Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. září 2024 v 7:00
Čas čtení 4:15
Marie Valentová

Svetr, který ti vydrží na věky. 12 tipů na nejlepší svetry podzimu, které jsou udržitelné a kvalitní

Svetr, který ti vydrží na věky. 12 tipů na nejlepší svetry podzimu, které jsou udržitelné a kvalitní
Zdroj: Božidara, Reformation, Everlane/propagační materiál/koláž Refresher
MÓDA FASHION TIPY UDRŽITELNÁ MÓDA
Uložit Uložené

Nechceš podporovat rychlou módu, ale potřebuješ si osvěžit podzimní šatník? Máme pro tebe 12 tipů, kde pořídit svetry neodolatelných designů podle nejpřísnějších parametrů slow fashion. Tři z nich jsou navíc vyrobené v Česku.

Slovo udržitelnost dnes patří k nejskloňovanějším. Paradoxně si o ní můžeme počíst i na webech většiny fast fashion gigantů, kteří zodpovídají za více emisí, než všechny mezinárodní lety a námořní doprava dohromady. K tomu vykořisťují pracovníky a pracovnice v nejzranitelnějších koutech světa a neprodané kolekce pálí nebo odkládají na skládky.


My jsme si dali tu práci a prohledali jsme nabídku značek, pro které enviromentální šetrnost není jenom greenwashingové heslo. 


Vytipovali jsme 12 svetrů, které byly vyrobené šetrně, z kvalitních materiálů s důrazem na přírodní zdroje a recyklaci a splňují kritéria must have kousků tohoto podzimu. Vybírej vesty, roláky a svetry z bavlny, vlny nebo kašmíru, které ti můžou při dobré péči vydržet věky. 

1. Tílko z merina

Everlane, 1860 korun


Everlane patří k vlajkovým značkám udržitelnosti made in the US. Podporuje ji užíváním šetrně získávaných materiálů a transparentní výrobou (i jejich oblečení je však šité v Číně nebo Vietnamu, výroba má však etické certifikáty). K tomu produkuje kolekce nadčasových designů, které čerpají ze skandinávského stylu. Co se týká kvalitní a etické módy, jde přitom o jednu z cenově nejdostupnějších variant.


Svetrové topy jsou hot úlovek celé sezóny AW 2024 a nejspíš i těch následujících. Úpletové tílko ze stoprocentní ultraměkké merino vlny s certifikátem RWS (Responsible Wool Standart) se bude hodit k animal print sukním, kostkám, baggy jeans a skvěle vynikne pod sakem. 

everlane slow fashion
Zdroj: Everlane/propagační materiál

2. Tvídový cropped svetr

Lanius, 3 500 korun


Jestli tě zajímá etická móda, určitě bys neměl*a opomenout značku Lanius z Kolína nad Rýnem. Rodinnou firmu založila designérka Claudia Lanius v roce 1999 a dodnes ji vede se svou dcerou. Zakládá si na kvalitním provedení, pečlivém zvažování trendů a – you guessed it – na udržitelnosti.


Nás zaujal cropped svetr v kávové barvě s nopky tvídového vzhledu, který snad nikdy nevyjde z módy, v nabídce je ale ještě dalších šest odstínů. Složení je z 55 procent vlna a z 45 procent bavlna, obojí z kontrolovaného eko zemědělství.

lanius slow fashion svetr
Zdroj: Lanius/propagační materiál
Doporučeno
Barvou letošního podzimu je vínová, budeš ji vídat všude Barvou letošního podzimu je vínová, budeš ji vídat všude 29. srpna 2024 v 10:37

3. V-Neck Polo

Yerse, 3 490 korun

Tento ultimátní piece má na starosti barcelonská značka Yerse, jejíž designy nám berou dech. Svetr s límečkem se dá sehnat na českém e-shopu GreenButik v šedé nebo růžové nebo přímo na webu studia. Má mírný oversize střih, lehce pruží a je vyrobený merino vlny (65 procent), alpaky (5 procent) a nylonu (30 procent).

yerse slow fashion svetr
Zdroj: Yerse/propagační materiál

4. Kobaltově modrý na zip

Armedangels, 3 250 korun


Designerské duo z Kolína nad Rýnem položilo v roce 2007 základy značce, která je dnes už skoro legendou a oblíbily si ji i celebrity po celém světě. Armedangels sází na skvělé materiály a svěží design, jež vychází z nadčasových stylů a umožňuje jednotlivé kousky dobře kombinovat v duchu kapsulového šatníku. 


Přesně takový je stoprocentně bavlněný svetr Ronyiaas, který nás zaujal v kobaltově modré, ale seženeš ho i v jemné lila, krásné šedofialové nebo krémové.

armedangels slow fashion svetr
Zdroj: Armedangels/propagační materiál
Doporučeno
Tohle je 10 nej filmů, které nás letos v kinech ještě čekají Tohle je 10 nej filmů, které nás letos v kinech ještě čekají 2. září 2024 v 10:00

5. Classic crew

Colorful Standard, 2 500 korun

S tímto dánským brandem jen těžko šlápneš vedle, nabízí totiž nepřeberné množství barevných variací a simple praktické střihy, které se neomrzí. My vybrali basic kousek, který má potenciál vydržet ti věčnost. Je ze stoprocentní merino vlny, vyrobený v Portugalsku a a povznese tvůj outfit na luxusní úroveň, ať už ho doplníš čímkoliv.  

colorful standard slow fashion svetr
Zdroj: Colorful Standard/propagační materiál

6. Rolák z vlny

MRS & Hugs, 3 750 korun


Žádný šatník se neobejde bez roláku. Tento s volným rukávem a bez vzoru ze stoprocentní vlny může tvořit základ tvých podzimních fitů roky. Zvolit si můžeš z pěti barev a na e-shopu Breuninger najdeš i sukni ze stejného setu. Jen koukni na fotku níž a uznej, že komplet vypadá skvěle. Kousky nad 2 400 korun ti navíc německý obchod s luxusní módou dopraví zdarma.

MRS & HUGS slow fashion svetr
Zdroj: MRS & HUGS/Breuninger/propagační materiál

7. Vesta

Thinking Mu, 3 000 korun


Také tento brand z Barcelony staví na ohleduplnosti a najdeš ho v nabídce e-shopů jako Zalando či Freshlabels. V jeho portfoliu často najdeme výrazné barvy a smělé designy. My ale z letošní kolekce vybrali nenápadnější kousek v tlumené šedé, avšak s výrazným vzorem úpletu. Dodá tvému fitu vintage nádech a s vestou směle vyčaruješ svůj librarian-core nebo literature student outfit. Už jen obuj ballet flats nebo Mary Janes a je to.

thinking mu slow fashion svetr
Zdroj: Thinking MU/propagační mateirál
Doporučeno
Tento Netflix hack ti usnadní vyhledávání. S tajnými kódy najdeš filmy, ke kterým se jinak dostaneš jen stěží Tento Netflix hack ti usnadní vyhledávání. S tajnými kódy najdeš filmy, ke kterým se jinak dostaneš jen stěží 3. září 2024 v 11:00

8. Button-up kardigan

Rhea, 3 790 korun


Vrcholný corp-core, tichý luxus. Se stoprocentním merino kardiganem si vybuduješ outfity do kanclu nebo do školy hodné Andy Sachs. Zvolili jsme pískový odstín, ale v nabídce amsterdamského ateliéru Rhea, jež vznikl teprve v roce 2023, najdeš i šedou nebo černou variantu a všechny jsou stejně univerzální a stylové.

rhea slow fashion svetr
Zdroj: Rhea/propagační materiál

9. Crème de la crème 

Wolfkids, 2590 korun


„Všechny naše svetry pleteme v Čechách v malé rodinné pletárně. Díky tomu jsou kvalitně zpracované a Vy můžete mít jistotu, že Vám svetr vydrží opravdu dlouho,“ slibuje značka Wolfkids.


Chunky svetr v krémové barvě z hrubšího úpletu je ze stoprocentní bavlny a jde o naprosto univerzální kousek, který jen tak z módy nevyjde. Na to, že jde o lokální výrobu, je navíc za opravdu dobrou cenu, za níž běžně seženeš produkty z fast fashion řetězců jako Zara, které se ohleduplností opravdu chlubit nemůžou. 

wolfkids slow fashion svetr
Zdroj: Wolfkids/propagační materiál
Doporučeno
Zorka Hejdová: Vařím podle Chrise a Majky. Sama bych do reality show nešla Zorka Hejdová: Vařím podle Chrise a Majky. Sama bych do reality show nešla 8. září 2024 v 11:00

10. Liška z Jeseníků

 Svetry z Jeseníků, 7 520 korun


Svetry, které ručně plete Martina z malebné vesničky v Jeseníkách pod hlavičkou brandu Svetry z Jeseníků nemají být jen módní doplněk, ale oblečení, které tě bude provázet kusem života. 


Jsou z alpaky, která je jemnější než ovčí vlna, a výhodou ruční práce na míru je, že si svetr můžeš nechat přizpůsobit. Říct si o jiný odstín nebo upravený střih, stačí napsat. Nový kus ti pak přijde za čtyři až šest týdnů, tolik času totiž zabere jeho výroba. Nás z nabídky zaujal střih Liška ve skořicově oranžové se stojáčkem a takzvaným rýžovým vzorkem.

svetry z jeseníků slow fashion
Zdroj: Svetry z Jeseníků/Instagram

11. Tie front kardigan 

Reformation, 6 250 korun


Luxusní newyorská slow fashion značka vyrábí oděvy z přírodních materiálů, jež ještě navrch většinou recykluje. V jejím portfoliu najdeš klasické nadčasové džíny a tolik svetrových střihů, že by sis s nimi mohl*a vystačit do konce života… Alespoň my bychom si to dokázali představit.


Vybrali jsme kardigan, který je univerzální a hot zároveň díky trendy tkaničkovému detailu vpředu. Model Cassia je komplet z kašmíru, který z 95 procent prošel recyklací.

reformation slow fashion svetr
Zdroj: Reformation/propagační materiál

12. Rolák od Božidary

Božidara, 12 000 korun


Opět lokální, opět ruční práce. Božidaru Richterovou nučila plést vlastní babička. Designérka s vášní pro módu a film to se svou značkou dotáhla až na molo Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku a na titulku československé Vogue. 


Poznávací značkou svetrů Božidara jsou volné, slušivé střihy. V souladu s tím jsme vybrali rolák Moss, který je ztělesněnou elegancí a tvoří jej stoprocentní merino vlna.

božidara slow fashion czech design svetr
Zdroj: Božidara/propagační materiál
Domů
Sdílet
Diskuse