Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
🎫 Vyhraj lístky na festivaly: Grape, Sziget, Pohoda, Lovestream a další letní festivaly
26. května 2024 10:00
Čas čtení 4:38
Adéla Ježková

Předstírám, že nechápu sexistické vtipy, a neuhýbám mužům z cesty. Virální trend mikrofeminismus možná praktikuješ i ty

Předstírám, že nechápu sexistické vtipy, a neuhýbám mužům z cesty. Virální trend mikrofeminismus možná praktikuješ i ty
Zdroj: REFRESHER/CANVA
REFRESHER FEMINISMUS GENDEROVÁ ROVNOST TIKTOK
Uložit Uložené

Pokud pravidelně scrolluješ na TikToku a tvoje for you page není plná toxických alpha males (zvláštní, tolik cizích slov, a stejně si rozumíme, co?), určitě jsi musel*a narazit na trend zvaný acts of feminism.

V principu jde o malý krůček pro feminismus, ale velký krok pro jednotlivce. Mikrofeminismus se týká každodenních interakcí, které zpochybňují genderové nerovnosti a stereotypy. Zdůrazňuje význam individuálních akcí a kumulativní dopad drobného úsilí na vytváření spravedlivější společnosti. Mikrofeminismus je totiž o tom, že rovná (no dobře, rovnější) společnost nemusí stát na velkolepých činech, ale začíná malými každodenními gesty.

Doporučeno
Sarah bojuje proti rasismu TikTokem. Útoky se z ulic přelily v hejty na internetu, některé komentáře předáváme policii Sarah bojuje proti rasismu TikTokem. Útoky se z ulic přelily v hejty na internetu, některé komentáře předáváme policii 21. května 2024 9:30

Termín se údajně poprvé objevil ve videu producentky a moderátorky Ashley Chaney, díky kterému se stal virálním. Ve videu filmová producentka říká, že její oblíbenou formou mikrofeminismu je uvedení jména asistentky před jménem jejího šéfa, když posílá pracovní e-mail.

„Nikdo si toho pravděpodobně nevšimne. Ale mám z toho dobrý pocit, že dávám najevo: vím, že tu jsi,“ popsala Chaney. Pod videem následovala smršť tipů, jak mikrofeminismus prosazují další ženy a dívky:

„Když mi někdo řekne, že byl u svého lékaře / odborníka / právníka / jiného chytrého člověka, zeptám se: Co říkala?“

„V mateřské škole, kde pracuji, vždycky nejdřív volám tatínkům, když jsou děti nemocné, a maminkám ohledně vyúčtování.“

Doporučeno
„Práva žen podporuji, ale feministka nejsem.“ Zeptali jsme se kandidátek a kandidátů do Parlamentu EU na ženská i LGBT+ práva „Práva žen podporuji, ale feministka nejsem.“ Zeptali jsme se kandidátek a kandidátů do Parlamentu EU na ženská i LGBT+ práva 22. května 2024 8:00

„Navrhuji smlouvy o nemovitostech a vždy uvádím jméno manželky na prvním místě. Manželé to často zpochybňují, i když to pro smlouvu nemá žádný význam, jen pro jejich ego.“

„Píšu sportovní články. O pohlaví se zmiňuji pouze tehdy, když píšu o mužské lize. Třeba ‚mužský fotbal‘ místo jen ‚fotbal‘.“

Při pročítání komentářů mi došlo, jak skvělý a nenápadný způsob revoluce a měnění zažitých společenských vzorců mikrofeminismus je. A to jsem si vlastně ani dřív neuvědomovala, že jej praktikuji na denní bázi. Tady máš pár tipů, jak se k trendu můžeš připojit i ty.

mikrofeminismus
Zdroj: REFRESHER/CANVA

Od generického maskulina po vtipy o znásilnění

Pracuji jako novinářka, tudíž mým hlavním nástrojem je jazyk. Jelikož jsem minulý rok psala diplomovou práci o tom, jakým způsobem jazyk znevýhodňuje a zneviditelňuje ženy, začala jsem poznatky aplikovat i do reálného života.

Vyhýbám se třeba generickému maskulinu. Místo „poslanci“ píšu „poslanci a poslankyně“, když oslovuju masu lidí, nikdy nepíšu sloveso jen v mužském tvaru, ale i v ženském. Psát hvězdičku (třeba „viděl*a“) jsem se naučila i v osobním životě, například na svých sociálních sítích. 

Můj mikrofeminismus se projevuje i v reálné komunikaci, nikoli pouze té psané. Kdykoli například někdo v mém okolí řekne sexistický či mizogynní vtip, předstírám, že jej nechápu a že to potřebuji vysvětlit. Muži se tak dostanou do trapných situací, kdy musí vysvětlovat, proč jim připadá vtipné třeba znásilnění.

Doporučeno
Bez pečiva z obchodu i sladkostí. Vyřadila jsem ultrazpracované potraviny: zmizelo mi akné, ale měla jsem cukrový „absťák“ Bez pečiva z obchodu i sladkostí. Vyřadila jsem ultrazpracované potraviny: zmizelo mi akné, ale měla jsem cukrový „absťák“ 17. května 2024 8:00

Nebo když mě někdo, s kým nemám žádný blízký vztah, osloví „Adélko“, pokračuji v tom samém. Oslovím například muže sedícího vedle mě v zasedačce jako „Martínka“.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
Přístup k prémiovým článkům
  • Přístup k benefitům
  • Méně reklam
  • 150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
  • Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
    Měj aktivní roční předplatné REFRESHER+ a získej lístek na festival dle vlastního výběru.Zapoj se do slosování
    Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
    Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
    a čti vše bez omezení
    Přidej se k předplatitelům
    nebo Odemkni článek přes SMS
    Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 160239 a dočti tento článek.
    Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
    Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
    POSLAT SMS
    Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
    POSLAT SMS
    Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
    POSLAT SMS

    Co se dozvíš po odemknutí?

    • Ze zápisníku feministické novinářky. Jaké další způsoby mikrofeminismu jsem si oblíbila.
    • Několik způsobů, jak se vymezit proti mansplainingu.
    • Máme tu nějakého muže, který nám nutně musí vysvětlit, že feminismus nepotřebujeme? I na vás myslíme! Přečtěte si statistiky, které vám potřebu feminismu potvrdí jednou provždy.
    • Třeba fakt, že s nějakou formou sexuálního nátlaku se někdy ve svém životě setkala pětina žen starších 18 let. Takže přibližně 914 tisíc Češek.
    Domů
    Sdílet
    Diskuse