Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. října 2016 18:53
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Chtěl předběhnout Apple, ale skončil v obrovské ztrátě. Kolik Samsung zaplatí za nepovedený Galaxy Note7?

TECH SAMSUNG
Uložit Uložené

Odborníci hovoří o miliardách.

To, co se ještě během týdnů před představením Galaxy Note7 potichu šeptalo v technologických kuloárech, se nakonec přeci jen naplnilo. Samsung opět posunul mediální akci Unpacked o pár dní dříve a my jsme tak mohli vidět velkolepé odhalení ambiciózního nástupce za loňský Galaxy Note5začátkem srpna. Smartphone tehdy sklidil obrovské ovace. Měl totiž do té doby příliš nevídaný skener očí, lépe řečeno oční duhovky a jeho inteligentní pero S Pen nemělo žádného schopného konkurenta. Důvod posunu byl jednoduchý. Apple chystalo představení dvojice sedmiček a jelikož 5,5palcový model představuje přímou konkurenci, moc času nezbývalo.

Nabíjení smartphonu Note7 v SUV nedopadlo zrovna nejlépe

Chtěl předběhnout Apple, ale skončil v obrovské ztrátě. Kolik Samsung zaplatí za nepovedený Galaxy Note7?
Zdroj: www.gizmodo.com.au

Po pár dnech od spuštění prodeje však začaly přibývat incidenty, kde baterie mobilního zařízení během nabíjení doslova vybuchovala, z čehož pak vznikl nemalý oheň a ten nejednou způsobil další škody včetně zranění. Po ohlášení výměny kus za kus, který už prý měl být bezpečný, dlouho netrvalo a problémy přišly znovu. Tentokrát však gigant rovnou ukončil prodej, výměnný program a rovněž oznámil, že výrobu Galaxy Note7 neplánuje ani opětovně spustit. Současní majitelé mají zařízení vypnout a vrátit prodejci, za což zřejmě dostanou zpět celou částku. Důležitá je ale otázka - kolik to Samsung bude všechno stát?

Spustit prodej, nalít do reklamní kampaně nemalé peníze a pak několik milionů prodaných kusů znovu vyrábět v rámci výměny za nový kus nestálo žádnou zanedbatelnou částku. Pokud by to jihokorejský výrobce zopakoval a ani další pokus mu nevyjde, zůstal by v nesrovnatelně větší ztrátě, než v jaké je momentálně. Věděl, že si nemůže dovolit riskovat a tak po rostoucím počtu vybuchujících modelů, které měly být již bezproblémové, kapituloval. Mnozí odborníci se shodují na ztrátě pohybující se kolem 17 miliard amerických dolarů, neboli asi 405 miliard korun. Po ohlášení výměny mohla být tato částka na hodnotě přibližně jedné miliardy dolarů.

Domů
Sdílet
Diskuse