Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
29. února 2016 20:18
Čas čtení 0:00
Adam Smeták

Griselda Blanco: nemilosrdná šéfka kokainového podsvětí, která měla na svědomí až 400 obětí

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Griselda Blanco, označovaná jako Godmother, měla na svědomí až 400 životů.

V průběhu 70. let a na počátku 80. let 20. století prošel nelegální obchod v Miami prudkou změnou, která ovlivnila celé město. Vzhledem k tomu, jak bohatá „elita“ v Miami šířila poptávku po kokainu, výroba vzrostla a ceny začaly klesat. Díky tomu se kokain brzy ujal i v dalších státech USA, kde si ho mohli už nyní dovolit i méně majetní drogově závislí. To pochopitelně vedlo k boomu v oblasti prodeje, který vyústil v nekonečný proud peněz směřující do Miami. Množství prostředků, které se protočilo a jejich dopad na město bývá často podceňován. Například výstavba většiny mrakodrapů v Miami byla financována z peněz pašeráků a drogových bossů, kteří potřebovali nalít své peníze do legálních obchodů. Jeden z tamních bossů byl pozoruhodný nejen svým cynismem a krutostí, ale především proto, že tento zločinec, kterému se přezdívalo Godmother, byla žena

Peníze vyprodukované kokainovým impériem dosahovaly obrovských hodnot. Celé komunity v okolí Miami byly postaveny na základě špinavých obchodů. Místní podniky se rozrůstaly, a zatímco obyčejná banka ukládala 12 milionů dolarů do fondů denně, některé banky v Miami uložily až miliardu za jeden jediný den. The Miami Federal Reserve Bank zpracovala za rok tolik peněz jako všechny ostatní banky v USA dohromady. Nikdo však z tohoto boomu neprofitoval více, než Griselda Blanco. 

Griselda Blanco: nemilosrdná šéfka kokainového podsvětí, která měla na svědomí až 400 obětí

Griselda se narodila 15. února (február) 1943 v Cartageně, v Kolumbii. Narodila se do chudé rodiny, v níž zažila fyzické tresty, ke kterým neměla její matka alkoholička nikdy daleko. Ve věku 11 let pak odešla na ulici a dospívala jako prostitutka v ulicích Kolumbie. Proslýchá se, že v těchto raných letech měla Griselda na svědomí již únos, loupeže a postřelení dítěte z bohatšího konce jejího slumu. Brzy se stala pionýrem obchodu s kokainem a pod přezdívkami jako  Godmother, Black Widow a Cocaine Queen of Miami, se brzy stala královnou podsvětí v největším městě Floridy. Se svým prvním manželem, Carlosem Trujillou, se Griselda seznámila v 60. letech a dvojice se brzy přestěhovala do Queensu v New Yorku. Založili rodinu, avšak ani se třemi dětmi se nevzdali výnosů z byznysu, právě naopak. Byl to právě Griseldin manžel, kdo jí představil Alberta Brava, obchodníka s drogami z nechvalně proslulé skupiny Medellin.

Trujillo dychtivě učil svoji ženu drogovému byznysu a budování impéria, což vyvrcholilo ve společný, prosperující ilegální byznys s drogami v oblasti New Yorku. Ke konci 60. let však Griseldin první manžel zemřel v jejích rukou poté, co mu po jeho nevhodné poznámce nacpala hlaveň pistole do úst a zmáčkla spoušť. Bez jakéhokoli obchodního partnera tak Griselda začala budovat na počátku 70. let budovat vlastní síť obchodování s drogami v New Yorku. Obchody šly dobře, avšak Griselda byla v roce 1979 nucena uprchnout do Miami poté, co byla v NY obžalována na základě obvinění souvisejícího s jejím drogovým podnikem. A právě tam si Griselda Blanco vytvořila pověst krvežíznivé, nemilosrdné a sexuálně deviantní šéfky trhu s kokainem. Díky svým zkušenostem se v Miami vydrala na vrchol velmi rychle. Podstatná část násilností, k nimž došlo během tohoto období známého jako Cocaine Cowboy Wars, měla na svědomí Griselda a její následovníci. 

Griselda Blanco: nemilosrdná šéfka kokainového podsvětí, která měla na svědomí až 400 obětí

Její obchodní filozofie byla jednoduchá – každý, komu dlužila peníze byl zabit a každý, kdo dlužil peníze jí a neměl na vrácení, zaplatil životem také. Na počátku 80. let její impérium protáčelo osm milionů dolarů za 1 500 kilogramů kokainu měsíčně. Stala se tak jednou z nejbohatších obyvatelek Miami. Sama pak vymyslela několik důmyslných technik a obchodních metod. Po svém úprku na Floridu například založila skupinu The Pistoleros. Muži z tohoto spolku působili jako placení zabijáci a byli poskládáni z těch nejlepších střelců, na které Griselda narazila. Aby mohla bezpečně prodávat drogy, vynalezla například i formu spodního prádla, která umožňovala jejím ženským poskokům pašovat kokain nepozorovaně pod jejich oblečením. Zásluhy jsou pak Griseldě Blanco připisovány i za způsob vraždy, pojmenovaný motorcycle assassin, v něm jeden muž řídí motorku a druhý, sedící za ním střílí po procházejících obětech.

V roce 1979 drogová královna z Miami zorganizovala masakr v Dade County Shopping Mall, kde byli zabiti čtyři lidé. Celá situace vznikla, neboť si Griselda pozvala do obchodního domu dvojici drogových dealerů, jimž dlužila nemalé peníze. I v tak otevřeném prostoru však neváhala konat dle svého přesvědčení. V záloze měla svůj vlastní „válečný vůz“, jenž představoval něco, co do té doby policie nikdy neviděla. Díky silnému brnění a neprůstřelnému sklu měli nájemní vrazi velkou výhodu vůči jejich cílům, pro které bylo takřka nemožné je zasáhnout, stejně tak, jako byla bezbranná i policie. Po střelbě v obchodním domě zůstal vůz opuštěný na místě a po úprku Griseldiných lidí policie objevila takový arzenál zbraní, že nemohli uvěřit vlastním očím. Griselda Blanco si nájemné vraždy objednávala často a někdy dokonce jen z rozmaru. Začala si objednávat striptérky (bisexuálním zážitkům se nikdy nevyhýbala) k účastem na velkých orgiích. Pro své vlastní pobavení je pak nechávala před svýma očima popravovat.

Griselda Blanco: nemilosrdná šéfka kokainového podsvětí, která měla na svědomí až 400 obětí

V roce 1982 zuřila, když další drogový dealer z oblasti, Chucho Castro, odmítl osobní setkání. Neváhala tedy a nařídila jeho vraždu. Nájemní vrazi ho sledovali a počkali si na vhodný okamžik, kdy seděl v bílé dodávce. Vytáhli zbraně a zahájili palbu. Chucho však šlápl na plyn, zrychlil a vrahům unikl. Bohužel, jeho dvouletý syn spal na zadním sedadle a byl zasažen zbloudilou kulkou do hlavy. Byl na místě mrtev. S vědomím, že nemůže veřejně odhalit smrt svého syna, Chucho vzal jeho tělo domů, kde ho se ženou uložili do vany plné kostek ledu. Oba pak truchlili nad jeho ztrátou celou noc. Následující den nechali jeho tělo na schodech místní mešity zabalené do bílého prostěradla, a do rukou mu vložili tři rudé růže (jedna růže za každý rok jeho života). Jorge Ayala, jeden z nájemných vrahů později, když stanul před soudem, uvedl, že Griselda chtěla Chuchovu smrt proto, že nakopl jejího syna do hýždí.

Téměř rok po vraždě Chuchova dvouletého synka si Griselda objednala vraždu Alfreda a Grizel Lorenzových, manžele, a konkurenty z drogového byznysu z jihu Miami. Nájemní vrazi vtrhli do jejich domu a po krátkém rozhovoru s Alfredem ho na místě popravili v jeho obývacím pokoji. Pokračovali do kuchyně, kde zrovna jeho manželka, Grizel, připravovala jídlo. Zastřelili ji, zatímco se trojice jejich dětí koukala na televizi v jiné místnosti. Vrahové pak diskutovali, zda ponechat děti naživu, nebo ne. Rozkazy však zněly jasně – nikdo v domě nesmí být ušetřen. Po dlouhé diskusi, pak hlavní z nájemných vrahů (Jorge Ayala) rozhodl, že by děti měly být ušetřeny. Když policisté dorazili na místo, našli trojici dětí, jak se mazli s prostříleným tělem jejich matky. Později bylo zjištěno, že Griselda byla po zjištění, že děti zůstaly naživu, rozhněvaná. 

Griselda Blanco: nemilosrdná šéfka kokainového podsvětí, která měla na svědomí až 400 obětí

Někdy kolem roku 1982 se její zločiny se staly ještě bizarnějšími a brutálnějšími. Začala přibírat na váze a nutila muže mít s ní sex, zatímco jim držela pistoli u hlavy. Ukradla 1 800 000 dolarů své nejlepší přítelkyni, a pak ji mučila, bila a nakonec zastřelila a její tělo hodila do řeky. Kolem roku 1984 přestěhovala své operace do Irvine v Kalifornii. Zároveň se stala drogově závislou. Množství drog, které sama spotřebovala, bylo tak obrovské, že začalo mít silný vliv na její mysl. I to mělo nejspíše za následek její pád. 

Dne 17. února (február) 1985 byla Griselda Blanco zatčena za obchod s drogami v New Yorku agentem DEA Bobem Palumbou. Policie shromáždila dostatek důkazů a mohla konečně iniciovat zatčení poté, co bývalý člen jejího gangu souhlasil, že bude svědčit proti ní na oplátku za snížení vlastního trestu. Zatímco seděla ve vězení, úředníci z Floridy byli schopni sestavit i případ vraždy, ke kterému měli dostatek důkazů, aby ji mohli obvinit i z něj. Dne 1. října (oktober) 1998 souhlasila Griselda, že se přizná k vraždě syna Chucho Castra a manželů Lorenzových. Policisté doufali, že dostanou kriminálnici za mříže do konce života. Ale skandál v kanceláři státního zástupce jim jejich naděje potopil. Bylo zjištěno, že Jorge Ayala měl sex po telefonu se sekretářkami jednotlivých zastupitelství a posílal jim peníze a dary na oplátku. Po dlouhém vyšetřování byly tři sekretářky a jeden prokurátor propuštěni z úřadu. 

Griselda Blanco: nemilosrdná šéfka kokainového podsvětí, která měla na svědomí až 400 obětí

Její trest byl pak snížen na vraždu druhého stupně a dostala tři souběžná odnětí svobody na 20 let. V rámci dohody se odseděla jen šest let z trestu. Z vězení byla propuštěna 6. června (jún) 2004 ve věku 61 let, načež byla okamžitě deportována do Kolumbie. Kolik lidí Griselda Blanco zabila nebo nařídila zabít, není známo, avšak orgány odhadují, že to bylo mezi 40 a 200 lidmi. Tři z jejích čtyř synů byli zadrženi z obdobných důvodů jako jejich matka. Synové byli deportováni zpět do Kolumbie a všichni tři byli zavražděni během několika dní po jejich příjezdu. Griseldin nejmladší syn Michael Corleone (pojmenovaný podle hlavní postavy filmu Kmotr) vede úspěšné nahrávací studio v Miami. Většina z Griseldina bohatství nebyla nikdy získána zpět. O jejím životě byl natočen film Cocaine Cowboy 2 Movie. Dne 3. září (september) 2012 bylo oznámeno, že Griselda Blanco, královna kokainu, byla zastřelena v Kolumbii. Podle zpráv byla zastřelena dvěma muži jedoucími na motorce. Ironií je, že zemřela metodou, jíž sama vymyslela a zpopularizovala tři dekády předtím. 

Domů
Sdílet
Diskuse