Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub REFRESHER+ už od 25 Kč během prvních tří měsíců 😱
17. května 2024 v 8:00
Čas čtení 5:02
Adéla Ježková

Bez pečiva z obchodu i sladkostí. Vyřadila jsem ultrazpracované potraviny: zmizelo mi akné, ale měla jsem cukrový „absťák“

Bez pečiva z obchodu i sladkostí. Vyřadila jsem ultrazpracované potraviny: zmizelo mi akné, ale měla jsem cukrový „absťák“
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková
REFRESHER ZDRAVÁ STRAVA ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL
Uložit Uložené

Našim jídelníčkům vládne rychlost a pohodlnost. Ke snídani přeslazené cereálie, k obědu mražená pizza, ke svačině sušenka a den zakončíme párkem s kečupem. Co se ale stane, když z tohoto koloběhu ultrazpracovaných potravin vystoupíme – alespoň na týden?

„Průmyslově upravená jedlá látka získaná z přírodní potraviny nebo syntetizovaná z jiných organických sloučenin.“ Zní to lákavě? Moc ne, viď?

Doporučeno
Jako když vám zemře člen rodiny: Psycholožka radí, jak se vyrovnat se ztrátou domácího mazlíčka. Pomůže čas i smuteční rituál Jako když vám zemře člen rodiny: Psycholožka radí, jak se vyrovnat se ztrátou domácího mazlíčka. Pomůže čas i smuteční rituál 14. května 2024 v 11:30

Když to ale zaměníme za uzeniny, brambůrky, instantní polévky, kuřecí nuggetky, bonbony, džusy, mražené pizzy, pečivo ze supermarketu, cereálie, sušenky, margaríny, ovocné jogurty, nanuky, tavené sýry, šumivé nápoje, proteinové tyčinky (...), to už je jiná. Nos to na stůl!

Řešíš akutní problém související s poruchou příjmu potravy?
Nebuď na to sám*sama. Obrátit se můžeš třeba na linku pomoci Anabell.

Od cukrovky po deprese

Ultrazpracované nebo také ultraprůmyslově zpracované potraviny jsou takové, které obvykle obsahují více než jednu ingredienci, kterou běžně nenajdeš ve své kuchyni. Třeba konzervační látky proti plísním nebo bakteriím, umělá barviva, emulgátory, aromata, zvýrazňovače chuti, protispékavé látky nebo sladidla. 

Jsou úplně všude a saháme po nich víc, než je zdrávo. Třeba v USA – mece ultrazpracovaných potravin – tvoří více než 60 % kalorického příjmu v jídelníčku člověka. A to přesto, že nadměrná konzumace (opakuji, nadměrná!) je spojena s celou řadou zdravotních rizik, včetně obezity, cukrovky druhého typu, srdečních onemocnění, a dokonce rakoviny. 

Doporučeno
„Hlavně mysli pozitivně a tolik si to neber.“ Jsme mladí, máme zkušenost s rakovinou a tohle od vás nechceme slyšet „Hlavně mysli pozitivně a tolik si to neber.“ Jsme mladí, máme zkušenost s rakovinou a tohle od vás nechceme slyšet 6. května 2024 v 15:00

A významný vliv mohou mít i na naši mysl. Studie publikovaná v časopise British Medical Journal zjistila, že lidé, kteří konzumují velké množství těchto potravin, mají zvýšené riziko úzkosti a deprese. „U lidí, kteří se stravují s vysokým obsahem vysoce zpracovaných potravin, pozorujeme zhruba o 20 až 50 % vyšší riziko depresivních příznaků,“ uvedl výzkumník Wolfgang Marx pro NPR.

Francouzští vědci a vědkyně ve své studii z roku 2023 dokonce navrhli, aby tyto potraviny splňovaly kritéria pro označování jako návykové látky, a to za použití stejných norem, jaké jsou stanoveny například pro tabákové výrobky.

Raději ještě jednou: Zdravotní rizika jsou spojena s nadměrnou konzumací ultrazpracovaných potravin. Určitě to neznamená, že všechny průmyslově zpracované výrobky jsou špatné – jídlo bychom neměli dělit na „dobré“ a „zlé“. Důležitý je vzorec stravování, tedy složení tvého celého jídelníčku. Takže pokud máš chuť, určitě si tu sušenku dej!

Rychlé, dostupné a zatraceně dobré

Bohužel se ale nemůžeme divit. Mnoho lidí se spoléhá na ultrazpracované potraviny, aby nasytili sebe a své rodiny, protože jsou cenově dostupné. Minimálně zpracované potraviny bez umělých přísad jsou často násobně dražší než ty, které mají složení dlouhé přes celé balení.

Doporučeno
„Počkej, potřebuju kadit.“ Zeptali jsme se našich čtenářů a čtenářek, co nejhoršího slyšeli při sexu „Počkej, potřebuju kadit.“ Zeptali jsme se našich čtenářů a čtenářek, co nejhoršího slyšeli při sexu 13. května 2024 v 11:00

Je jednoduché vzdát se nutričně bohatých potravin, když jsou ty ultrazpracované tak cenově výhodné, pohodlné, rychle připravené – a přiznávám, většinou také zatraceně dobré.

jidlo
Zdroj: REFRESHER/Canva

To je můj největší problém s ultrazpracovanými potravinami. Já totiž mám čas i finanční prostředky na to, abych si doma vařila plnohodnotná jídla z kvalitních potravin. A také to tak skoro každý den dělám. Jenže miluju i „snackování“, v překladu asi svačinkování. Po obědě si potřebuji dát nějakou sladkou tečku, večer k filmu si ráda dám něco slaného, ke kafi zase sušenku, když ráno nestíhám, sáhnu po ovesné kaši z pytlíku a bílkoviny doháním kupovanými proteinovými tyčinkami.

Jasně, to by asi nebyl nějaký extra problém, když je celkově můj jídelníček vyvážený. Poslední dobou jsem se ale přistihla, že jsem na těchto svačinkách tak trochu závislá. Ne ani tak mé tělo, které do syta vyživuji, ale můj mozek. Nemůže se dočkat, až mu nějakou ultrazpracovanou „ňamkou“ zlepším náladu. To není nic překvapivého – na ultrazpracovaných potravinách totiž skutečně můžeš být závislý*závislá. 

Dlouhý den v práci? Dej si čokoládku za odměnu. Jsi smutná nebo naštvaná? Zajez to dobrůtkou. Nestíháš? Dej si proteinovku, jinak to cvičení bylo úplně k ničemu.

Nenechám se ovládat jídlem, řekla jsem si.

Týden bez

Můj plán byl jednoduchý: vyřadit ultrazpracované jídlo ze svého jídelníčku. A protože cestou k úspěchu je dávat si malé cíle, změnu jsem stanovila na týden. Pak se uvidí, jak se budu cítit.

Doporučeno
Lesy Českého Švýcarska skrývaly nacistickou podzemní továrnu i koncentrační tábor. Areál je jediný svého druhu v Česku Lesy Českého Švýcarska skrývaly nacistickou podzemní továrnu i koncentrační tábor. Areál je jediný svého druhu v Česku 4. května 2024 v 8:30

Nezpracovanému týdnu musela předcházet příprava. Po internetové rešerši jsem došla k tomu, že průmyslově zpracované je doslova všechno, co nalezneme v supermarketu. Okurku někdo utrhl a zabalil do plastu = průmyslově zpracováno. Zvíře někdo porazil, naporcoval a zabalil = průmyslově zpracováno. Pšenici někdo namlel a vyrobil z ní mouku = průmyslově zpracováno.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 25 Kč

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jaké jídlo jsem si připravovala.
  • V čem byl experiment náročný.
  • Zmizelo mi akné. Jaké další pozitivní změny mi nový jídelníček přinesl.
  • Jaká jsem zpozorovala negativa.
  • Jestli je podobný životní styl dlouhodobě udržitelný.
Dočti článek již od 125 Kč 25 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 159749 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Poukázka v hodnotě 200 korun na nákup v Furiosa , PPV kód na Oktagon 65 nebo Poukážka v hodnote 250 eur na dovolenku s Hydrotour
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse