Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. srpna 2024 v 7:30
Čas čtení 4:48
Timotej Gašper

Poslední evropská divočina. Kamila pracuje na Faerských ostrovech: „Mladí odsud utíkají, místní hromadně zabíjejí velryby“

Poslední evropská divočina. Kamila pracuje na Faerských ostrovech: „Mladí odsud utíkají, místní hromadně zabíjejí velryby“
Zdroj: Respondentka Kamila/se svolením
ZAJÍMAVOSTI ROZHOVOR
Uložit Uložené

Cestovatelka Kamila odjela na léto pracovat daleko na sever. Popovídala si s námi o tom, jaké to je v zemi, kde žije více ovcí než lidí.

Je to jeden z posledních neobjevených rájů na zemi. Ale má to svá „ale.“ Jedna z posledních exotických destinací, jíž neovládl masový turismus má mnoho specifik. Drsné podnebí, drahota nebo odpor k turistům jsou jenom některé z nich. 

„Zdejší lidé jsou dost zvláštní. Faeřané jsou introverti, přizpůsobili se drsnému počasí a podmínkám. Většinou se pohybují jen v kruhu své rodiny, nevyhledávají nová přátelství ani sami nezačínají konverzaci,“ vypráví nám Kamila.

Jako pro mnoho lidí bylo cestování a poznávání nových zemí jejím snem. Většina z nich tyto sny často vzdá, především kvůli financím. Zvlášť cesty na ta nejdobrodružnější místa jich totiž vyžadují hodně. Kamila to však vyřešila po svém.

Kamkoli se vydá, najde si tam práci, a tak poznává danou zemi zatímco si vydělává. Jen za poslední dva roky takto byla v Kanadě nebo ve Finsku. Kromě toho se nebojí ani stopovat. Nedávno třeba absolvovala cestu z Barcelony na Slovensko. Procestovala už na 40 zemí a toto léto padla její volba na Faerské ostrovy.

Doporučeno
Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“ Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“ 9. srpna 2024 v 7:00

Ostrovní autonomní stát a území pod správou Dánského království má díky své poloze proměnlivé klima. Leží v severním Atlantiku mezi Norskem, Islandem a Velkou Británií, od kterých je také zhruba stejně vzdálený.

V článku se dočteš:
  • Jaké je počasí na Faerských ostrovech.
  • Jak to, že tam žije více ovcí než lidí?
  • Kolik si Kamila může vydělat svou prací.
Kamila
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Podle četných průvodců je ideálním obdobím pro návštěvu Faerských ostrovů léto, kdy se průměrné denní teploty v červenci a srpnu pohybují v průměru kolem 12 stupňů Celsia. 

Počet obyvatel na konci roku 2022 činil něco málo přes 50 tisíc, přičemž hlavní a největší město Tórshavn mělo pouze 19 tisíc obyvatel. Kamila sem přijela, aby prováděla turisty krásami a zajímavostmi zdejší přírody i kultury.

Navštívila jsi už skoro 40 zemí světa. Je něco, co tě na Faerských ostrovech potkalo poprvé?

Asi to, jak vypadají zdejší ovce (smích). Jsou jiné než ovce, které známe my. Jejich vlna je směsicí klasické vlny a koňských žíní. Také mě velmi překvapilo, jak omezené jsou tu možnosti stravování a ubytování, zejména pokud se pohybujete mimo hlavní město. Jednou jsem vešla do restaurace, kde měli jediné jídlo a kromě něj nic jiného. Nemají žádnou motivaci zlepšovat nabídku, protože tu jednoduše nemají konkurenci. Taky mě překvapily ceny, všechno je tu extrémně drahé.

Doporučeno
Muž pil každý den radioaktivní kapky: po třech letech se mu rozpadla čelist, měl díru v lebce a toxický byl i jeho dech Muž pil každý den radioaktivní kapky: po třech letech se mu rozpadla čelist, měl díru v lebce a toxický byl i jeho dech 13. srpna 2024 v 7:00

Připravuješ nějak speciálně turisty, které budeš doprovázet, než se na Faerské ostrovy vydají?

Dopředu jim dávám vědět, že je tu opravdu draho. Zároveň je musím připravit na proměnlivost počasí a na to, že místní si svou přírodu nesmírně chrání. Proto je spousta přírodních míst zpoplatněna. Je to také proto, že zde chtějí zabránit masové turistice. Zároveň Faerské ostrovy nejsou z hlediska cen členem EU – takže poplatky za volání nebo internet jsou tady obrovské.

Léto tady znamená, že chvíli prší, pak zasvítí slunce a tak se to střídá. Teploty se pohybují mezi 10 až 15 stupni, ale tu a tam může být i stupňů i 20.

Je začátek srpna, jaké tam máš počasí?

Na ostrovech je léto, ale nepředstavujte si ho jako teplé dny s třicítkami na teploměru. Počasí se tu ale mění doslova za každým rohem. Pokud se sem vydáte, musíte myslet na nepromokavé oblečení, nejlépe větruodolné, protože je tu kromě častého deště opravdu silný vítr.

Říká se, že nejlepší doba pro návštěvu je červenec a srpen. Je to tak?

Určitě, to jsou nejlepší měsíce pro návštěvu. Počasí se i tak hodně mění, ale v létě je asi nejmírnější v roce. Také mnoho výletních míst je přístupných pouze v létě, protože na podzim a v zimě jsou některé silnice uzavřené.

Kamila
Zdroj: Respondentka Kamila/se svolením

Jak se na proměnlivé počasí dívají místní?

Jsou mu přizpůsobeni. Zdejší typické domy mají zelené travnaté střechy, které zajišťují tepelnou izolaci. Zároveň jsou tu mnohem nižší stropy, než známe my. Zelené střechy také zadržují vodu, protože tu hodně prší. V létě se tu pak snaží topit co nejméně, ale v zimě vytápějí hlavně kostkami hlíny a trávy, které v létě vysychají. Typická je také červená barva domů, která přitahuje slunce a pomáhá tak udržet teplo. Zvláštní jsou však zimy. Faerské ostrovy nemají kruté zimy, i když se zeměpisnou šířkou možná podobají některým částem Ruska. Teplý vzduch zajišťuje Golfský proud. Také tu moc nesněží a i když sníh napadne, déšť ho rozpustí.

Proč ses vlastně rozhodla jet právě na Faerské ostrovy?

Dostala jsem nabídku jet sem pracovat. Předtím jsem o tom místě nic nevěděla a není ani turisticky moc vyhledávané. Je to cítit například na kapacitě restaurací a hotelů, které někdy obtížné pojmou velkou skupinu lidí najednou. Postupně se tu však cestovní ruch rozjíždí. Mě hodně zajímala místní příroda a všechno kolem ní nebo kultura.

Je tu víc ovcí než lidí. Počet obyvatel se pohybuje kolem 53 000 a ovcí je až 80 000. Všichni lidé jsou tu přitom velmi spokojení, často se zemi říká dokonce Ovčí ostrovy. 

Kamila
Zdroj: Respondentka Kamila/se svolením

Máte odsud nějaké nepříjemné zkušenosti?

Byla jsem s klienty v jedné z nejznámějších vesnic, kde v minulosti místní dokonce stříleli na turisty z pistole.

To už se naštěstí neděje, ale stále je tam velmi draho a téměř za všechno, co se tam dá dělat, se platí. Když si lidé chtěli sednout na lavičku u domu, majitel domu na ně okamžitě začal agresivně křičet a vyhánět je pryč.

Doporučeno
Tereza měří 117 centimetrů. Na vaření potřebuje stoličku a nechce nízkého kluka: „Neříkejte mi trpaslice, ale paleček“ Tereza měří 117 centimetrů. Na vaření potřebuje stoličku a nechce nízkého kluka: „Neříkejte mi trpaslice, ale paleček“ 15. srpna 2024 v 7:00

Kolik stojí strávit den na Faerských ostrovech?

Záleží na tom, jak se člověk rozhodne ten den strávit (smích). Já jím hlavně jídlo ze supermarketu nebo si koupím kebab, který tu ale stojí přes 300 korun. Jídlo v restauraci pak stojí mezi 700 a 1200 korunami, někde seženete menu za cenu přes dva tisíce. Já jsem za jídlo v restauraci zaplatila nejvíc ty dva tisíce. Půjčení auta je také velmi drahé, zato veřejná doprava ve městech je zdarma.

Kamila
Zdroj: Respondentka Kamila/se svolením

A co třeba pití nebo jídlo v obchodech?

Pivo může v baru stát dvě tři stovky. Co se týče potravin a věcí v supermarketu, ceny jsou tu tak třikrát vyšší než u nás. Proto se snažím žít dost úsporně a kupuju hodně těstovin.

Co na ostrovech dělají mladí lidé?

Většinou pomáhají svým rodičům a rodině s obchody spojenými s rybolovem, chovem ovcí a podobně. Ale mladí lidé tu většinou nezůstávají žít. Odjíždějí na pevninu studovat a také do Dánska za lepší prací.

Kamila
Zdroj: Respondentka Kamila/se svolením

Co nejzvláštnějšího jsi tam zatím zažila?

Lákadlem pro turisty, ale i kulturou místních, je masové zabíjení velryb. Není na to hezký pohled, je tam spousta krve, velryby nahánějí do zátoky na člunech a pak je zabíjejí harpunou.

Chodí se na to dívat i děti a velrybí maso se pak rozváží po vesnicích a po okolí. Zdejší lidé jsou dost zvláštní. Faeřané jsou introverti, přizpůsobili se drsnému počasí a podmínkám. Většinou se pohybují jen v kruhu své rodiny, nevyhledávají nová přátelství ani sami nezačínají konverzaci.

Doporučeno
Dubajská princezna se s manželem rozešla přes Instagram, odkazovala na praktiku talaq. Co to znamená v muslimské zemi? Dubajská princezna se s manželem rozešla přes Instagram, odkazovala na praktiku talaq. Co to znamená v muslimské zemi? 9. srpna 2024 v 11:00

Proč by měl člověk na Faerské ostrovy jet?Je to jeden z posledních neobjevených rájů na zemi. Zažijete tu dobrodružství, ale také neuvěřitelný klid a krásnou přírodu. Mnoho lidí sem přijíždí jen proto, aby viděli papuchalky – jsou to nádherní ptáčkové připomínající tučňáka, kteří sem přilétají pouze v létě, poté odlétají do teplejších krajin. Ostrovy spojuje také systém podmořských tunelů. Paradoxní je tunel, který má dokonce kruhový objezd.

Kamila
Zdroj: Respondentka Kamila/se svolením

A jak je to s platem?

Záleží na tom, kolik mám práce. Ale mohu zobecnit, že si přijdu v průměru na nějakých 100 eur za den, tedy asi dva a půl tisíce korun denně.

Domů
Sdílet
Diskuse