Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. prosince 2015 12:27
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák Jakub Hvozdovič

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol

FILMY A SERIÁLY DANIEL CRAIG
Uložit Uložené

Tušili jste, že i váš oblíbený herec to neměl v životě až tak lehké?

Všichni dobře víme, že život se s nikým nemazlí a někdy rozdává údery, z nichž se musíme pořádně posbírat. Nikdo není výjimkou. Důkazem toho jsou i životy herců a hereček, kteří se dostali z nuly až na vrcholné pozice filmového průmyslu. Samozřejmě, že takto začíná každý. My spíše myslíme nulu jako období života, kdy se mnoho z nich ocitlo bez jakékoliv opory, peněz či domova a nebylo pro ně ničím neobvyklým přespávat na lavičkách, ve starém autě či na vlakových stanicích. Mnohokrát je dopředu hnala pouze láska k herectví a snaha překonat sami sebe. Nebudeme si sice hrát na žádné motivátory, ale i na těchto hercích můžeme vidět, že sebezapření dokáže udělat zázraky, proto se pojďme podívat hned na pár názorných příkladů.

Martin Sheen

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol

Začneme člověkem, kterého mnozí (hlavně mladí) čtenáři znají zejména díky jeho excentrickému synovi Charliemu. Je to opravdu zvláštní, ale i samotný pan prezident Spojených států z perfektního seriálu „West Wing“, se nenarodil do právě nejlepších poměrů. Právě naopak. Narodil se rodičům, kteří emigrovali do USA za svým „americkým snem“. Máma byla Irka a otec Španěl a měli spolu úctyhodných 10 dětí. Jedním z 9 chlapců byl právě Martin Sheen, původním jménem Ramón Antonio Gerardo Estévez. Jeho strastiplná cesta začala již při narození, kdy mu doktoři pinzetou pohmoždili levou ruku a dodnes v ní má omezenou pohyblivost. Pár let na to Martin nečekaně dostal i akutní poliomyelitidu, čili dětskou obrnu a byl připoután k posteli na více než rok. Díky důkladné léčbě však i toto zákeřné onemocnění překonal a znovu dokázal používat své nohy. Během jeho jedenáctého roku života mu zemřela máma a hrozilo mu přesunutí do dětského domova, to však s pomocí místního kostela rodina zvládla a s jejich pomocí Martin také dokončil školu. Ten mu podle jeho slov pomohl i v herecké kariéře.


O herectví jevil zájem už od útlého dětství, ovšem přísný otec mu v jeho cílech oponoval. Sny se mu naplnily kolem 20. roku života, kdy si půjčil peníze právě od zmíněného kostela a odešel do New Yorku, kde si po několika odmítnutích spojených s předsudky změnil jméno. Po prvotních náročných týdnech v ulicích nakonec poznal pár herců a dokonce dva roky žil v experimentálním Living Theatre. Po pendlování mezi hrou v divadle a televizí ukázal svůj talent již v roce 1968, kdy byl nominován na cenu Zlatého Globu za vedlejší mužskou roli ve filmu The Subject Was Roses. Po mnoha úspěšných (Badlands), ale i neúspěšných (The Cassandra Crossing) rolích se širokého uznání dočkal až v roce 1979 po své účasti ve filmu Francise Coppoly, Apocalypse Now. Toto bylo pro něj i zároveň nejtěžším obdobím, neboť jak sám přiznal, příliš mnoho pil a dokonce dostal slabý infarkt. To ho opět nakoplo, aby se dostal na lepší cestu. O pár let později si zahrál v oceněními ověnčeném filmu Gandhi a o pár let později v dramatu Wall Street, kde mu stál po jeho boku vlastní syn. Podobným tempem pokračoval i později (Gettysburg, Catch Me If You Can, The Departed) a dnes je mimo jiné i politickým aktivistou. Momentální net worth Martina Sheena je něco kolem 50 milionů dolarů.

Daniel Craig

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol

Lehké to neměl ani jeden z nejhledanějších mužů dnešního Hollywoodu a už stálá tvář, kterou si každý z nás vybaví při jménu James Bond. Narodil se v Anglickém Chesteru učitelce výtvarné výchovy a majiteli místního pubu. Když mu byly 4 roky, jeho rodiče se rozvedli a tak byl vychováván starší sestrou Leou. Jeho herecké ambice započaly celkem brzy, a to když mu bylo 6 let. Začal hrát ve školních divadlech a největší oporou mu podle jeho vlastních slov byla máma. Zajímavým faktem však je, že svou první bondovku viděl v kině se svým otcem a byla to Live and Let Die s Rogerem Moorem. Už od tohoto momentu si tento akční žánr našel zajímavé místo v Danielově srdci. S hraním v divadle však pokračoval nadále až do svých 16 let, kdy odešel ze školy, aby se přidal k National Youth Theatre.


To bylo velmi těžkým období jeho života, protože se musel o sebe sám postarat, často zkoušel a měnil různé práce a později dokonce pár dní přespával na londýnských lavičkách. Tvrdá dřina se mu vyplatila, když v roce 1988 nastoupil na prestižní Guildhall School of Music and Drama, kde studoval například společně s Ewanem McGregorem či Damianem Lewisem. Po skončení školy se opět chvílemi trápil, ale to skončilo jeho obsazením do filmu s Angelinou Jolie (2001), Lara Croft: Tomb Raider a o dva roky později se podílel i na své první „Mendesovce“ s názvem Road to Perdition, kde stál po boku Toma Hankse. Své kvality dokázal i v Spielbergově Munich a rok na to přijal roli jako James Bond v Casino Royale. Zbytek už znáte. Dnes má Daniel u svého jména cenovku 95 milionů dolarů.

Hilary Swank

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol

Své si toho prožila, dnes už dvěma Oscary oceněná Hilary Swank. Ta si také prošla těžkým dětstvím a ještě těžším dospíváním. Když jí bylo 6 let, s rodinou se přestěhovala do trailer parku, což bychom do češtiny mohli přeložit jako jisté místo, kde se žije v obytných přívěsech. Tento shluk karavanů a mobilních domů se často nachází na periferiích města a spojuje se s nemírnou chudobou. Už od svých 9 let inklinovala k herectví a tak znovu střídala role ve školním divadle. Když jí bylo 15, její rodiče se rozešli a ona se s matkou přestěhovala do Los Angeles. Jak sama řekla, prvních pár týdnů bylo staré auto jejich společným domovem a někdy dokonce přespávala v prázdném domě své kamarádky, který byl určený k prodeji.
 
V Kalifornii také zkusila střední školu, z níž později odešla kvůli tomu, že trpěla ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou) a měla pocit, že je ve škole nechtěná a nepochopená. Svůj filmový debut zažila v malé roli pro film Buffy the Vampire Slayer a svou první hlavní roli dostala už o pár let na to ve filmu The Next Karate Kid, ve kterém využila i své nadprůměrné atletické schopnosti. První rána přišla v roce 1998, kdy její postavu v seriálu Beverly Hills, 90210 vyškrtli scénáristé již po 16 epizodách, avšak v té době ani nevěděla, že to pro ni bude znamenat ohromné ​​plus. Měla dostatek času připravit se na svou roli pro drama Boys Don't Cry a právě tato role jí přinesla prvního Oscara. V roce 2004 přišel další zlom, kdy se ujala postavy mladé boxerky ve filmu Clinta Eastwooda, Million Dollar Baby a jak jistě víte... další Oscar byl na cestě. Naposledy jsme ji mohli vidět ve velmi dobrém Homesman či v You're Not You. I když už nehraje tak často, stále si drží hodnotu kolem 40 milionů amerických dolarů.

Sam Wortinghton

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol

V našem seznamu se nachází další sympaťák, na kterého bychom to asi netipovali. Ten neměl těžké samotné dětství. Do nepříznivých podmínek se dostal spíše jako teenager a později jako herec s rozjetou kariérou. Jak je to možné? Protože potom, co nechal studium na vysoké, mu otec dal do ruky 400 $ a jednosměrně ho poslal na druhý konec Austrálie, aby si na sebe vydělal sám. Jako pracovník na stavbách se eventuálně usadil v Sydney. Během své zednické „kariéry“ se rozhodl podat si přihlášku na Australský institut dramatických umění (NIDA) a byl přijat (dokonce mu bylo odklepnuto i stipendium). První malé role sbíral již od roku 2000, avšak průlom přišel v roce 2004, kdy si zahrál v australském nezávislém filmu Somersault, ve kterém získal ocenění AFI za nejlepší mužskou roli. Pomalu se však dostával do povědomí Hollywoodu a zkusil si například i konkurz na roli Jamese Bonda, ale tu mu vyfoukl již zmiňovaný Daniel Craig. Zahrál si i hlavní roli v Terminátorovi s podtitulem Salvation. Problém však nastal krátce po něm. Čerstvý třicátník se neznámo z jakého důvodu rozhodl prodat a porozdat všechen svůj majetek a když mu na účtu zůstalo asi 2000 $, rozhodl se bydlet v autě. To mu vydrželo až do dne, kdy mu oznámili, že ho James Cameron chce do filmu Avatar. Sam se postavil na vlastní nohy a dnes má hodnotu solidních 10 milionů dolarů.
 
 Mimochodem: Pamatujete, jak ho celý internet stavěl do pózy budoucího velkého talentu a obličeje Hollywoodu? Ehm ...

Jim Carrey

Herci a herečky, kteří se dostali z ulice až na vrchol

Posledním jmenovaným v našem dlouhém, avšak (snad) naučném článku je ikonický komik Jim Carrey. Ten se narodil do prosté kanadské rodiny jako nejmladší ze 4 dětí. Útlé dětství prožíval klidně a dokonce už tehdy byl svou hyperaktivitou oblíbený u spolužáků. Obrovská krize však nastala v období, kdy na ni nebyl nikdo z rodiny připraven. Byli nuceni přestěhovat se do nového města a najít si práci, aby se dokázali alespoň nějak uživit. Jim musel pracovat 8 hodinové šichty, ale nedokázal to sladit se školou, a tak ho vyhodili. S rodinou byli nuceni žít v dodávce často zaparkováni na různých příjezdových cestách. Změna nastala až s odstupem času, když se pomalu postavili na nohy jeho rodiče a sourozenci. Tak se mohl extrovertní bavič konečně věnovat tomu, co ho bavilo nejvíce. Zkoušel různé stand-up eventy či televizní filmy a právě to ho dovedlo v roce 1991 k projektu In Living Color, který můžeme označit jako start jeho kariéry. Následoval první Ace Ventura, Maska, Blbý a blbější, Batman Forever, The Truman Show... máme snad pokračovat? Do dnešního dne má Jim na svém kontě dva Zlaté Glóby a net worth v hodnotě 150 milionů dolarů.
 
Samozřejmě tento článek nemá za cíl glorifikovat herce pocházející z těžších poměrů a nějakým způsobem ponižovat ty, kteří měli život o něco lehčí. Berte ho spíše jako informační náhled do života jednotlivých lidí, kteří dokázali, že sebezapření a tvrdá práce je více než klacky pod nohama. Za měsíc čekejte další část. Je někdo, o kom víte, že by se hodil do druhého pokračování a chtěli byste ho zde vidět? Věděli jste vůbec něco z toho ještě předtím, než jste si přečetli článek? Na vaše názory se těšíme v diskusi níže.

Domů
Sdílet
Diskuse