Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. září 2016 16:10
Čas čtení 0:00
Martin Mičuda

Největší a nejznámější závod ve sprintu na 1/4 míle je po roce opět tady! Kdo se stal jeho vítězem pro rok 2016?

TECH
Uložit Uložené

Tradiční americký výběr těch nejlepších sportovních vozů za uplynulý rok i tentokrát vyvrcholil jejich společným závodem.

Rok s rokem se sešel a my jsme se dočkali dalšího, v pořadí již šestého největšího a zároveň nejznámějšího závodu na 1/4 míle, který pod taktovkou Motor Trendu známe jako World's Greatest Drag Race. I letos tak snad nejznámější americký automobilový portál postavil na startovní čáru plejádu nejnovějších a nejzajímavějších sportovně založených vozidel posledního období různých kategorií. Ještě předtím, než si představíme letošní zastoupení, které je opět nejen na oko výkonnostně nesrovnatelné, je třeba říci, že jde o vozidla, která autoři vybrali a dosadili do úzkého výběru, který reprezentuje nejlepší sportovní, respektive jezdecká auta za rok 2016 podle jejich kritérií. Abych byl přesný, jde o seznam 12 nejlepších vozů v kategorii Best Driver's Car 2016. S nimi před časem udělali několik kol na čas na okruhu Mazda Raceway Laguna Seca a následně udělali jejich vlastní žebříček, který však neodráží jen jejich výsledné časy, ale i osobní preference a schopnosti vozidel. Výsledkem je žebříček, který počítá s následujícím pořadím:

12. Aston Martin V12 Vantage S

11. BMW M4 GTS

10. Nissan GT-R MY2017

9. Jaguar F-Type SVR

8. Acura/Honda NSX
7. Audi R8 V10

6. Mercedes-AMG GT S

5. Dodge Viper ACR

4. Chevrolet Camaro SS 1LE
3. Porsche 911 Carrera S
2. Ford Mustang Shelby GT350R
1. McLaren 570S

Jak tedy sami vidíte, ani teď si jednotlivé exempláře opět nebyly zdaleka rovné, naopak šlo o spleť poměrně různých aut, která spojoval sportovní temperament a to, že je vybrali jako nejlepší sportovní kousky v poměru cena/kvalita, respektive výkon. K této dvanáctce následně přičetli více než 700koňový Dodge Charger SRT Hellcat a na staré známé přistávací dráze otestovali kluci z Motor Trendu jejich schopnost akcelerovat. Samotný sprint se nesl ve velmi zajímavém duchu, ale vítěz mohl být jen jeden. Jak to dopadlo, se dozvíte v přiloženém videu, kde se dozvíte i podrobné specifikace jednotlivých aktérů závodu. Ještě předtím ale připomenu, že uváděné výkony v ukázkách reprezentují jemně odlišné hodnoty než v případě těch našich. Pod to se podepsal fakt, že jde o americké verze vozidel, přičemž, jak všichni víme, Američané měří výkon pomocí veličiny HP (horsepower). Ta ve výsledku představuje jemnou odchylku oproti v Evropě zavedené veličině PS (pferdestärke), i když ve skutečnosti jde o shodný výkon.

Domů
Sdílet
Diskuse