Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. června 2024 v 11:00
Čas čtení 6:27
Adriana Královičová

Bára se přestěhovala na Lanzarote a pronajímá tu apartmán: „Byty tu stojí třetinu toho, co u nás. Život je tu uvolněnější“

Bára se přestěhovala na Lanzarote a pronajímá tu apartmán: „Byty tu stojí třetinu toho, co u nás. Život je tu uvolněnější“
KULTURA CESTOVÁNÍ ROZHOVOR
Uložit Uložené

Barbora se rozhodla žít na jednom z Kanárských ostrovů. I když místní nejsou zvyklí na vysoké platy, žijí šťastnější a uvolněnější život.

Barbora Korenecová se do Lanzarote zamilovala na první pohled. Je srdcem dobrodružka a cestování je její vášeň. Přestože během studia strávila několik měsíců mimo rodné Slovensko, nikdy neuvažovala o koupi apartmánu v zahraničí.

„Vždycky, když jsem cestovala, jsem si říkala, že by bylo hezké mít tu byt. Ale tak za dva týdny mě myšlenka přešla. Představy, že máte plážový domek někde na Filipínách, jsou super, ale realita je jiná,“ říká Barbora pro Refresher.

Doporučeno
„Není to ghetto Česka“: Ústí má potenciál, pověst mu ale kazí bordel a špína. Ptali jsme se mladých lidí, jak se jim tu žije „Není to ghetto Česka“: Ústí má potenciál, pověst mu ale kazí bordel a špína. Ptali jsme se mladých lidí, jak se jim tu žije 12. června 2024 v 8:00

Přesto si nakonec svůj přímořský apartmán koupila, a to v oblasti Costa Teguise přímo u moře. „Pokud bych se musela rozhodnout, zda koupit byt na Slovensku, nebo u moře, vybrala bych si jednoznačně moře, ale v dobré strategické lokalitě. Aby tam člověk mohl nejen trávit čas, ale také z toho profitovat, to je ideální kombinace.“

Když Bára nepronajímá svůj apartmán hostům, bydlí v něm sama. Život je podle ní na Lanzarote levnější než v Česku nebo na Slovensku. Přestože místní lidé nevydělávají mnoho, jsou klidnější a žijí beze stresu. V rozhovoru se dočteš, kolik apartmány na Lanzarote stojí i proč je život na tomto španělském ostrově daleko méně nákladný než u nás. 

lanzarote, prenájom nehnuteľností, dovolenka, cestovanie, Slováci v zahraničí
Zdroj: Barbora Korenecová

V poslední době je kupování a pronajímání apartmánů velmi populární na Tenerife. Proto sis na Kanárech koupila byt?

Tenerife je dnes už velmi přeplněné, opravdu tam kupují apartmány všichni a to způsobuje, že se ceny nájmů pro turisty snižují, takže klesá i potenciální výdělek. Proto jsem tam koupi bytu ani nezvažovala.

Ke Španělsku mám ale hlavně velmi blízký vztah. Během studia jsem strávila několik měsíců v Malaze a celkově v Andalusii. Mluvím španělsky, takže mi zdejší mentalita sedí. Celkově jsem velký cestovatel a dobrodruh, procestovala jsem toho opravdu hodně a věřím, že ještě hodně procestuji.

Doporučeno
Jak se z chudé dívky s depresemi stala ikona pro celý módní svět. Kdo je milionářka Emma Chamberlain? Jak se z chudé dívky s depresemi stala ikona pro celý módní svět. Kdo je milionářka Emma Chamberlain? 10. června 2024 v 14:00

Vlastníš nemovitost i doma na Slovensku?

Na Slovensku jsem bydlela mimo Bratislavu a dojížděla jsem tam každý den do centra. Když jsem přemýšlela, jestli se přestěhovat zpátky, třeba přímo do Bratislavy, ceny bytů mě vždy odradily. Tak jsem čekala, kdy klesnou. (smích)

Mám kamaráda realiťáka na Tenerife, který místní nemovitosti propagoval. Tehdy mě napadlo, že by mohlo být zajímavé investovat právě na Lanzarote. Apartmán stál třetinu ceny bratislavského bytu. Řekla jsem si, že se podívám, co je na trhu, a uvidím.

Kdyby se něco stalo, pořád je tu možnost nemovitost prodat – dnes navíc už i s velkým ziskem. Mám velmi ráda i španělskou pevninu, ale tam se střídají roční období a v zimě je tam opravdu docela chladno, protože tam lidé nemají topení. Z celé Evropy jsou proto podle mě Kanárské ostrovy nejlepším celoročním místem k životu.

Jelikož celý život cestuješ, nelákala tě představa koupit si byt v zahraničí i někde dál?

Procestovala jsem toho opravdu hodně. Kromě Evropy taky Asii, Ameriku, Afriku, dokonce i Antarktidu a mnoho exotických zemí, kde bych si život uměla představit. Vždycky jsem si říkala, že by bylo krásné mít tam i byt. Ale po dvou týdnech mě to přešlo, protože je to prostě nereálné. Museli byste v té zemi mít i celý tým lidí, kteří se vám o nemovitost budou starat, a důvěřovat jim, že to dělají správně.

Doporučeno
Kauce za byt nesmí být vyšší než tři nájmy. Poradíme ti také, jak se bránit, když ti kauci nechtějí vrátit Kauce za byt nesmí být vyšší než tři nájmy. Poradíme ti také, jak se bránit, když ti kauci nechtějí vrátit 10. června 2024 v 8:10

Je lákavé mít byt na filipínské pláži, protože je to navíc velmi levné. Ale když trávíte hodně času doma, nevíte, jestli vám tam tu nemovitost nepoškodil silný vítr, zda se vám do ní někdo nenastěhoval nebo ji někdo třeba rovnou neprodal. Platí tam také jiné zákony než v Evropě a celé je to extrémně náročné.

lanzarote, prenájom nehnuteľností, dovolenka, cestovanie, Slováci v zahraničí
Zdroj: Barbora Korenecová

Proč právě Lanzarote?

Jsem velmi společenský a otevřený člověk. Mentalita a uvolněný život na ostrově mi prostě sedí. Byla jsem nedávno na Slovensku v restauraci a seděl vedle mě pán, který tam byl sám. Řekla jsem mu: „Dobrou chuť.“ Ale kdybys viděla, jak se na mě vražedně podíval. Když sedíte sami v restauraci na Lanzarote, cizí lidé na vás běžně mluví, je naprosto normální, že se o vás zajímají, popřejí vám dobrou chuť a vždycky s úsměvem na tváři.

Neumím ani popsat, jak příjemně se tam cítím. Ostrov znám už nazpaměť, každý jeho kout. Když přijedou hosté, velmi ráda jim doporučím místa, která musí navštívit. Opravdu se jim věnuji a snažím se jim předat všechny užitečné informace a rady. Když mi ráno řeknou, kterým směrem je nakloněná palma v zahradě mého apartmánu, poradím jim, na které pláži dnes bude nejlepší koupání. (smích)

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční
1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 161674 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kolik stojí apartmány na Lanzarote. 
  • O kolik je tam život levnější než v Česku. 
  • Jak si Barbora našla a koupila apartmán.
Domů
Sdílet
Diskuse