskuse