Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2024 v 9:00
Čas čtení 2:43
Ondřej Mrázek

Horor roku Longlegs konečně přichází do českých kin. Nabízí zážitek, jaký tu dlouho chyběl

Horor roku Longlegs konečně přichází do českých kin. Nabízí zážitek, jaký tu dlouho chyběl
Zdroj: NEON
FILMY A SERIÁLY FILMY 2024 HORORY
Uložit Uložené

Tento týden vstupuje do kin nový snímek režiséra Osgooda Perkinse Longlegs, jenž už se nyní řadí mezi největší hity roku. Jak se povedl?

FBI agentka pátrající po sériovém vrahovi, jehož satanistické rituály motají hlavu policii už dlouhé dekády. Tísnivá atmosféra doplněná o bezútěšné záběry na americký venkov. Vynikající práce se zvukem a hudbou a k tomu fantastické herecké výkony. To všechno a mnohem víc platí o novém snímku Longlegs, který po dlouhých měsících konečně přichází i do českých kin. Tyto řádky by pak bohatě měly stačit na to, aby jsi na film chtěl*a vyrazit.

Pokud tě ale přece jen zajímá, čím je snímek tak unikátní, proč se o něm už dlouhé měsíce mluví jako o jednom z nejlepších filmů roku, rozhodně čti dál.

Doporučeno
Romulus je nejlepší film o vetřelcích za posledních 40 let Romulus je nejlepší film o vetřelcích za posledních 40 let 16. srpna 2024 v 13:00
Doporučeno
Herečka z The Last of Us musela dostat ochranku. Lidé její postavu nenávidí Herečka z The Last of Us musela dostat ochranku. Lidé její postavu nenávidí 16. srpna 2024 v 13:34
Doporučeno
KVÍZ: Poznáš filmy roku 2024 podle jediného záběru? Otestuj své znalosti KVÍZ: Poznáš filmy roku 2024 podle jediného záběru? Otestuj své znalosti 17. srpna 2024 v 11:00

Vynikající virální kampaň provázející novinku s Maikou Monroe a Nicolasem Cagem ji už dlouho vyzdvihuje jako nejděsivější horor roku. Po nadšených recenzích i povedených trailerech se tak relativně levnému filmu podařilo prorazit do mainstreamu, díky čemuž už brzy bude na kontě přepočítávat sto milionů dolarů. Což je pro snímek tohoto ranku (a distribuční společnost NEON, která za ním stojí) mimořádný úspěch.

Longlegs
Longlegs Zdroj: NEON

Ono označení „nejděsivější horor roku“ mu však prokazuje zároveň tak trochu medvědí službu. Ačkoliv se totiž technicky jedná o horor, u něhož ti bude pravidelně běhat mráz po těle, byla by chyba na něj vyražet jenom z toho důvodu, že se chceš bát, sledovat hromadu lekaček a do toho nějaké ty krvavé lázně. V takovém případě si zajdi raději na nového Vetřelce (jenž je mimochodem vážně skvělý, jak si přečteš v jiné naší recenzi).

Longlegs jde na vytvoření hororové atmosféry trochu jinak. Cestou, která je podle mého výrazně působivější, odvážnější, ale dost možná nebude pro všechny.

Pomalé tempo a agentka s jasnovideckými schopnostmi

Film začíná v poměru stran 4:3, což okamžitě vyvolává klaustrofobický pocit, negativní prostor černých pruhů po obou stranách obrazu pak nenápadně naznačuje, že se blíží něco pohlcujícího. Zlo, které spolkne všechno a všechny, kteří mu přijdou do cesty. S tímto pocitem se pak přenášíme do současnosti (zkraje zjišťujeme, že snímek střídá vícero časových rovin) k hlavní postavě, agentce FBI Lee Harker (Monroe), která s kolegou vyráží obcházet domy s fotkou podezřelého.

Longlegs
Longlegs Zdroj: NEON

Celá sekvence má pár vteřin a víceméně dokonale vystihuje podstatu celého filmu. Kamera je úsporná, využívá velkých celků i dlouhých švenků, během kterých má vaše fantazie pokaždé čas přijít s deseti možnými výklady toho, co se zrovna odehrává na plátně před vámi. Každopádně Lee, která má tak trochu šestý smysl (její jasnovidecké schopnosti nejsou jediným mysteriózním aspektem v celém příběhu), vycítí přítomnost hledaného v jednom z domů, následuje brutální a šokující scéna a odtud vlastně celý příběh vykopává. 

Longlegs
Longlegs Zdroj: NEON

Scénář se následně drží obvyklé krimi struktury. Jsme svědky pečlivě procedurálního vyšetřování, a čím více detailů je rozkryto, tím blíže jsme samotnému vrahovi s přezdívkou Longlegs. Jeho hvězdný představitel Nicolas Cage tak přichází na scénu zhruba v půlce, kdy už je patrné, že své činy nepáchá sám, ale má ještě nějakého pomocníka.

Doporučeno
Tohle je 10 nej filmů, které nás letos v kinech ještě čekají Tohle je 10 nej filmů, které nás letos v kinech ještě čekají 2. září 2024 v 10:00

Co je taky čím dál jasnější, že hlavní postavu k Longlegsovi pojí osobní vazby, o kterých předtím nevěděla, nebo jí je někdo „vymazal“ z hlavy. Zápletka každopádně krásně graduje a napíná, aniž bychom se někde zbytečně zdržovali. A to i proto, že je scénář obroušený opravdu jen na to nejzásadnější, aby se prostor mohl věnovat postavám a především neobvyklé formě vyprávění plné záhad a prázdných míst.

V tomhle je film specifický, jelikož od diváků vyžaduje určitou dávku vlastního interpretování, aby dokázali s dějem držet tempo. Odmění se jim však lahůdkovou atmosférou i nezapomenutelným audiovizuálním stylem, který někde odkazuje na Finchera, jinde zase na herního Alana Wakea. Režírující Oz Perkins (mimochodem syn Anthonyho Perkinse z Psycha) přesto dokázal film nabít dostatečným množstvím vlastních nápadů, aby na něj nešlo použít nálepku „nové Mlčení jehňátek“ nebo „nových Sedm“ a bylo hotovo. Takhle jednoduché to není. Naštěstí. Inspirace obojím jsou však očividné, a to je jedině dobře.

Finále je pak už jen třešničkou na dortu. Cesta k němu byla natolik fascinující a svým zvráceným způsobem zábavná, že člověk alespoň trochu toužící po nových nepříjemných zážitcích bude zákonitě nadšen, aniž by se z něj hned stal vyznavač satanismu. I když nějaké to „Hail Satan“ během závěrečných titulků možná vypustíte. Ďábelsky dobré filmy holt tenhle efekt mají.

Hodnocení: 8/10

Průměrné hodnocení čtenářů
Tvé hodnocení
Jaké hodnocení bys dal ty?
Zobrazit výsledky
Skrýt výsledky
0/10
Domů
Sdílet
Diskuse