Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
6. července 2024 v 8:00
Čas čtení 3:20
Adéla Ježková

Smaragdová voda jako v moři. Tenhle zatopený lom na Plzeňsku lidé milují, i když tu platí zákaz

Smaragdová voda jako v moři. Tenhle zatopený lom na Plzeňsku lidé milují, i když tu platí zákaz
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER KAM NA VÝLET PLZEŇSKÝ KRAJ KDE SE KOUPAT PLZEŇSKÝ KRAJ PŘÍRODNÍ KOUPÁNÍ
Uložit Uložené

V horkých letních dnech tráví lidé volný čas u vody. Češi a Češky přitom mají v oblibě i lokality, kde se koupat nesmí. Třeba bývalé lomy.

„Může se tu člověk koupat?“ ptám se skupinky asi pěti mladých lidí s osuškami v podpaží.

„No oficiálně ne. Ale místní sem stejně chodí, je to tu vyhlášené. Čistší vodu v okolí nenajdete, jen musíte dávat pozor, kam šlapete,“ odpovídá na mou – zpětně poměrně naivní – otázku jeden z nich.

Doporučeno
Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku Navštívili jsme „první no-go zónu v Česku“. Adresa Mojžíř je pro člověka horší než zápis v rejstříku 1. července 2024 v 8:00

Posléze mu dávám za pravdu. Bývalý vápencový lom láká návštěvníky na svůj smaragdový poklad. A to natolik, že jsou ochotni ignorovat cedule se zákazem vstupu.

  • Refresher k neoprávněné návštěvě lomu nijak nenabádá. Článek je součástí série o zajímavých místech v Česku.

Vstup na vlastní nebezpečí

O zřícenině hradu Rabí jsi už určitě slyšel*a. Jedná se o rozsáhlý hradní areál v gotickém slohu, který se tyčí nad řekou Otavou v malebné pošumavské krajině. Z jeho mohutné obytné věže můžeš dohlédnout na celý Prácheňský kraj. Věděl*a jsi ale, že jen kousek od hradu se rozkládá lom s průzračnou vodou a famózním výhledem do okolí?

Lokalita: Město Rabí se nachází v předhůří Šumavy v okrese Klatovy v Plzeňském kraji, asi devět kilometrů severovýchodně od Sušice. 
Vstup: Zakázán; jen na vlastní nebezpečí. 

Podle webu Jednou stopou Českem v minulosti sloužil k těžbě vápence a následně k výrobě vápna. Materiál se mimo jiné využíval i na hradě Rabí. Lom sice fungoval už od středověku, musel ale být uzavřen kvůli velkým otřesům, které poškozovaly statiku hradu i rodinných domů v jeho blízkosti.

lom rabi
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
lom rabi
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

V zadní části lomu stále funguje betonárka, přední část se dnes už ale nevyužívá. Příroda tu tak mohla vykouzlit jezírko se smaragdovou vodou, které je ze všech stran obehnáno stromky, keři – a samozřejmě těžebními etážemi. Všechno spolu tak vytváří ukrytý kousek krajiny, kam by si kdekdo rád skočil odpočinout od ruchu města.

Doporučeno
Máš velká prsa a nemůžeš sehnat plavky? V těchto se budeš cítit pohodlně i sexy Máš velká prsa a nemůžeš sehnat plavky? V těchto se budeš cítit pohodlně i sexy 26. června 2024 v 14:00

Do lomu je ale samozřejmě vstup zakázán, jedná se totiž o soukromý pozemek a skály jsou zde nestabilní. Na zákaz zde upozorňují (pravda, už poměrně zašlé) cedule, závora i plot (nebo spíše jeho zbytek). Jak je ale zřejmé, místním dobrodruhům v cestě za přírodním ochlazením nic nebrání. Nemusí totiž ani nic přelézat, ani se nikam složitě dostávat. Stačí ladně obejít zbytek plotu. Zakázané koupání v lomech Čechy a Češky zkrátka láká – a to do té míry, že jsou ochotni riskovat své zdraví i možnou pokutu.

lom rabi
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Hojným návštěvám nasvědčuje řada článků v online médiích, na cestovatelských webech nebo četné recenze na Google mapách. „Nádherný lom. Spojili jsme s návštěvou hradu Rabí. Lom má velké kouzlo. Měli jsme štěstí a byli jsme zde sami. Oficiálně je vstup zakázán, ale dá se projít dírou v plotu,“ napsala například uživatelka Anet.

„Taková místa mám rád, zvláště když už utichl pracovní ruch a příroda si je bere zpět,“ píše další.

Refresher ti v pravidelné sérii představuje nejrůznější zajímavá místa v Česku. Ať už ráda*a cestuješ po zemi s baťůžkem, nebo prstem po mapě, nenech si žádný z článků ujít. Jen díky tvé podpoře se budeme moci na podobné výpravy vydávat i v budoucnu. Zvaž, jestli nás nemůžeš podpořit i předplatným REFRESFER+.

Kousek od hradu Rabí

Oblíbenost lomu zapříčiňuje možná i jeho dostupnost. Stačí zaparkovat u silnice 169 a k lomu už je to v podstatě jen pár kroků. Minout se to opravdu nedá, v horkém počasí je tu obvykle pěkná řádka aut.

lom rabilom rabilom rabilom rabi
Zobrazit galerii
(4)

Většina návštěvníků se jde jen osvěžit, na celodenní opalovačku tu není místo. I do vody je přístup jen z jedné strany po štěrkovokameninové pláži. Kromě hejna rybek v průzračně čisté vodě se tu nachází i ostré kameny, o které by se plavec či plavkyně mohli poměrně jednoduše zranit.

Doporučeno
Chceš se vykoupat i se svým psem? Tohle jsou nejlepší dog friendly spoty v Praze a okolí Chceš se vykoupat i se svým psem? Tohle jsou nejlepší dog friendly spoty v Praze a okolí 31. srpna 2024 v 7:00

Někteří ale volí raději cestu seshora. Od hradu Rabí jdou pěšinou ke zřícenině kaple Všech svatých, kde je krásný výhled na širé okolí. Od kaple pak pokračují neznačenou cestou k vyhlídkovému místu nad lomem. Musí tu ale dávat opravdu velký pozor, místo není nijak zabezpečené a z takové výšky vážně nikdo spadnout nechce. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Úžasné Česko 🇨🇿 (@uzasnecesko)

Proč se v některých lomech nesmí koupat?

Nejčastějším důvodem pro zákaz koupání v lomu bývá vstup na soukromý pozemek, čímž člověk porušuje zákon. Takový prostor nemusí být oplocen, majitel pouze musí místo nějakým způsobem označit, například cedulí. Nezvaní návštěvníci tak mohou dostat při namátkové kontrole tučnou pokutu.  

„Policie se na podobné případy speciálně nezaměřuje, ale zatopené lomy a pískovny kontroluje namátkově při běžných úkonech. Pokud by osoby nepovoleně na soukromý pozemek vnikly, byly by vyzvány k neprodlenému opuštění místa. Podobné případy mohou být trestány pokutou nebo, pokud by jejich činy naplňovaly podstatu trestného činu, dále ve správním řízení,“ uvedla pro ECHO24.cz tisková mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová.

V některých lomech se také nesmí koupat kvůli ochraně vzácných rostlin i živočichů. Problém představují lidé, kteří na místech zanechávají odpadky, sešlapávají rostliny, i opalovací krémy, které zůstávají na stěnách lomu a zhoršují kvalitu vody.

Doporučeno
Nejčistší voda v okolí Prahy. Víme, kde najdeš pláže jako u Jadranu Nejčistší voda v okolí Prahy. Víme, kde najdeš pláže jako u Jadranu 9. srpna 2024 v 17:00

„Asi jedna z nejhorších věcí je obohacování vody o živiny. Když si představíme, že do lomu přijdou denně stovky lidí, při existenci jedné mobilní toalety si asi každý umí spočítat, že do vody se dostane obrovské množství dusíku. Dochází tak k růstu sinic nebo řas a znečištění vody,“ vysvětlil pro iDNES šéf Správy chráněné krajinné oblasti Pálava Jiří Kmet.

Domů
Sdílet
Diskuse