Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. června 2024 v 8:30
Čas čtení 8:53
Adéla Ježková

Déčka nejsou velká prsa a málokdo má 75B. „Díky padnoucí podprsence se vám bude lépe dýchat i žít,“ radí braexpertka

Déčka nejsou velká prsa a málokdo má 75B. „Díky padnoucí podprsence se vám bude lépe dýchat i žít,“ radí braexpertka
Zdroj: Unsplas/Natalia Melniychuk/volně k užití/se svolením Kláry Hruškové Doubkové
REFRESHER MÓDA PRAHA ZDRAVÍ ŽENSKÉ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

S braexpertkou a majitelkou obchodů se spodním prádlem Caresse Klárou Hruškovou Doubkovou o tom, jak by měla vypadat správná podprsenka, proč většina žen nosí špatnou velikost i jak vypadají „normální prsa“.

Odbornice na podprsenky neboli „braexpertka“ Klára Hrušková Doubková se rozhodla otevřít svůj vlastní obchod se spodním prádlem jednoduše proto, že neměla kde nakupovat. Za pravdu jí dají asi všechny ženy, které mají velké nebo „nestandardní“ hrudníky. Větší košíčky než D, u kterých by se automaticky nezvětšoval i obvod podprsenky, žena v běžném obchodě prostě nenajde. 

Doporučeno
Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? Velké poprsí a šaty na ramínka už nejsou protimluv. Odhodila jsem podprsenku a vyzkoušela pásky na prsa, jaké jsou ty nej? 4. června 2024 v 8:30

Špatná velikost podprsenky s sebou přitom nese značná zdravotní rizika. „Ženy s volným obvodem často utahují ramínka, aby jim alespoň něco prsa zvedlo, takže je pak ramínka řežou do ramen, chodí nahrbené a bolí je ňadra. Fyzioterapeuti uvádí, že správná podprsenka pomůže ženě být narovnaná, protože jinak prsa visí na úponech, které jsou připojené na hrudním koši,“ říká braexpertka v rozhovoru pro Refresher.

Správná podprsenka by měla splňovat pět základních faktorů. Jaké to jsou?

Četla jsem, že až 80 procent žen nosí špatnou velikost podprsenky. Je to podle vás pravda?

Je to tak. Stále totiž převládá názor, že D jsou velká prsa. Jenže nejsou, D jsou spíše drobná prsa. A nikdy to nelze říct jen podle velikosti košíčku, vždy záleží i na velikosti obvodu hrudníku. Ale když jsou na titulních stranách bulváru titulky „Silikonová kráska s velikostí D“, běžná žena si z toho odvodí, že když tahle kráska má D, ona bude mít tak B. 

Takže pak jde a zkusí si tu typickou – 75B – podprsenku, kterou mají všichni. Moc jí sice nesedí, ale na to je zvyklá. Řekne si, že podprsenka je přece nepohodlná. A ocitá se v začarovaném kruhu.

Jiné než „standardní“ velikosti totiž v obchodech nejsou, protože po nich není poptávka – není po nich poptávka, protože je ženy nevyzkoušely, a aby je ženy vyzkoušely, musí jim někdo ukázat, jak správně padnoucí podprsenka vypadá.

Čím to je, že jsme se takto kolektivně shodly, že všechny máme 75B?

Malou zásobou v obchodech a malými znalostmi personálu prodejen. Když v běžných obchodech vidíte, že nabízí „AŽ velikost F“, ovlivní to vaše vnímání. Zcela běžná je totiž i velikost K. Věděla jste to?

Doporučeno
Co bude s Kasárny Karlín? Ve hře je školka nebo byty, architekti navrhli i bizarní přestavbu Co bude s Kasárny Karlín? Ve hře je školka nebo byty, architekti navrhli i bizarní přestavbu 21. června 2024 v 13:00

Nenapadne vás tedy, že byste měla mít jinou velikost, než je ta „běžná“. Zároveň vás může zaskočit, že když si na sebe poprvé vezmete dobře padnoucí podprsenku, bude pevná. Ale tak to má být. Cítíte, že je pevná, ale zároveň cítíte benefity, které se s tím pojí. Cítíte, že vám prsa podpoří, zvedne, přirozeně vás narovná, prsa přestanou stahovat ramena, už vás neřežou ramínka…

Jaké jsou nejčastější chyby, které ženy dělají při výběru podprsenky?

Volí příliš volný obvod a příliš malé košíčky. Když žena nemá dostatečně velký košíček, prso jí vyteče horem. Takže ho tam našťouchá zpátky – místo aby sáhla po větším košíčku. A když už má dostatečně velký košíček, většina obchodů jí zase nabízí příliš volné obvody. Košíček se pak kvůli tomu vyklápí a jeví se jako příliš velký, i když vlastně není.

Většina žen také správně neukládá prsa. Aby totiž podprsenka správně seděla, nestačí ji na ňadra pouze přiložit, ale je potřeba do ní prsa uložit. Ideálně vzít pravou rukou pravý vnější konec kostice, levou rukou chňapnout celé prso a zatáhnout jej nahoru a doprostřed a kostici nahoru a dozadu. Tak bude mít žena jistotu, že se kostice dostane přímo do rýhy pod ňadrem a obejme celé prso až za veškerou jeho měkkou část, to znamená téměř až do podpaží.

Takže podprsenka může být pohodlná?

No jasně! Ráda to přirovnávám k batohu. Když jdete do hor, také máte kvalitní batoh s bederákem. Když jej utáhnete, rozložíte tíhu batohu na celá bedra, je to tak mnohem stabilnější a pohodlnější, než kdyby to nesla jen ramena. S podprsenkou je to stejné; v ideálním případě rozložíte tíhu ňader na žebra.

Braexpertka Klára Hrušková Doubková se správně padnoucím podprsenkám věnuje už 12 let.
Braexpertka Klára Hrušková Doubková se správně padnoucím podprsenkám věnuje už 12 let. Zdroj: se souhlasem Kláry Hruškové Doubkové

Dokázala byste odhadnout, jaká velikost podprsenky je v ČR nejčastější?

U nás v obchodě to bývají košíčky o velikosti F až G v britském číselném systému, to znamená H až J v evropském. Záměrně mluvím o velikosti košíčku, protože toto písmeno znázorňuje relativní velikost ňader oproti velikosti hrudníku.

To znamená, že třeba 80D je větší než 60F?

Máte naprostou pravdu, jedná se o tzv. sesterské velikosti. To znamená, že například velikost 60G se rovná 65F, to se rovná 70E a to je zase 75D. Čím je větší číslo obvodu, tím menší písmeno má stejně velký košíček. Ale vlastně není důležité, jaké číslo na sobě podprsenka má, ale aby vám seděla.

Jak může nošení nesprávné velikosti podprsenky ovlivnit zdraví ženy?

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční
1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 161255 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak se špatně zvolená velikost podprsenky podepíše na tvém zdraví.
  • Jestli může nenošení podprsenky způsobit „vytahaná prsa“.
  • 5 znaků dokonale padnoucí podprsenky.
  • Jak si zajistit správně padnoucí prádlo, i když se stydíš jít do obchodu na brafitting.
  • Jak brafitting vůbec probíhá.
  • Kolik velikostí podprsenky může žena za život vystřídat.
Domů
Sdílet
Diskuse