Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. června 2024 v 14:00
Čas čtení 5:27
Tereza Šnajdrová

Jak se z chudé dívky s depresemi stala ikona pro celý módní svět. Kdo je milionářka Emma Chamberlain?

Jak se z chudé dívky s depresemi stala ikona pro celý módní svět. Kdo je milionářka Emma Chamberlain?
Zdroj: Getty Images/Emma Chamberlain
OSOBNOSTI EMMA CHAMBERLAIN INFLUENCEŘI SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Emma Chamberlain nám ukazuje, že i s duševními problémy lze dosáhnout velkých věcí.

Sociální sítě se jen hemží influencery a influencerkami a vyniknout mezi nimi je pořádný oříšek. Emmě Chamberlain se to ale podařilo. Jak? Je autentická, upřímná a nebojí se rozplakat i v róbě od Louise Vuittona. Jak se z upovídané depresivní dívky stala ikona generace Z?

Doporučeno
Beauty novinky: Barevné řasenky za 120 korun tě dostanou stejně jako nové vůně od Sol de Janeiro Beauty novinky: Barevné řasenky za 120 korun tě dostanou stejně jako nové vůně od Sol de Janeiro 5. června 2024 v 9:30

Upovídaná roztleskávačka

Emma Chamberlain se narodila 22. května 2001 v Kalifornii. Její rodina už tehdy měla velké finanční problémy – otec pracoval jako umělec, byl závislý na zakázkách, a když onemocněl, nemohl přinášet peníze do rodinné pokladny. Podle Emmy tak rodina často prožívala „těžké časy“, které vyvrcholily až v to, že se její rodiče rozvedli.
 
Už tehdy Emma začala pociťovat první úzkosti, ale snažila se s nimi bojovat po svém. Na střední škole se stala roztleskávačkou a pro pobavení svých kamarádek a kamarádů začala stříhat vtipná videa. Tím však její zájem o studium začal upadat.
 
Když Emma Chamberlain dospívala, lidé jí často říkali, že až moc mluví. „Ano, jsem upovídaná. Ale neberu to jako něco špatného. Naopak, jen díky tomu jsem nastartovala svoji kariéru, protože jsem se se svým životem začala svěřovat náhodným lidem na internetu,“ uvedla Emma v rozhovoru pro Vogue.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený emma chamberlain (@emmachamberlain)

K YouTube ji přivedly deprese

Tím se dostáváme k tomu, čím se Emma proslavila. Když jí bylo 16 let, prodělala těžkou depresivní epizodu, po které jí bylo doporučeno, aby si našla nějaký „koníček“. Nějaké východisko. „Potřebovala jsem něco, pro co bych se nadchla. Kvůli čemu bych ráno vylezla z postele. Něco, co by mě rozptýlilo od duševní bolesti, kterou prožívám,“ svěřila se později ve svém podcastu Anything Goes. V roce 2016 se proto rozhodla založit si vlastní YouTube kanál.  
 
První videa, která Emma nahrávala na svůj nový kanál, ukazovala, jak se pokouší vařit, jak šetří, jak jede s tátou na výlet a další. Už od začátku je však jedno spojovalo – ten charakteristický styl, kdy se Emma nebojí udělat si srandu sama za sebe. To lidi bavilo a její fanouškovská základna začala růst.

Doporučeno
Aurora: Často přemýšlím o smrti. Recyklací plastů svět nezachráníme, velké naděje vkládám do mladé generace (Rozhovor) Aurora: Často přemýšlím o smrti. Recyklací plastů svět nezachráníme, velké naděje vkládám do mladé generace (Rozhovor) 2. června 2024 v 9:30

Nechtěla být jako ostatní. A vyplatilo se

„Pamatuji si, že když jsem začala natáčet videa na YouTube, tak jsem se snažila napodobit to, co zrovna letí. Ráda jsem konzumovala obsah o oblečení a make-upu, takže jsem se snažila dělat to samé. Pak jsem ale prozřela a zeptala se sama sebe, proč to vlastně dělám. Že není třeba napodobovat něco, co už tu je. Že musím přijít s něčím novým,“ popsala.
 
Pozlátka a strojené záběry proto odhodila a světu se začala ukazovat taková, jaká je. Bez make-upu a v nelichotivých úhlech. „Emma Chamberlain se vyhýbá make-upu, občas vynechá sprchu a zdá se, že je jí jedno, jestli vypadá divně nebo ji kamera natáčí z nelichotivého úhlu,“ napsal magazín The Atlantic. Emmu však zároveň označil za jednu z nejdůležitějších youtuberek současnosti.
 
To je ono. To je to, co na YouTube chybělo a co lidé potřebovali – autentičnost. Emmina videa začala získávat na popularitě a pomáhalo jim i to, jakým způsobem jsou sestříhána. Jsou vtipná, komediální, plná zvukových memes a textových překryvů, což bylo tehdy velmi inovativní.
 
Už v roce 2019, tedy jen tři roky poté, co Emma odstartovala svoji kariéru na YouTube, ji časopis Time označil za jednu ze 25 nejvlivnějších osob na internetu. O rok později ji Forbes zařadil mezi 30 pod 30 a deník The New York Times ji vychválil za její autentičnost.
 
„Proč tě lidé tak milují?“ ptal se Emmy Jimmy Fallon v show The Tonight Show. Youtuberka se zdráhala odpovědět, ale nakonec přece jen povolila. „Nikdy jsem se nebála zranitelnosti. Je mi jedno, jak budu vypadat, je mi jedno, jak moc trapnou historku budu sharovat… Hlavně když to někomu pomůže. Když se bude cítit, že je pochopen. To je pro mě mnohem důležitější než nějaká trapnost,“ popsala.

Emma Chamberlain na Met Gala 2022.
Emma Chamberlain na Met Gala 2022. Zdroj: Getty Images/Emma Chamberlain

Milionářka „od vedle“

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční
1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 161402 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Nezajímají ji jen fast fashion hauly a pozvánky na posh akce. Emmu si gen Z zamilovala hlavně pro její postoj k duševnímu zdraví i otevírání tématu nízkého sebevědomí.
  • Nebojí se o nízkém sebevědomí mluvit a někdy kvůli úzkostem i přeruší natáčení.
  • Jak si vybudovala silnou základnu fanoušků a z youtuberky se stala módní ikonou.  
  • Co se stalo mezi ní a jejím ex. 
  • Jaký vztah má k alkoholu a marihuaně. 
Domů
Sdílet
Diskuse