Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. července 2015 20:15
Čas čtení 0:00
Ondřej Jarůšek

Skafandru prvního muže na Měsíci hrozí zánik. Na jeho záchraně se můžeš podílet i ty

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Za pár let se oslaví již 50. výročí prvních kroků člověka na Měsíci. Skafandr Neila Armstronga se ale momentálně rozpadá a pro jeho záchranu je potřeba vybral půl milionu dolarů.

Před dvěma dny tomu bylo přesně již 46 let, co se Neil Armstrong zapsal do dějin lidstva, když během kosmického letu Apollo 11 jako první člověk vkročil na povrch zemského měsíce. Rozpočet programu Apollo činil kolem 20 miliard dolarů, přičemž cena skafandru (model A7L se sériovým číslem 056) velitele posádky a prvního muže na Měsíci, Neila Armstronga, byla asi 100 tisíc dolarů (dnešních ~670 tisíc dolarů, a tedy asi 615 tisíc eur). Jeho historickému skafandru v současné době hrozí rozpad, ovšem pro jeho opravu a zachování není v kase odpovědných očividně dostatek potřebného kapitálu.

Skafandru prvního muže na Měsíci hrozí zánik. Na jeho záchraně se můžeš podílet i ty

Projekt na jeho záchranu má starosti Smithsonovský institut. Jedná se o výzkumnou a vzdělávací instituci, která navíc vlastní komplex muzeí. V žádném muzeu byste ovšem Armstrongův skafandr nenašli. Ten je totiž momentálně uchován před zraky veřejnosti ve speciálních skladovacích prostorách. A jak se tedy problém jeho rozpadu rozhodla instituce vyřešit? Oslovením veřejnosti. Vznikla tak crowdfundingová kampaň na Kickstarteru s názvem Reboot the Suit, kde byla požadovaná částka nastavena na 500 tisíc dolarů (~460 tisíc eur). Možná si teď říkáte, že je to příliš, ale jak se zdá, lidé projekt s radostí podporují a jen pár dní po jeho spuštění se již podařilo vybrat přes 300 tisíc. Žádný velký problém s výběrem plné částky tedy nejspíš nebude.    

Pokud dojde k přesažení hranice potřebné pro obnovu a zachování skafandru (což se pravděpodobně stane), zbylé peníze budou nejspíš použity na další projekty, i když podle pravidel kampaně není povinností organizátora, v tomto případě tedy Smithsonovského instututu, sdělit, kam dolary vybrané navíc poputují. Součástí zachování skafandru bude podle instituce také vytvoření jeho přesného modelu za pomoci 3D skenování, který si bude moct každý v digitální podobě prohlédnout a prozkoumat funkce každé z jeho 21 vrstev. Institut doufá, že v roce 2020 bude moct být památný skafandr vystaven během otevření galerie s názvem Destination Moon.     

Domů
Sdílet
Diskuse