Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
28. června 2024 v 9:12
Čas čtení 1:08
Ella Petrová

Scrolluješ donekonečna na sociálních sítích? Můžeš doslova onemocnět

Scrolluješ donekonečna na sociálních sítích? Můžeš doslova onemocnět
Zdroj: Freepik/volně k užití
ZDRAVÍ KORONAVIRUS SOCIÁLNÍ SÍTĚ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

V každé volné chvíli člověk sahá po telefonu a zjišťuje, jestli není něco nového. Nyní se potvrdilo, že to má neblahé zdravotní následky.

Přilepený u mobilu je dnes každý druhý a rozhodně se to nedá paušalizovat jen na mladé, kteří přece nemají nic jiného na „práci“ než sedět u mobilu. I starší generace by si měly přiznat, že bez telefonu dnes už nedají ani ránu.
 
Vše navíc urychlila doba pandemie, kdy byl člověk v podstatě online nepřetržitě, což pak vedlo mnohé k návyku a následné závislosti na mobilních zařízeních. Jack Riewe byl jedním z těchto lidí. V karanténě neustále scrolloval na telefonu, pak se přesunul k počítači, následně zapnul televizi a nemohl přestat, protože nemohl dělat nic jiného.

Doporučeno
Máš velká prsa a nemůžeš sehnat plavky? V těchto se budeš cítit pohodlně i sexy Máš velká prsa a nemůžeš sehnat plavky? V těchto se budeš cítit pohodlně i sexy 26. června 2024 v 14:00
Doporučeno
Tohle jsou nejvíc hot účesy léta: Cherry cola red jako Dua Lipa, sluncem políbené vlasy i beige blond Tohle jsou nejvíc hot účesy léta: Cherry cola red jako Dua Lipa, sluncem políbené vlasy i beige blond 27. června 2024 v 8:00
Doporučeno
Nikola ze Survivora: Mikýř mi daroval peníze na splnění snu, Martyho počínání se mě hrozně dotklo Nikola ze Survivora: Mikýř mi daroval peníze na splnění snu, Martyho počínání se mě hrozně dotklo 26. června 2024 v 8:00

„Byl jsem donucen zůstat ve svém přehřátém bytě bez jakéhokoli úniku,“ uvedl. Týden scrolloval, scrolloval a scrolloval, dokud necítil tíhu toho všeho, bylo mu nevolno a točila se mu hlava. V té době tyto příznaky připisoval kvalitě ovzduší, nebo dokonce uvažoval, zda se nenakazil koronavirem. Příčinou bylo něco zákeřnějšího – fyzická daň za život téměř výhradně ve virtuálním světě.
 

Pandemie nás nutila žít pouze online, ale naše těla nebyla navržena, aby primárně existovala ve virtuálním prostoru. A tak najednou do populace začalo pronikat něco, čemu se říká kybernetická nemoc. Nevolnost a závratě jsou faktory, které jsou pro ni charakteristické.

Anketa:
Kolik hodin denně zhruba trávíš u obrazovek?
2–4 hodiny.
4–8 hodin.
Více než 8 hodin.
2–4 hodiny.
33 %
4–8 hodin.
49 %
Více než 8 hodin.
18 %


Scrollování filmy na Netflixu či neustálé projíždění TikToku, které nikdy nekončí, mají také sílu způsobit kybernetické onemocnění. „Jakýkoli druh vnímaného pohybu způsobí kybernetické onemocnění,“ říká Kay Stanney, generální ředitelka a zakladatelka Design Interactive.
 
Doporučujeme tak sledovat vlastní návyky a při první známce problémů nebo nejistoty, jestli netrávíme příliš času přilepeni k obrazovkám všeho druhu, začít toto chování ihned řešit. Třeba i tak, že si na telefonech nastavíme limity na používání určitých aplikací, změníme trochu životní styl, začneme chodit víc ven, sportovat nebo se třeba jen setkávat s přáteli. 

Domů
Sdílet
Diskuse