Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. února 2016 18:53
Čas čtení 0:00
Tomáš Ďurkech

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

TECH XIAOMI
Uložit Uložené

Po dvou týdnech používání se s vámi podělíme o naše zkušenosti. Ať se líbí.

Pravděpodobně nejznámější, nejoblíbenější a největší producent smartphonů v Číně, Xiaomi, měl nedávno svůj „den D“, během kterého představoval po více než roce a půl novou vlajkovou loď, Xiaomi MI5. Jak sám ředitel společnosti poznamenal, čekat se nakonec skutečně vyplatilo a MI5ka disponuje zajímavou a hlavně kvalitní konstrukcí, nekompromisním výkonem, ale hlavně nízkou cenovkou. Samostatný článek o Xiaomi MI5 najdete ZDE. Tato recenze se však nebude zaměřovat na žádní high-end, ba právě naopak. I když Xiaomi Redmi 3 patří k těm nejlevnějším smartphonům na trhu, mohu vás ujistit, že na první a ani druhý pohled byste mu oficiální cenovku, která nepřesahuje ani 100 € , určitě netipli. Zasloužila se o to zejména kvalitní kovová konstrukce, skvělý displej, ale i perfektně vyladěná uživatelská nadstavba MIUI. Pojďme se tedy podívat, jaké vylepšení nám Xiaomi ve třetí generaci svého modelu Redmi přineslo a kde se naopak muselo šetřit.

 

Balení: Jen nutný standard

I když se krabička, ve které vám Redmi 3 přijde domů, od svého předchůdce navenek výrazně liší (Redmi 2 bylo zabalené pouze v kartónové krabičce bez podtisku), její obsah zůstal víceméně stejný. Jak z nadpisu vyplývá, uvnitř balení tedy najdeme pouze základ v podobě stručného návodu, který vám však bude k ničemu, pokud neovládáte čínštinu, nabíječka s datovým kabelem a svorka na otevření kombinovaného SIM/microSD šuplíku.

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Obchod SmartZero.sk, který nám smartphone na recenzi půjčil, vám ke každé objednávce přibalí i redukci na evropský typ zásuvky, takže se nemusíte bát nekompatibility. I když balení působí skromně, jsem rád, že není zbytečně velké. Sluchátka byste v něm ale hledali marně, což je však vzhledem k ceně zařízení pochopitelné.

Konstrukce a design: Za málo peněz hodně muziky

Konstrukce je v případě Redmi 3 věc, na které Xiaomi opravdu nešetřilo, což je velmi dobrý krok, protože mohu z vlastní zkušenosti říci, že pro většinu spotřebitelů je vedle ceny design a kvalita zpracování asi nejdůležitějším faktorem při koupi smartphonu. Nepřitažlivé plasty z minulé generace jsou tedy nadobro pryč a doufám, že to tak zůstane u všech nových modelů tohoto výrobce.

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Po vyjmutí smartphonu z balení byl můj první dojem nadprůměrný. Kov v kombinaci s oblými křivkami působí v ruce opravdu luxusním dojmem, který dotváří zajímavá textura na zadní straně tvořena 4166 „hvězdami“. Ty se na světle zajímavě odrážejí, což vytváří velmi pěkný a neobyčejný efekt. Tento designový prvek si oblíbí zejména něžnější pohlaví.

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

I přes dnes již standardní 5palcový HD displej se Xiaomi daří udržet kompaktní rozměry jejich zařízení což potvrzují i ​​cifry 139,3 x 69,6 x 8,5 mm. Váha se zastavila na příjemných 144 gramech. Kolem displeje se nachází pouze tenký rámeček, který je ohraničen jemně vystoupenou konstrukcí pomáhající chránit displej proti poškrábání při položení zařízení na stůl přední stranou. Pod zobrazovacím panelem jsou umístěna klasická kapacitní tlačítka, někomu by však mohlo vadit, že jsou z důvodu šetření nepodsvícená, ale za 5 minut používání je bez problémů trefíte i se zavřenýma očima. Pod nimi je trochu netradičně zasazena barevná notifikační LED dioda, ale je zajímavé, že při této cenovce zde vůbec nějakou najdeme. Na čele je klasicky umístěna selfiekamera, reproduktor pro hovory, snímač intenzity okolního osvětlení pro automatickou úpravu jasu (ambient light sensor) a nakonec i senzor přiblížení pro automatické zhasnutí displeje během hovoru (proximity sensor).

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Boční strany obsahují pro Xiaomi typicky umístěné hardwarové prvky. Napravo jsou to tlačítka pro úpravu hlasitosti a rozsvícení, respektive zhasnutí displeje. Nalevo najdeme vysouvatelný slot pro dvojici SIM karet. Je třeba poznamenat, že v tomto případě jde o nepopulární kombinaci a tedy buď micro SIM + nano SIM nebo microSD + nano SIM. Spodní strana obsahuje pouze microUSB konektor a mikrofon pro hovory. Vrchní část disponuje kromě standardního 3,5 mm audio jacku i sekundárním mikrofonem na redukci okolního šumu. Velkým plus je i přidaný IR Blaster, který v kombinaci s originální aplikací MiRemote tvoří téměř dokonalou dvojici na ovládání všech vašich domácích spotřebičů a to od televizoru až po klimatizaci. Na zádech kromě zmíněné textury najdeme ještě i 13MPx čočku fotoaparátu s jednoduchým LED bleskem, MI logo výrobce a také mřížku hlavního reproduktoru.

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Celkový dojem z konstrukce byl u mě za 1, protože během dvoutýdenního používání jsem nezaznamenal jediné zapraskání, žádný viditelný škrábaneček a na zadní straně jsem dokonce nepostřehl ani žádný rušivý otisk prstu. Design je otázkou vkusu, ale mně osobně se Redmi 3 nadmíru zamlouval, i když tento konkrétní zlatý model mi přišel více vhodný spíše pro mou přítelkyni, což mi potvrdilo i okolí. Hardwarová tlačítka jsou také jistě kvalitní, a tudíž se nemusíte bát jejich nechtěného stisknutí ať už v kabelce nebo kapse kalhot. Nehledě na cenovku je Xiaomi Redmi 3 ze stránky kvality zpracování nadprůměrným kouskem.

Displej: Stále HD, ale rozdíl je přece jen vidět

Před pár lety byla 4palcová úhlopříčka maximum, co si lidé uměli představit pro každodenní praktické používání, ale dnes by většina z nich nazvala současné „kompaktní“ 5palcové smartphony lopatami. Trend zvětšování úhlopříček se nezastavil ani v linií Redmi, a tak je trojka o 0,3 palce větší než její předchůdce. Co se ale bohužel nezměnilo, je rozlišení, které zůstalo při 1280x720 pixelech, a tak máme displej se stále přijatelnou hustotou pixelů 294 ppi. (pixelů na palec). 

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

 

Největší změna na zobrazovací jednotce však nastala „pod povrchem“. Nová verze displeje s IPS technologií nabízí podstatně živější, sytější a celkově věrnější vypadající barvy při zachování širokých pozorovacích úhlů a nejen maximální, ale i minimální hodnoty jasu. Nízký jas v kombinaci s čtecím režimem v MIUI, který odfiltruje modré spektrum barev (podle studie narušuje modrá barva z displejů, monitorů, TV atd. kvalitu spánku pokud se na ně díváme těsně před spaním) je ideální na takzvané „postelové facebookování“ a dokáže spolehlivě ochránit vaše oči. Trochu mě však mrzelo, že jsem nikde v nastavení nenašel automatické zapínání tohoto režimu alespoň podle času. To však dokáže spolehlivě vyřešit Tasker, takže pro trochu zkušenější uživatele toto nebude žádný problém. Xiaomi nezapomnělo ani na implementování možnosti změny teploty a kontrastu barev přímo do nastavení.

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

I při proměnlivém únorovém počasí jsem si měl možnost vyzkoušet čitelnost displeje na přímém slunci a mohu konstatovat, že nebyl žádný problém ani při používání polarizovaných slunečních brýlí. V únoru se však slunce na našem území nedostává tak vysoko jako v létě, takže se tato situace při ostřejším úhlu dopadajících paprsků může změnit. Celkově na mě displej působil velmi dobře a to i ve srovnání s chytrými telefony z vyšší cenové kategorie. Na závěr ještě zmíním, že bílá a černá barva jsou na displeji opravdu bílá a černá a ne žlutá a šedá jak to někdy u smartphonů bohužel bývá.

Výkon: Na maratónu by nebyl ani z daleka nejrychlejší, ale běžel by bez zaváhání

Výkon, výkon, výkon. I když stále existují lidé zakládající si na číslech, nejen Apple ale už i Xiaomi nás učí, že základem kvalitního zařízení a dobré uživatelské zkušenosti je optimalizace softwaru s použitým hardwarem. Toto pravidlo se potvrzuje i v případě Redmi 3, který obsahuje ekonomický Qualcomm Snapdragon 616, s osmi jádry typu Cortex-A53 taktovanými na 1,5 GHz a 2 GB operační paměti RAM, což je za necelých 100 € krásná výbava.

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Čipset ve spojení s 2 GB RAM a kvalitní optimalizací zajistil po celou dobu užívání hladký chod bez jakýchkoliv pádů či záseků. Celkovou výdrž a bezproblémový chod Xiaomi navíc stále vylepšuje týdenními aktualizacemi, které jak jsem si všiml uvolňují i ​​pár MB RAM zabrané systémem (při vyčištění, zůstává něco přes 900 MB pro aplikace třetích stran). O plynulý chod her se stará grafický čip Adreno 405 poskytující dostatek výkonu i pro hraní her jako Asphalt 8, nebo Modern Combat 5. Papírová vnitřní paměť na osobní data a aplikace má kapacitu 16 GB, ale jak to již bývá, po odečtení systémových gigabajtů pro uživatele zůstává jen něco přes 10 GB. To je pro drtivou většinu lidí dnes už žalostně málo, ale stále je zde možnost obětovat druhý SIM slot výměnou za microSD kartu až do výše 128 GB. Výkon jsem otestoval v appky AnTuTu Benchmark a 3D Mark (Sling Shot using ES 3.0), kde Xiaomi Redmi 3 dosáhlo hodnocení 29224 a 457 bodů.

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Můj zážitek z používání tedy hodnotím pozitivně, i když po dvou týdnech a minimu instalovaných aplikaci a her se výkon smartphonu nedá hodnotit na 100%, jelikož se u Androidu začnou obvykle problémy objevovat až po určitém čase. Mým momentálním primárním telefonem je však právě Xiaomi Mi4c a po půl roce užívání jsem nezpozoroval jediný problém. Co se bezproblémového chodu týká, Xiaomi mohu vřele doporučit.

Systém a Multimédia: Pro mě nejlepší Android nadstavba

Jako ve všech Xiaomi smartphonech i zde můžeme najít MIUI, konkrétně ve verzi 7.1 běžící na Androidu 5.1.1 Lollipop. Výrobce zatím sice aktualizaci na 6,0 Masrhmallow neslíbil, ale vzhledem k tomu, že jde o poměrně nový smartphone, dá se očekávat, že se jí na 99% dočkáme.

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Na začátek musím zmínit smutnou informaci. A to, že Xiaomi začalo ve všech svých nových smartphonech zamykat bootloader, což značně ztěžuje instalaci jiných ROM. Toto rozhodnutí údajně padlo z důvodu instalace škodlivého softwaru různými nedůvěryhodnými prodejci Xiaomi smartphonů v domovské Číně. Jediným způsobem jak tomu mohlo Xiaomi zabránit bylo právě zamknutí bootloaderu, což však ztížilo život spotřebitelům. I když se nejedná o 5minutovou záležitost, jeho odemčení je stále možné a instalování lokalizované ROM (která je díky Česko-slovenské komunitě od 22. února dostupná už i pro tento model) vám po pár „starostech“ nebude už nic bránit. Pro nezkušené spotřebitele to však může představovat problém, a tak je to může od koupě Redmi 3 odradit. Všechny potřebné návody najdete na tomto odkazu. 

Doporučeno
Výkonný telefon za skvělou cenu. Řada Redmi Note 11 přichází na český trh Výkonný telefon za skvělou cenu. Řada Redmi Note 11 přichází na český trh 16. února 2022 7:45

Samotné MIUI je však také v anglickém jazyce velmi intuitivní a na jeho používání si zvyknete velmi rychle. Stále je to v podstatě klasický Android s několika vylepšeními. V MIUI byste například marně hledali menu s aplikacemi, nakolik jsou podobně jako v iOS umístěny přímo na domácí ploše. Stále je však možné přidávat různé widgety, vytvářet složky s podobnými aplikacemi. Zachována zůstala i notifikační lišta rozdělena na dvě samostatné části - rychlé nastavení (Wi-Fi, data, jas, atd.) A samotné oznámení. Zde potěší možnost zakázat zobrazování nechtěných oznámení například z Candy Crush nebo podobných otrav. Další vychytávkou je i minimalizace displeje na 4 nebo 3,5 palce pomocí jednoduchého gesta - přejetím po kapacitních tlačítkách ve směru požadovaného zmenšení.

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Originální čínská ROM po prvním zapnutí obsahuje spousty pro nás zbytečných aplikací, které ale není problém za pár sekund odinstalovat. Mezi ty použitelné patří například FM rádio, záznamník zvuku, kalkulačka, kompas, nebo aplikace sloužící k zabezpečení, správě baterie, RAM, úložnému prostoru, cache, šetření mobilních dat a mnoho jiných užitečných věcí. Sám jsem si myslel, že podobné aplikace jsou více na škodu než k užitku, ale při takovém propojení se systémem jako nabízí Xiaomi ji na svém Mi4c využívám mnohem častěji než jsem si původně myslel. Za zmínku určitě stojí i jedna z nejoblíbenějších součástí systému a to témata, kterých si lze z oficiální aplikace stáhnout stovky. Funkcí a různých opravdu použitelných vylepšení obsahuje MIUI nepočítaně, ale všechny se mi do recenze bohužel nevejdou. Je třeba vyzkoušet.

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Čelist mi padla i v oblasti multimédií. U takto levného smartphonu byste nečekali žádné zázraky, ale Redmi 3 mi znovu jednou ukázal, že při něm můžete mít doslova hodně muziky za málo peněz. Hudební přehrávač s ekvalizérem jsou přehledné a jednoduché, nechybí zde ani zmíněné FM rádio, video funguje plynule a bez přehřívání a dokonce zde najdeme i vlastní Mi Sound Enhacer, který nabízí personalizaci zvuku pro různé typy Xiaomi sluchátek jako například Pisto 2 či Mi Headphones, což je mimochodem hardware, který byste si měli k Redmi 3 určitě přihodit do košíku. Reprodukovaný zvuk je opravdu čistý, basy jsou basy a výšky také nezklamou.

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Za zmínku také stojí vestavěná galerie, kterou jsem neměl potřebu nahrazovat žádnou jinou. Doposud jsem do každého svého smartphonu automaticky instaloval aplikaci Album od Sony, ale v tomto případě to nebylo vůbec nutné. Galerie nabízí přehledné zobrazení fotek, jejich složek, možnost aplikování různých filtrů, efektů, nebo oříznutí vašich záběrů. Překvapen jsem byl i při zapnutí hudby přes hlavní reproduktor, protože při této ceně jsem čekal spíše bouchání plechu o plech, než čistý, hlasitý zvuk bez šumu a zkreslení. Basy u mobilních reproduktorů snad kromě HTC Boom Sound nestojí za nic a výjimkou není ani Redmi 3. Časy „mobilních diskoték“ jsou však již dávno za námi takže nevadí.

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Konektivita a Baterie: Největší důvod pro koupi

Během svého života jsem měl možnost používat již několik smartphonů s velkou baterií, která se nachází i v Redmi 3. Konkrétně jde o 4100 mAh. Všechny z nich však měli 5,5, nebo 6palcový Full-HD nebo QHD displej, ale i tak objemná baterie dokázala tyto žrouty udržet při životě nadprůměrně dlouho. V případě Redmi 3 tu však máme pouze 5palcový HD displej a úsporný čipset, což tento smartphone posouvá ve výdrži na zcela nový level. Nic podobného jsem ještě neviděl. Různých grafů a podobných „exaktních“ ukazatelů výdrže najdete na internetu mnoho, ale myslím, že bude bohatě stačit, když napíšu, že při běžném používaní- zapnuté Wi-Fi, datech, bluetooth i GPS, občasném hraní a poslechu hudby dokáže Redim 3 vydržet na jedno nabití bez problémů i 3-4 dny, jde o čas, o kterém může drtivá většina ostatních smartphonů jen snít. Horší je to s nabíjením, protože velká baterie potřebuje i více času na nabití, ale jednou za 4 dny to tomuto maratonci určitě prominete. 

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

O konektivitě se nebudu rozepisovat, už jsem vše podstatné uvedl výše. Zmíním jen, že oba sloty podporují 4G LTE. Wi-Fi, Bluetooth, A-GPS / GLONASS jsou samozřejmostí. 

Fotoaparát: Za cenu vysoký nadprůměr

Teorie: 

  1. Hlavní: 13 MPx fotoaparát s clonou f/2,0, rychlé fázové zaostřování PDAF (0,1 sekundy) HDR, FullHD video.
  2. Čelní: 5 MPx fotoaparát s clonou f/2,2 a FullHD 

Praxe: I když papírově (MPx) by měl být fotoaparát dokonce lepší než ten v iPhone 6s, dnes už snad všichni vědí, že dávno neplatí pravidlo čím více megapixelů, tím lépe a foťák v Redmi 3 podle mého názoru patří na hranici mezi průměrné a podprůměrné. Na toto místo jsem Redmi 3 neposadil ani tak z důvodu podprůměrných fotografií jako z toho, že na vytvoření lepších snímků potřebujete hodně pokusů, ba až manuální režim, o kterém většina lidí ani neví, že existuje. Pěkné záběry se mi podařilo zhotovit hlavně díky dostatku světla, HDR režimu a stabilním rukám. Pokud jedna z těchto složek chyběla, fotografie byly buď rozmazané, měli vybledlé barvy, špatné světlo nebo vše najednou. Svou práci dobře neodvádí ani PDAF, které se ani zdaleka nepřibližuje času 0.1 s. Při Makro fotkách měl dokonce Redmi 3 někdy problém vůbec zaostřit.

Doporučeno
Na co si třeba dávat pozor při nákupu náhradních dílů pro Xiaomi? Na co si třeba dávat pozor při nákupu náhradních dílů pro Xiaomi? 24. března 2021 11:37

Naopak video se mi nezdá vůbec špatné, i když problémy se zaostřováním byly patrné i zde a je pravda, že jsem natáčel pouze když bylo pod mrakem nebo pršelo. Co se týče přední selfiekamery, tady to bylo o něco lepší, protože na ni většinou nejsou kladeny velké nároky. Fotky při dostatku světla byly ostré a s pěknými barvami, ale s úbytkem světla nastal i úbytek kvality. Na Instagramová a Facebooková selfíčka však bohatě postačí. Samotná vestavěná aplikace fotoaparátu mně osobně vyhovuje. Nabízí například množství různých filtrů, vylepšení pleti, panorama, či zmíněný manuální režim. Nadmíru spolehlivě také fungovalo rozpoznávání obličeje. 

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)
Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Pokud je tedy vaším hlavním požadavkem při koupi kvalitní fotoaparát, raději se porozhlédněte po něčem jiném, i když je možné, že šlo jen o softwarový problém, který se časem doufejme vyřeší, respektive lze,jen nevím jak, správně fotit. Fotky v plném rozlišení naleznete na těchto odkazech: Den, Noc, Umělé světlo, Blesk. Všechny fotky byly foceny v automatickém režimu se zapnutým HDR.

 Den

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Noc

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

Umělé světlo /  Blesk

Stal se Xiaomi Redmi 3 králem levných smartphonů? (Recenze)

 

Video přes den

Video v noci

Shrnutí: Revoluce mezi low-endy

V tomto případě mám závěry rovnou dva . Prvním z nich je, že při oficiální ceně 91 € nemá Xiaomi Redmi 3 žádnou konkurenci. Konstrukce- výborná, displej-skvělý, výkon-perfektní, baterie-neuvěřitelná, Fotoaparát - asi jediné vážné minus, ale při takové ceně se to dá prominout. Druhý závěr je česká cena 5999,- , za kterou se dá u konkurence nakoupit podstatně lepší zařízení, i když baterii Redmi 3 nepřekoná asi žádné z nich. Pokud o Xiaomi Redmi 3 máte zájem, doufám, že recenze vám pomohla rozhodnout se, zda koupit či nikoliv.

Domů
Sdílet
Diskuse