Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. března 2016 21:05
Čas čtení 0:00
johnnybravo

5 z nejstřeženějších a nejuzavřenějších míst na světě. Izolovaný ostrov, církevní archivy a svatoštěpánská koruna v USA

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Místa, kam se běžný smrtelník jen tak nedostane.

Na světě existují místa, ke kterým prostě běžní smrtelníci přístup nemají. Konspirační teoretici nad nimi neustále přemýšlejí, vymýšlejí, co tam kompetentní vlastně mohou skrývat a proč je nechtějí zpřístupnit široké veřejnosti, ale o jejich skutečném fungování se pravděpodobně jen tak nedozvíme. Jsou roztroušeny po celém světě a některé z nich uschovávají zlato a další národní rezervy, ale jiné neukrývají žádné drahé kovy, ba spíše naopak, informace či technologie, které by se snad ani zlatem vyvážit nedaly. Samozřejmě, existuje množství dalších přísně střežených míst, jako například Area 51, ale to by bylo ještě na několik dalších článků.

Vatikánské archívy 

5 z nejstřeženějších a nejuzavřenějších míst na světě. Izolovaný ostrov, církevní archivy a svatoštěpánská koruna v USA
Zdroj: static-secure.guim.co.uk

Přestože se Vatikán rozléhá jen na necelých 440 000 metrech čtverečních, ukrývá ve svém nitru hned několik tajemných míst, kam se člověk na návštěvě papežského státu jen tak nedostane. Jedním z nich jsou i Vatikánské archivy, které jsou podle práva osobním majetkem sloužícího papeže a až do roku 1881 do nich neměl šanci dostat se žádný člověk kromě členů církve z Vatikánu. Kdyby ses do nich chtěl dostat dnes, měl bys už větší šanci, avšak povolení k návštěvě dostanou pouze akademici a výzkumníci, kteří si o to požádají a přiloží vypracovanou zprávu obsahující důvod či doporučení na to, proč by se měli do archivů podívat právě oni. Různé teorie hovoří o tom, že archivy skrývají nejen běžné státní a papežské dokumenty, ale i historické dokumenty, které se nikdy nemohou dostat do rukou běžných smrtelníků. Kromě toho se v nich nacházejí i originály důležitých zpráv a dekretů, jako například papežská bula z roku 1521, kterou papež Lev X. exkomunikoval Martina Luthera z církve nebo záznamy z templářských soudních procesů či korespondence církve s Michelangelem nebo Abrahamem Lincolnem.

Fort Knox

5 z nejstřeženějších a nejuzavřenějších míst na světě. Izolovaný ostrov, církevní archivy a svatoštěpánská koruna v USA
Zdroj: media.web.britannica.com

Kdysi byly dolary kryté zlatem, ale tyto časy už máme dávno za námi. V roce 1933 americký prezident Franklin D. Roosevelt vydal rozhodnutí, které obyvatelům zakazovalo vlastnit zlaté mince či cihličky, a tak byla v roce 1936 vystavěna budova The United States Bullion Depository, která dodnes slouží jako místo, kde se skladují zlaté rezervy a další důležité dokumenty či předměty s obrovským historickým významem. V minulosti toto místo neobsahovalo pouze zlato, ale například i originál Deklarace nezávislosti, jeden z originálů dokumentu Magna charta z Anglie, ale během druhé světové války obsahovala i mnohé státní dokumenty evropských zemí a dokonce i svatoštěpánskou korunu, kterou ukradli nacisté a pak se dostala do USA, odkud se v 70. letech vrátila do Maďarska. Případná loupež v této instituci prakticky nepřichází v úvahu, protože je nejen plná po zuby ozbrojených strážníků, ale na konci cesty se nachází ještě i obrovský trezor s 22tunovými dveřmi, přes které by si sám jednoduše technicky projít nedokázal. Ale možná jednou.

Iron Mountain

5 z nejstřeženějších a nejuzavřenějších míst na světě. Izolovaný ostrov, církevní archivy a svatoštěpánská koruna v USA
Zdroj: www.businessinsider.com

Kdybys vlastnil miliardovou společnost či důležité historické artefakty, kam by sis je uskladnil? Někdo by možná zvažoval i vlastní dům, ale největší společnosti na světě či vlády zemí spojili své uskladňovací úsilí se společností Iron Mountain, která již několik desítek let uschovává nejvýznamnější předměty ve svých více než 1000 podzemních či nadzemních místech. Nedaleko amerického města Butler se v bývalém dole skrývá jedno z nejdůležitějších uskladňovacích center celé společnosti a jeho obsah dokáže ohromit téměř každého. Našel bys v něm originální patent Edisonovy žárovky, závěti princezny Diany či Charlese Dickense a Darwina, ale i původní nahrávky Franka Sinatry a dalších umělců. Co se týče dalších uživatelů, až 95 procent z nich je přísným tajemstvím a kdyby ses do jedné z těchto lokalit chtěl podívat, pravděpodobně bys byl otočen ještě předtím, než by ses přiblížil ke vchodu.

RAF Menwith Hill

5 z nejstřeženějších a nejuzavřenějších míst na světě. Izolovaný ostrov, církevní archivy a svatoštěpánská koruna v USA
Zdroj: deveer.org.uk

Pokud by měl někdo natočit film o největší špionážní základně na světě, britský Menwith Hill by se jistě nacházel na seznamu potenciálních kandidátů. Základna byla otevřena ještě v roce 1954 a během studené války sloužila na zachytávání informací ze Sovětského svazu. Nachází se na severu oblasti Yorkshire a podle neoficiálních informací se do ní mohou dostat pouze pracovníci organizáciií NSA a ECHELON, což je vlastně špionážní monitorovací instituce, na které se podílí Kanada, Nový Zéland, Spojené království, Austrálie a USA. V současnosti nikdo kromě autorizovaných pracovníků netuší, co se v Menwith Hille vlastně odehrává, ale vše nasvědčuje tomu, že se odtud řídí obrovské operace proti světovému terorismu či sítím drogových organizací. Kromě toho je základna sídlem pro několik amerických satelitů a jako mnozí říkají, kdyby měl mít James Bond tajnou základnu, byla by to právě tato.

Ostrov Niihau

5 z nejstřeženějších a nejuzavřenějších míst na světě. Izolovaný ostrov, církevní archivy a svatoštěpánská koruna v USA
Zdroj: en.wikipedia.org

Nejzápadnější ostrov Havajských ostrovů je sice domovem pro několik ohrožených živočišných druhů a svou rozlohou nikoho nenadchne, ale jeho historie už může přijít mnohým mnohem více fascinující. V roce 1864 tento ostrov od havajského panovníka odkoupila Elizabeth Sinclairová a když pak zemřela, vlastnictví připadlo jejím potomkům. Rodina Robinsonů se o ostrov stará dodnes a až do roku 1987 měl na něj vstup zakázán prakticky každý člověk kromě vládních představitelů, amerických vojáků a pozvaných hostů. Na ostrově momentálně žije přibližně 150 stálých obyvatel havajského původu, kteří neplatí daně či nájemné, nemají žádné asfaltové silnice či technologie a spoléhají se zejména na koně, kola či solární energii a potraviny z vedlejšího ostrova. Ostrov se přitom během druhé světové války stal nechvalně známým, když se na něj náhodou dostal jeden japonský pilot při útoku na Pearl Harbor a následně celý týden terorizoval místní obyvatele, kteří se před ním nemohli bránit. Dnes se tam člověk může dostat pouze v rámci omezených turistických prohlídek a zajímavostí může být i fakt, že v roce 1944 se právě ostrov Niihau považoval za jedno z možných sídel OSN, která nakonec zakotvila v New Yorku.

Domů
Sdílet
Diskuse