Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
8. listopadu 2015 13:00
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Nejnáročnější DiCapriovo natáčení v životě? Při Revenantovi lidé mrzli, lámali kamery a končili s prací

FILMY A SERIÁLY LEONARDO DICAPRIO
Uložit Uložené

The Revenant od režiséra oscarového Birdmana bude pravděpodobně jedním z nejlepších filmů roku. Natáčelo se však v nelidských podmínkách.

Chápu to, někomu prostě Birdman absolutně nesedl a nelíbil se jim jeho storytelling či práce s kamerou. Mně přišel bravurní, o sekvenci, kdy se Michael Keaton procházel nahý po ulici až po následnou scénu v divadle to bylo například něco, co jsem u filmu už dlouho nezažil, no a něco podobného očekávám i od The Revenant. Půjde o syrové, chladné drama z vojenského prostředí s jemným nádechem westernu. Děj se bude odehrávat přibližně 40 let před zahájením války Severu proti Jihu. Je inspirován skutečnými událostmi bájného lovce jménem Hugh Glass (DiCaprio), jehož napadne medvěd a nadělá s ním nepěknou paseku. Zázrakem přežije, ovšem terén neumožňuje jeho převoz k ošetřovně. Velitel tak s ním nechá dva své muže, kteří mu mají pomáhat, případně jej po smrti pohřbít. Ti se však na něj vykašlou a Hugh zůstává napospas divočině a konci života zcela sám. V traileru však vidíme, že se z toho jaksi dostane. Nakonec se ale Hugh rozhodne pomstít se svým bývalým společníkům, mezi které patří i postava Hardyho.

Nejnáročnější DiCapriovo natáčení v životě? Při Revenantovi lidé mrzli, lámali kamery a končili s prací


Za snímkem stojí režisér (Babel, 21 Grams, Birdman, Amores Perros) a scénárista Alejandro González Iñárritu, kterému není cizí ani střih. Iñárritu je specifický režisér, který rád specificky pojímá své filmů. Poslední roky se už pouští do skutečně odvážných a atypických projektů, před kterými by 99% tvůrců vyděšeně ustoupilo. Pokud se však podaří i The Revenant, můžeme o něm říci, že jak jsou náročné na zpracování a dokončení, stejně tak jsou úžasné. Dnes se budeme bavit právě na téma produkce a postprodukce, respektive celkového natáčení tohoto vysoce očekávaného snímku, o němž DiCaprio tvrdí, že půjde o jeden z nejunikátnějších filmových zážitků moderní doby. A podle prvních dvou trailerů to zatím i tak vypadá. Nejenže byly plné skvělých scén, dech beroucí kamery, ale zejména nádherného a chladného prostředí, ze kterého bylo autenticitu cítit stejně, jako pár nominací na Oscara.

 

Nejnáročnější DiCapriovo natáčení v životě? Při Revenantovi lidé mrzli, lámali kamery a končili s prací

Natáčelo se mimořádně dlouho, neboť v daných místech (Vancouver) byl den krátký a chladný a večery dlouhé a mrazivé. Iñárritu chtěl prostě přivést další mimořádný autentický zážitek, proto pracovali jen s reálným světlem, a to trvalo každý den jen krátkou dobu. O kameru se postaral Emmanuel Lubezki (Gravity, Birdman, Potomci lidí od Alfonse Cuaróna. Pokud si všimnete prvních dvou filmů, jistě vám dojde, že Lubezki útočí na hattrick v Oscarech), přičemž již nyní je jasné, že půjde o další strhující a mimořádný zážitek.

Na extrémní podmínky však zavzpomínal i sám DiCaprio, který prozradil, že pár momentů patřilo k jedním z nejtěžších, jaké musel kdy točit. Za zmínku stojí určitě například takové spaní v tělech uhynulých zvířat, brutální zima, chlad a s ním samozřejmě spojené i téměř neustále podchlazení. Určitě si ještě vzpomínáte i na situaci z traileru, kdy postavu Hugha Glasse, jehož Leo ztvárňuje, napadne medvěd. Na tuto sekvenci totiž přišla řeč také:

„Nebudu prozrazovat žádné podrobnosti o tom, jak jsme to udělali. Musíte na to přijít sami. Řeknu pouze tolik, že byla použita lana, lítal jsem po lese a vyžádalo si to ohromné množství zkoušení. A bylo to docela mučivé, protože některé scény představovaly to nejtěžší, co jsem v celé své kariéře zažil. Konečný výsledek však bude jedním z nejvíce pohlcujících zážitků, jaký mohou diváci dostat při představě setkání se zvířetem takové velikosti. Je to absolutně znepokojující a šokující, ale zároveň kompletně stylizované způsobem, jaký mnoho lidí nikdy nezažilo.“ Pro více od DiCapria klikejte sem.

Nejnáročnější DiCapriovo natáčení v životě? Při Revenantovi lidé mrzli, lámali kamery a končili s prací

Spoustu členů bylo vyhozených nebo skončili sami. Podmínky natáčení byly neúprosné a ne každému to vyhovovalo. Překročil se produkční rozpočet, své na tom měla i poslední klapka, která padla o dva až tři měsíce později, než měla. Mnozí se vyjádřili, že by si pomohli, kdyby použili CGI... na to ale Iñárritu řekl (parafrázuji), že by to bylo příliš snadné, skončili by s kávou v ruce před zeleným plátnem a film by pravděpodobně dopadl na hov*o. To jen dokazuje, že k látce přikročil s co nejvyšší mírou autenticity. Natáčelo se přitom za extrémně nízkých teplot, v rozmezí -25 až 40 stupňů Celsia. Herci častokrát neměli ani čepice či rukavice. Nástroje se lámaly a přenášet kamery bylo někdy hotové peklo. Aby toho nebylo málo, natáčelo se chronologicky, tedy nejprve se natočil začátek, pak úvod a až potom konec filmu, což se v Hollywoodu nepraktikuje už velmi dlouhé období. Rozpočet to navýšilo o téměř 10 milionů dolarů.

Zvláštní, jak si Iñárritu dokáže vydupat to, co chce. Pevně věřím, že na tomto filmu Fox neprodělá, jelikož se jedná o premiéru jen dva týdny po Star Wars a navíc je to R-ko. Snad že půjde o další unikát, a je přitom jedno, jestli dostane DiCaprio Oscara (pokud si ho zaslouží). Samotná kvalita filmu docela možná převýší i výkony herců. Kromě Hardyho a DiCapria se ve filmu objeví i Domhnaal Gleeson, Will Poulter, Paul Anderson, Lukas Haas, Brendan Fletcher a další. Na IMDB svítí údaj o 2 a půl hodinové stopáži. The Revenant dorazí do českých a slovenských kin 14. ledna, v USA to bude o týden dříve.

Pod článkem najdete pár fotografií z natáčení od samotného Lubezkiho.

 

Faces Of R # 6

A photo posted by @chivexp on

 

Faces Of R # 4

A photo posted by @chivexp on

 

A photo posted by @chivexp on

 

Swirling eddy in the Kootenai River, MT.

A photo posted by @chivexp on

 

Faces Of R # 1

A photo posted by @chivexp on

Domů
Sdílet
Diskuse