Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti IQOS.
12. července 2024 v 15:30
Čas čtení 3:24
Sponzorovaný obsah

Top filmy i významné události. Tohle jsou highlights 58. ročníku KVIFF

Top filmy i významné události. Tohle jsou highlights 58. ročníku KVIFF
Zdroj: Refresher
KULTURA MEZINÁRODNÍ FILMOVÝ FESTIVAL V KARLOVÝCH VARECH
Uložit Uložené

Nestihl*a jsi KVIFF 2024? Tady je vše, co potřebuješ vědět.

Asi ti neušlo, že se ve dnech 28. června – 6. července konal v Karlových Varech filmový festival. Byl toho plný Instagram, TikTok, zkrátka celý internet. Také naši redaktoři a content creatoři vyrazili do Karlových Varů, aby na webu i sociálních sítích informovali o aktuálním dění. Pokud jsi to nestíhal*a sledovat nebo jen potřebuješ ucelené informace na jednom místě, tady máš přehledné shrnutí.

Dorazil Aragorn ze Středozemě i Barbossa z Karibiku

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je významnou událostí pro laickou i odbornou veřejnost. Je pravidlem, že během jeho konání můžeš v Česku potkat slavné zahraniční hvězdy. Letos dorazil Viggo Mortensen a přijel si převzít Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii. Herec známý jako Aragorn z Pána prstenů na festivalu představil zahajovací film s názvem Až na konec světa, který nejen režíroval, ale také k němu napsal scénář a zahrál si jednu z hlavních rolí.

Viggo Mortensen
Zdroj: Wikimdia Commons/Joost Pauwels, Warner Bros.

Pro cenu za přínos světové kinematografii dorazili také Daniel Brühl (Rivalové) a Clive Owen (Sin City, Sejmi je všechny). Kromě nich se po červeném koberci prošel třeba Geoffrey Rush (Barbossa z Pirátů z Karibiku) či režisér Steven Soderbergh (Dannyho parťáci, Bez kalhot). 

Mezi tuzemskými hvězdami nechyběla například Tereza Ramba, která si zahrála hlavní roli ve filmu Zápisník alkoholičky. Svůj film Vlny přijel představit Jiří Mádl a sklidil úspěch, protože si z Varů odvezl divácké ocenění. Cenu prezidenta festivalu za mimořádný přínos české kinematografii převzal herec Ivan Trojan.

KVIFF 2024 v číslech

  • 127 325 prodaných vstupenek
  • 453 filmových představení
  • 411 filmových tvůrců
  • 177 promítaných filmů

Novinky 58. ročníku

Na letošním ročníku KVIFF tradičně nechyběly slavnostní ceremonie, známé osobnosti, luxusní róby, velké párty, postřehy moderátora Marka Ebena a samozřejmě ani skvělé filmy. Přesto nás čekalo několik novinek. Tou možná nejzásadnější byl fakt, že Křišťálový glóbus vůbec poprvé získal dokumentární film, o kterém se více dočteš později. Příjemnou novinkou bylo také stanoviště půjčovny kol na Divadelním náměstí, díky kterému si mohli návštěvníci kola vyzvedávat už na čtyřech místech. A za zmínku stojí i nový vizuál z dílny grafického Studia Najbrt, na kterém se podílel grafický designér Jonatan Kuna. Logo jsi mohl*a kromě festivalového areálu vidět třeba na oficiálním merchi.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Karlovy Vary IFF (@kviff) 

Doprovodný program nezklamal

Koncerty, večírky, rozhovory, diskuze. I to všechno neodmyslitelně patří k programu filmového festivalu. Jeho velká část se odehrávala v IQOS Lounge, hned vedle KVIFF TV parku u hotelu Thermal. Ve dvoupatrové chill out zóně s pohodovou atmosférou proběhly například talk show Libora Boučka, který vyzpovídal významné osobnosti české kulturní scény, jako je Marek Eben, Jiří Mádl, Klára Issová, Jan Nedbal, Jan Cina nebo Martha Issová.

Další slavnou osobností, kterou jsi mohl*a v IQOS Lounge potkat, byla cukrářka a influencerka Besky. A nepřišla s prázdnou, připravila na ochutnávku speciální cookies inspirované příchutěmi náplní IQOS. Návštěvníky pobavila také jedna z aktuálně nejúspěšnějších česko-slovenských komiček Simona First. Svůj „unplugged“ koncert tam odehrál populární Adam Pavlovčin alias ADONXS.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER Česko (@refreshercz)

Rozhovory se zajímavými hosty ze světa filmu si mohli návštěvníci poslechnout také v rámci KVIFF talks nebo na speciálu podcastu Čestmíra Strakatého s názvem Strakatý Vary. Nechyběly ani lekce jógy, soutěžní kvízy, silent disco, párty s DJs a spousta dalšího vyžití.

Nejlepší filmy festivalu

Více než 170 promítaných filmů naznačuje, že bylo z čeho vybírat. Kromě níže zmíněných stojí za zhlédnutí třeba horor Substance s Demi Moore či drama Na kordy. Velkým tématem se stal snímek Real, záznam z fronty, který pořídil ukrajinský voják a režisér Oleh Lencov na kameru přimontovanou na přilbě. Sám Lencov, který divákům zprostředkovává syrový náhled do reality válečného prostředí, byl na festivalu přítomen a potkal se s prezidentem Petrem Pavlem.

Náhlý záblesk hlubších věcí

Křišťálový glóbus získal film Náhlý záblesk hlubších věcí Marka Cousinse. Vypráví příběh malířky Wilheminy Barns-Graham, jejíž život významně ovlivnil výstup na vrchol švýcarského ledovce Grindelwald. Zbytek života pak věnovala zachycení tohoto okamžiku. Dokument otevírá témata, jako je klima nebo gender, a ukazuje svět očima inspirativní malířky. Trailer bohužel není k dispozici, více si ale můžeš přečíst tady.

Náhlý záblesk hlulbších věcí
Zdroj: BOFA Productions

Až na věky

Zvláštní cenu poroty si vysloužil snímek Až na věky o vztahu Sigmunda a Marie. Na začátku byli zamilovaní a viděli svět růžově, jejich příběh se však stočí k okamžiku, kdy Sigmund požádá o rozvod. Herečka Helga Guren, která v tomto rozvodovém dramatu ztvárnila hlavní roli Marie, si z festivalu odvezla cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Skvěle ztvárnila silnou ženu, kterou životní krize nakonec dovede k sebepoznání.

Host a ryba třetího dne

Herci Ton Kas a Guido Pollemans si zasloužili za své performance v tomto snímku cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Drama vznikalo pod taktovkou režiséra Petera Hoogendoorna a nahlíží na vztah otce a syna, kteří k sobě hledají cestu během zdánlivě všedních aktivit. Příběh se odehrává v Nizozemsku a je intimní sondou do života dvou mužů. Nechybí v něm však ani pořádná dávka suchého humoru.

Vlny

U diváků nejvíce rezonoval dobový snímek Vlny Jiřího Mádla. Zobrazuje osudy novinářů Českého rozhlasu v letech 1967 až 1968. Film je inspirovaný skutečnými příběhy, díky čemuž nabízí realistický obraz tehdejší doby. Hlavní hrdina, starší ze dvou bratrů, nastoupí do redakce rozhlasu. Náhle se však zmítá mezi strachem z tajných služeb, potřebou odkrýt pravdu a láskou k vlastnímu sourozenci. Životní cesta ho tak postaví před velmi těžkou volbu.

Domů
Sdílet
Diskuse