Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. května 2024 v 10:00
Čas čtení 4:38
Adéla Ježková

Předstírám, že nechápu sexistické vtipy, a neuhýbám mužům z cesty. Virální trend mikrofeminismus možná praktikuješ i ty

Předstírám, že nechápu sexistické vtipy, a neuhýbám mužům z cesty. Virální trend mikrofeminismus možná praktikuješ i ty
Zdroj: REFRESHER/CANVA
REFRESHER FEMINISMUS GENDEROVÁ ROVNOST TIKTOK
Uložit Uložené

Pokud pravidelně scrolluješ na TikToku a tvoje for you page není plná toxických alpha males (zvláštní, tolik cizích slov, a stejně si rozumíme, co?), určitě jsi musel*a narazit na trend zvaný acts of feminism.

V principu jde o malý krůček pro feminismus, ale velký krok pro jednotlivce. Mikrofeminismus se týká každodenních interakcí, které zpochybňují genderové nerovnosti a stereotypy. Zdůrazňuje význam individuálních akcí a kumulativní dopad drobného úsilí na vytváření spravedlivější společnosti. Mikrofeminismus je totiž o tom, že rovná (no dobře, rovnější) společnost nemusí stát na velkolepých činech, ale začíná malými každodenními gesty.

Doporučeno
Sarah bojuje proti rasismu TikTokem. Útoky se z ulic přelily v hejty na internetu, některé komentáře předáváme policii Sarah bojuje proti rasismu TikTokem. Útoky se z ulic přelily v hejty na internetu, některé komentáře předáváme policii 21. května 2024 v 9:30

Termín se údajně poprvé objevil ve videu producentky a moderátorky Ashley Chaney, díky kterému se stal virálním. Ve videu filmová producentka říká, že její oblíbenou formou mikrofeminismu je uvedení jména asistentky před jménem jejího šéfa, když posílá pracovní e-mail.

„Nikdo si toho pravděpodobně nevšimne. Ale mám z toho dobrý pocit, že dávám najevo: vím, že tu jsi,“ popsala Chaney. Pod videem následovala smršť tipů, jak mikrofeminismus prosazují další ženy a dívky:

„Když mi někdo řekne, že byl u svého lékaře / odborníka / právníka / jiného chytrého člověka, zeptám se: Co říkala?“

„V mateřské škole, kde pracuji, vždycky nejdřív volám tatínkům, když jsou děti nemocné, a maminkám ohledně vyúčtování.“

Doporučeno
„Práva žen podporuji, ale feministka nejsem.“ Zeptali jsme se kandidátek a kandidátů do Parlamentu EU na ženská i LGBT+ práva „Práva žen podporuji, ale feministka nejsem.“ Zeptali jsme se kandidátek a kandidátů do Parlamentu EU na ženská i LGBT+ práva 22. května 2024 v 8:00

„Navrhuji smlouvy o nemovitostech a vždy uvádím jméno manželky na prvním místě. Manželé to často zpochybňují, i když to pro smlouvu nemá žádný význam, jen pro jejich ego.“

„Píšu sportovní články. O pohlaví se zmiňuji pouze tehdy, když píšu o mužské lize. Třeba ‚mužský fotbal‘ místo jen ‚fotbal‘.“

Při pročítání komentářů mi došlo, jak skvělý a nenápadný způsob revoluce a měnění zažitých společenských vzorců mikrofeminismus je. A to jsem si vlastně ani dřív neuvědomovala, že jej praktikuji na denní bázi. Tady máš pár tipů, jak se k trendu můžeš připojit i ty.

mikrofeminismus
Zdroj: REFRESHER/CANVA

Od generického maskulina po vtipy o znásilnění

Pracuji jako novinářka, tudíž mým hlavním nástrojem je jazyk. Jelikož jsem minulý rok psala diplomovou práci o tom, jakým způsobem jazyk znevýhodňuje a zneviditelňuje ženy, začala jsem poznatky aplikovat i do reálného života.

Vyhýbám se třeba generickému maskulinu. Místo „poslanci“ píšu „poslanci a poslankyně“, když oslovuju masu lidí, nikdy nepíšu sloveso jen v mužském tvaru, ale i v ženském. Psát hvězdičku (třeba „viděl*a“) jsem se naučila i v osobním životě, například na svých sociálních sítích. 

Můj mikrofeminismus se projevuje i v reálné komunikaci, nikoli pouze té psané. Kdykoli například někdo v mém okolí řekne sexistický či mizogynní vtip, předstírám, že jej nechápu a že to potřebuji vysvětlit. Muži se tak dostanou do trapných situací, kdy musí vysvětlovat, proč jim připadá vtipné třeba znásilnění.

Doporučeno
Bez pečiva z obchodu i sladkostí. Vyřadila jsem ultrazpracované potraviny: zmizelo mi akné, ale měla jsem cukrový „absťák“ Bez pečiva z obchodu i sladkostí. Vyřadila jsem ultrazpracované potraviny: zmizelo mi akné, ale měla jsem cukrový „absťák“ 17. května 2024 v 8:00

Nebo když mě někdo, s kým nemám žádný blízký vztah, osloví „Adélko“, pokračuji v tom samém. Oslovím například muže sedícího vedle mě v zasedačce jako „Martínka“.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Ze zápisníku feministické novinářky. Jaké další způsoby mikrofeminismu jsem si oblíbila.
  • Několik způsobů, jak se vymezit proti mansplainingu.
  • Máme tu nějakého muže, který nám nutně musí vysvětlit, že feminismus nepotřebujeme? I na vás myslíme! Přečtěte si statistiky, které vám potřebu feminismu potvrdí jednou provždy.
  • Třeba fakt, že s nějakou formou sexuálního nátlaku se někdy ve svém životě setkala pětina žen starších 18 let. Takže přibližně 914 tisíc Češek.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 160239 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse