Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. prosince 2015 17:46
Čas čtení 0:00
Dominik Vetrák

Star Wars vydělaly miliardu v rekordně krátkém čase. Pokoří i samotný Avatar?

FILMY A SERIÁLY
Uložit Uložené

V Disney jsou radostí bez sebe. The Force Awakens láme jeden rekord za druhým.

Proběhlo to dle očekávání, i když v redakci jsme ten první víkend přecenili. The Force Awakens je ale po Mad Maxovi letos druhý nejlepší film pro opětovné navštívení kina. Ne, nepřeháníme. Je to vtipné, má to úžasný vizuál a zvuk (i když soundtrack je již víceméně generický), postavy, do kterých se zamilujete (ať už nové nebo ty staré), perfektní efekty a dialogy, no av neposlední řadě, je to Star Wars. Na Epizodu VIII si počkáme ještě rok a půl, ale už teď víme, že to bude pecka (JJ už nyní lituje, že to předtím nerežíroval, ten scénář je podle něj až tak dobrý). Nejočekávanější film 21. století měl kromě pobavení diváků (jednoduše řečeno) i trhat rekordy v zubech. V tomto zůstala očekávání nejen naplněné, ale podařilo se je i předčít. Rekordy totiž padají každý den a v bezpečí není věru žádný. Dokonce ani Cameronův Avatar a jeho 2,7 miliardy dolarů vydělaných po celém světě.

Star Wars vydělaly miliardu v rekordně krátkém čase. Pokoří i samotný Avatar?

Ještě než skočíme ke všem těm rekordům, bude dobré zmínit, že The Force Awakens vydělalo miliardu v celém světě v rekordně krátkém čase, a to za 12 dní (počítají se i předpremiéry od středy)! Předběhlo tak Jurassic World, kterému se to podařilo za 13 dní. Trevorrowův blockbuster měl ale k dispozici i premiéru v Číně hned v první den celosvětové premiéry, zatímco v případě nového Star Wars se na premiéru teprve čeká, a to do 9. ledna. 36 slotů pro zahraniční filmy promítané v čínských kinech již byly totiž vyčerpány a tak se muselo čekat. Celkově vydělalo Star Wars za 10 dní 1, 090 miliardy (odhadované tržby dosáhnou v USA 545, respektive 546 milionů dolarů v zahraničí). Je pravděpodobné, že to nakonec ještě o něco stoupne. Pro srovnání, v Číně za první den snímek vydělal hned 100 milionů, celkově přes 230. Dalo by se očekávat, že kdyby SW otevřelo i v Číně při svém celosvětovém debutu, obě tyto částky by překonalo. Jak tomu bude ale opravdu, zjistíme až v týdnu po 9. lednu. Je docela možné, že padne i rekord Avataru, velmi bych na to ale nesázel. Určitě má ale Abramsovo pokračování ideální podmínky. V IMAXu se bude hrát skoro do konce ledna, no a žádný velký blockbuster mu nebrání v cestě dominovat v kinech i nadále. Jistě, máme zde The Hateful Eight či Revenanta, ale i když půjde o úžasné filmy s atraktivními herci, nad 500 milionů si asi nesáhnou.

Star Wars vydělaly miliardu v rekordně krátkém čase. Pokoří i samotný Avatar?

Tak či onak, neumím si představit, jak dlouho by ještě lidé museli dennodenně chodit na film, aby vydělal další, necelé dvě miliardy. Pokud se tak i nestane, Epizoda VIII bude mít ještě větší šanci. Dorazí do kin více fanoušků, které sága nabrala Epizodou VII, no a ti staří budou mít ještě více důvodů k tomu, aby zašli do kina, než je měli 17. prosince. O tom ale jindy. Nyní už šup šup na rekordy.


Celosvětově:
Největší světový opening a víkend ($529 milionů)
Nejvíce IMAX promítání - 940 kin

Největší otevírací  víkend celosvětově, v prosinci a v prosinci v zahraničí (281 milionů dolarů), v USA... 
Největší zahraniční opening Disney filmu - 281 milionů

IMAX
Největší otevírací den v historii - celosvětově - 17,7 milionu dolarů v pátek, 18. prosince
Největší promítací den v zahraničí v historii - 4,8 milionu dolarů v sobotu, 19. prosince
Největší opening víkend v historii - 48 milionů dolarů

United States (domestic)
Největší opening day a single day - 119,1 milionu dolarů (prvý film v historii USA, který překročil hranici 100 milionů dolarů za jediný den)
Největší opening day, největší pátek, největší neděle, nejlepší pondělí, úterý i vánoční den...
Největší tržby ze tří, čtyř, pěti, šesti, sedmi, osmi, devíti, desíti... dní (5 dní dohromady, 6 dní...)

Největší 3D release, prosincový počet kin, IMAX release
Největší opening week v historii

Nejrychlejší dosáhnutí hraníc 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400, 450, 500 milionové hranice 

Největší předprodeje (Fandango tuším několikrát padlo), rekord se překonal asi tak osminásobně
Největší druhý promítací víkend (rekord Jurassic Worldu překonaný o 50 milionů)

Star Wars vydělaly miliardu v rekordně krátkém čase. Pokoří i samotný Avatar?

 Miliarda je pokořená, takže...

Star Wars vydělaly miliardu v rekordně krátkém čase. Pokoří i samotný Avatar?

Zajímavý je také rekord na Slovensku. Star Wars se u sousedů oficiálně stalo nejvýdělečnější filmem v zahajovacím dni (čtvrtek). Zda se tak stalo i v rámci celého víkendu, budeme muset zjistit samostatně. Kromě toho se v lednu se u nás dočtete i o tom, na které filmy Slováci v roce 2015 chodili nejvíce, takže se rozhodně máte na co těšit. Rekordy tedy padají jedna radost, my jsme nadšeni a samozřejmě to všichni i Disney přejeme, nebo ne? Na finální čísla si ještě pár týdnů počkáme a budeme doufat, že ty dvě miliardy padnou co nejdříve. Stále nechápu, jak mohl Avatar vydělat 2 miliardy a 787 tisíc dolarů, pokud to tedy nepadne tentokrát, v květnu roku 2017 se o to musíme lidi postarat!

Domů
Sdílet
Diskuse