Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2024 v 14:47
Čas čtení 0:51
Anna-Marie Hanzlíková

Je libo satay z larev? Asijská země schválila hmyz jako oficiální potravinu

Je libo satay z larev? Asijská země schválila hmyz jako oficiální potravinu
Zdroj: Refresher/Jakub Ondejka
ZAJÍMAVOSTI GASTRONOMIE KAMBODŽA THAJSKO ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Singapur, země známá jako jeden z asijských tygrů, povolil šestnáct druhů hmyzu jako konzumovatelnou potravinu.

Jak glosuje portál CNN Travel, co takhle si dopřát tradiční pokrm jako satay s larvami můr? Nebo nasi lemak s červíky jako přílohou, hmm?

Doporučeno
Česká komedie na Netflixu rozválcovala pokračování ikonického snímku s Eddiem Murphym Česká komedie na Netflixu rozválcovala pokračování ikonického snímku s Eddiem Murphym 8. července 2024 v 15:50

Mezi další schválený hmyz totiž patří třeba kobylky, sarančata, mouční červi a několik druhů brouků. „S okamžitou platností povoluje Singapurská potravinářská agentura (SFA) dovoz hmyzu a výrobků z hmyzu, které byly vyhodnoceny jako druhy, jež vzbuzují nízké obavy,“ stojí v prohlášení úřadu.

Má to ale háček. Pokud si místní kuchaři a kuchařky slibovali, že ušetří náklady a hmyz si jen tak nachytají, mají smůlu. „Je třeba doložit, že hmyz je chován v prostorách regulovaných příslušným orgánem,“ ukládá jim nová legislativa.

Doporučeno
Trápí tě v létě odřená stehna? Vyzkoušeli jsme kalhotky, gely i pásky proti tření a víme, co funguje nejlépe Trápí tě v létě odřená stehna? Vyzkoušeli jsme kalhotky, gely i pásky proti tření a víme, co funguje nejlépe 10. července 2024 v 7:00

CNN se také mluvčího agentury zeptalo, co s hmyzem, který není na seznamu. „Bude muset být podroben hodnocení, aby se zajistilo, že může být použit k lidské spotřebě,“ odpověděl.

Hmyz se stává trendem v gastronomii všude po světě. Láká hlavně jako udržitelnější alternativa k masu. Také obsahuje znatelné množství bílkovin, ale na rozdíl od dobytka jeho chov neprodukuje tolik metanu, který přispívá ke globálnímu oteplování. 

Doporučeno
Virální dívka Hawk Tuah dostala nabídku od Playboye. Followerům odpověděla i na to, jestli si založí OnlyFans Virální dívka Hawk Tuah dostala nabídku od Playboye. Followerům odpověděla i na to, jestli si založí OnlyFans 8. července 2024 v 7:00

V Asii se v zemích jako Thajsko nebo Kambodža běžně konzumují mravenci a cvrčci, na některých místech i tarantule. V Mexiku zase milují kobylkové tacos. V některých zemích si hmyz cestu na talíř teprve probojovává. Tak uvidíme, jak mu to po uvolnění zákonů půjde v Singapuru.

Anketa:
Snědl*a bys hmyz?
Jasně, časem to určitě bude běžná alternativa k masu.
Ano, ale zatím mi to přijde nechutné.
Nikdy! Ble, takový hnus!
Jasně, časem to určitě bude běžná alternativa k masu.
67 %
Ano, ale zatím mi to přijde nechutné.
0 %
Nikdy! Ble, takový hnus!
33 %
Domů
Sdílet
Diskuse