Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2024 v 11:30
Čas čtení 3:34
Adéla Ježková

Jako když vám zemře člen rodiny: Psycholožka radí, jak se vyrovnat se ztrátou domácího mazlíčka. Pomůže čas i smuteční rituál

Jako když vám zemře člen rodiny: Psycholožka radí, jak se vyrovnat se ztrátou domácího mazlíčka. Pomůže čas i smuteční rituál
Zdroj: Unsplash / courtney coles
ZDRAVÍ DUŠEVNÍ ZDRAVÍ PSYCHOLOGIE ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Ztráta domácího mazlíčka může být hluboce emotivní a náročnou zkušeností. S psycholožkou Lucií Kolaříkovou zkoumáme povahu ztráty a odhalujeme praktické strategie na vyrovnání se se zármutkem. Tak, abychom dokázali říci sbohem.

Bezpodmínečná láska, radost, útěcha, péče, spojení, náklonnost. Takové hluboké emoce vnášejí do lidských životů domácí mazlíčci. V životě se ale radostné okamžiky neobejdou bez smutku a bolesti.

Den, kdy naši drazí čtyřnozí společníci odejdou za „duhový most“, se navždy vrývá do struktury našeho bytí. Svět jako by se zastavil; misky zůstávají prázdné, hračky nedotknuté, roztomilý klapot pacek neslyšitelný. Ztráta milovaného domácího mazlíčka může být zdrcující zkušeností. Bolest při loučení je totiž důkazem pevnosti pouta, které sdílíme.

Doporučeno
Lesy Českého Švýcarska skrývaly nacistickou podzemní továrnu i koncentrační tábor. Areál je jediný svého druhu v Česku Lesy Českého Švýcarska skrývaly nacistickou podzemní továrnu i koncentrační tábor. Areál je jediný svého druhu v Česku 4. května 2024 v 8:30

Od smutku a bolesti po výčitky

„Zármutek může mít různé podoby a důležitost mazlíčka pro jeho majitele je v tom klíčová. Pokud bylo zvířátko majitelovým přítelem, ke kterému se upnul, nebo to byla jediná duše, se kterou měl blízký vztah, tak je zármutek zcela určitě totožný s tím, jako když mu zemře blízký člověk,“ popisuje v rozhovoru pro Refresher psycholožka Lucie Kolaříková. 

Pokud byl mazlíček brán jako člen rodiny, můžeme očekávat truchlení stejné, jako když zemře blízký člověk.

Je naprosto přirozené v takových chvílích cítit smutek a je v pořádku (ba je to dokonce důležité) truchlit nad poutem, které jsme se svým mazlíčkem měli. Kromě toho je ale i normální cítit vinu nebo výčitky – zvlášť pokud je třeba rozhodnout o uspání zvířete kvůli zdravotnímu stavu. Věz, že kdyby mohl, tvůj mazlíček by ti za úlevu od bolesti poděkoval.

„Je normální a pochopitelné, že majitel přemýšlí, jestli mohl udělat jiné rozhodnutí, které by úmrtí předešlo. Je třeba akceptovat, že tato situace nastala, a pokusit se najít vůči sobě odpuštění, protože milující majitel dost pravděpodobně dělal své maximum,“ říká Kolaříková.

pes mazlicek
Zdroj: REFRESHER/Canva

Existují přitom faktory, které mohou způsobit, že se s úmrtím domácího mazlíčka člověk vyrovnává obzvlášť obtížně. Do rovnice zármutku se podle Kolaříkové promítá věk majitele – „nejrizikovější“ bývají staří lidé, kteří se cítí osamělí, a malé děti, které vnímají svého mazlíčka jako nejlepšího přítele.

Druhým faktorem je míra kontaktu se světem a lidmi. „Pokud má majitel podporující rodinu a dobře fungující vztahy, může se se smrtí zvířátka vyrovnat lépe než někdo bez rodiny a osamělý člověk,“ vysvětluje Kolaříková.

Doporučeno
„Hlavně mysli pozitivně a tolik si to neber.“ Jsme mladí, máme zkušenost s rakovinou a tohle od vás nechceme slyšet „Hlavně mysli pozitivně a tolik si to neber.“ Jsme mladí, máme zkušenost s rakovinou a tohle od vás nechceme slyšet 6. května 2024 v 15:00

Vliv na vyrovnání se se zármutkem může podle ní mít i příběh, který spolu dvojice prožila: „Silné může být třeba přežití války – když majitel svému mazlíčkovi zachránil život, nebo naopak mazlíček majiteli –, pokud jsou spolu velmi dlouhou dobu a jejich pouto je obzvlášť pevné a podobně.“

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu REFRESHER+

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Od popírání přes hněv po smíření. Jaké fáze truchlení můžeš čekat?
  • Jak truchlení probíhá – neděje se lineárně, takže se jeho různé fáze mohou opakovat a prolínat.
  • Jaké coping mechanismy ti pomohou.
  • Jak podpořit kamarády a kamarádky, kterým umře zvířátko.
  • Jak vysvětlit smrt mazlíčka dětem.
Dočíst článek
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 159466 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Bělení zubů v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentální hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA nebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse