Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. srpna 2024 v 11:31
Čas čtení 2:00
Anna-Marie Hanzlíková

Proč je nová Sněhurka kontroverzní? Vysvětlujeme kauzy okolo nového filmu

Proč je nová Sněhurka kontroverzní? Vysvětlujeme kauzy okolo nového filmu
Zdroj: Disney Studios
FILMY A SERIÁLY DISNEY FEMINISMUS NOVÉ FILMY
Uložit Uložené

Sněhurka latinskoamerického původu, žádní herci s nanismem a žádná záchranná pusa od prince. Co bude v předělané Sněhurce jinak? Shrnujeme, kolem kterých změn je největší humbuk.

Kdo by neznal Sněhurku. Uprchlá princezna se postará o sedm trpaslíků, jenže pak sní otrávené jablko a ze spánku jí může probudit jen polibek z pravé lásky od prince – zachránce. Tahle linka už se v roce 2024 může zdát jako trochu mimo, a tak Disney přichází s remakem. Jenže změny děje vyvolaly kontroverze. O co jde? Shrnujeme níže.

Doporučeno
Předstírám, že nechápu sexistické vtipy, a neuhýbám mužům z cesty. Virální trend mikrofeminismus možná praktikuješ i ty Předstírám, že nechápu sexistické vtipy, a neuhýbám mužům z cesty. Virální trend mikrofeminismus možná praktikuješ i ty 26. května 2024 v 10:00
Doporučeno
Do kin se řítí nová Sněhurka a sedm trpaslíků. Ukázka v lidech budí obavy Do kin se řítí nová Sněhurka a sedm trpaslíků. Ukázka v lidech budí obavy 12. srpna 2024 v 17:31
Doporučeno
Tereza měří 117 centimetrů. Na vaření potřebuje stoličku a nechce nízkého kluka: „Neříkejte mi trpaslice, ale paleček“ Tereza měří 117 centimetrů. Na vaření potřebuje stoličku a nechce nízkého kluka: „Neříkejte mi trpaslice, ale paleček“ 15. srpna 2024 v 7:00

Nanismus

Trpaslíky si v novince nezahrají herci malého vzrůstu, kteří by měli nanismus. Ten se ve filmu objeví jen jeden. V angličtině tahle hříčka vyznívá ještě humorněji. Trpaslík se totiž řekne dwarf (v originále tedy Snow White and the Seven Dwarfs) a poruchu růstu v češtině zvaná nanismus se řekne dwarfism. 

Jenže lidé s onou trpasličí nemocí se ve filmu neobjeví, místo nich tedy bude mít Sněhurka sedm parťáků (respektive šest, protože jednoho herce s nanismem Disney nakonec obsadí), tedy ne doslova trpaslíků.

Argumentem, proč herce s nanismem neobsazovat bylo, že se často na plátnech setkáváme s jejich stereotypizací a také malou reprezentací v pořádných rolích. Vadilo to například herci Peteru Dinklageovi ze Hry o trůny. Podle mnohých ale naopak film mohl být příležitostí, jak těmto lidem nabídnout role, které jsou mnohovrstevnaté a mají rozvinuté charaktery. 

Rachel Zegler jako Sněhurka

Největší humbuk je samozřejmě kolem obsazení hlavní role. Tu si střihne Rachel Zegler, která má kolumbijské a polské kořeny. Rasistické komentáře zaměřené na to, že Sněhurka má mít přece sněhově bílou pleť, tak po oznámení doslova zaplavily celý internet.

Doporučeno
Tohle je 10 nej filmů, které nás letos v kinech ještě čekají Tohle je 10 nej filmů, které nás letos v kinech ještě čekají 2. září 2024 v 10:00

Jenže Rachel sama v rozhovoru pro Variety, který poskytla jako reakci na vlnu hejtu, tyhle argumenty trefně vyvrátila. „Ve španělsky mluvících zemích je Sněhurka velká věc. Blanca Nieves (Sněhurka španělsky, pozn. red.) je obrovskou ikonou, ať už mluvíme o kreslené Disneyho pohádce, nebo jen o různých obměnách a pohádce bratří Grimmů a všech příbězích, které se k ní vážou. Ale lidi, kteří vypadají jako já nebo jsou jako já, v takových rolích nijak zvlášť neuvidíte,“ řekla k tomu, že není důvod, aby princezny nemohly mít třeba i latinskoamerické kořeny. 

Nejsme v roce 1937

Zegler sama pak podle mnohých nedělá filmu zrovna dobrou reklamu. Vtip je v tom, že se nezavděčila ani konzervativním hlasům, kterým předělávání pohádky vadí, ale na druhou stranu ani pokrokověji smýšlejícímu táboru.

Zegler si totiž často v rozhovorech nebere servítky. Od původní verze Sněhurky se distancovala se slovy: „Není už rok 1937. Shěhurka nebude zachráněná princem. A nebude snít o opravdové lásce. Sní o tom, jak se stane lídryní, o které ví, že jí může být“. 

Všichni jsou samozřejmě zvědaví, jak se tvůrci poperou s linkou, kdy spící Sněhurku probudí princ polibkem. Zegler prohlásila, že je tahle část příběhu zvláštní a v novince se jí nedočkáme. „Ten týpek jí doslova stalkoval,“ uvedla.

Tahle vyjádření samozřejmě vyburcovala anti-woke scénu, která na Zegler nenechala nit suchou. Na druhou stranu, onen „girl-boss“ feminismus už ale také neletí, což v jednom z videí s miliony zhlédnutí shrnuje například uživatelka @CosyWithAngie „Ne každá žena je lídryně. Ně každá žena chce být lídryně. Ne každá žena chce nebo touží po moci. A je to v pořádku,“ míní.

Domů
Sdílet
Diskuse