Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. října 2016 20:25
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Mark Zuckerberg byl miliardářem už ve 23 letech. Přečti si 7 zajímavostí o zakladateli Facebooku

TECH MARK ZUCKERBERG
Uložit Uložené

Nošení stejného druhu trička mu prý každé ráno ušetří mnoho času.

Momentálně existuje hned několik velkých sociálních sítí, ale ani jedna z nich nestačí na tu největší z největších. Facebook aktivně používá přes 1,7 miliardy lidí a jak ukazuje trend, toto nemalé číslo roste každým jedním dnem na neustále vyšší úrovně. Dá se proto relativně jednoduše konstatovat, že to, co Mark Zuckerberg a jeho kolegové dříve rozjeli, má před sebou skutečně růžovou budoucnost. Konkurence na jejich inovace jednoduše nestačí a funkcionalita či možnosti, které nesmírně populární Facebook dnes nabízí, nemají žádnou pořádnou alternativu. Ne, ani tentokrát nebude řeč o modré sociální síti, ale o zajímavostech ze života jejího spoluzakladatele a současného CEO.

Proč modrá barva? Zuck ji vidí nejlépe

Vrtalo vám někdy hlavou, proč je Facebook oblečený v modrém kabátě? Pokud ano, existuje celkem stručná odpověď. Mark Zuckerberg trpí takzvanou červeno-zelenou barvoslepostí, čili modrou vidí podstatně lépe. A to byl důvod, proč ji zvolili, aby reprezentovala značku. Vidět ji můžeme snad všude – od loga až po vizuální zpracování samotného webu, což se zřejmě týká úplně všech známých verzí.

Podoba Facebooku z roku 2008

Mark Zuckerberg byl miliardářem už ve 23 letech. Přečti si 7 zajímavostí o zakladateli Facebooku
Zdroj: www.dailydot.com

Stejné oblečení šetří čas

Mnozí vizionáři preferují obyčejné a často úplně stejné kusy oblečení. A je úplně jedno, o jakou situaci se jedná. Steve Jobs vždy představoval nová elektronická zařízení, která změnila svět v obyčejném tmavém roláku. Rok co rok chodil po pódiu stále pouze v téže kombinaci oblečení a téměř přesně totéž dělá i mladý Mark Zuckerberg. Tedy alespoň tehdy, když se objeví na veřejnosti. Důvod, proč tomu tak je, spočívá v šetření času. Zuck se prý nemusí každé ráno rozhodovat, jaké si na sebe dá tričko, a proto má dostatek času na důležitější věci.

Mark Zuckerberg byl miliardářem už ve 23 letech. Přečti si 7 zajímavostí o zakladateli Facebooku
Zdroj: www.flickr.com

Miliardářem se stal ve 23 letech

Někdo v těch letech ještě sedí ve školní lavici s nejistou budoucností, a někdo už má na kontě pořádně tučný balík peněz a rozjetou společnost, která v nadcházejících letech změní všechno kolem. Zuck vyčníval svými nadstandardními schopnostmi v mladém věku, kdy ho odborník na počítače odmítl učit, protože měl problém udržet krok vpřed. Měl obrovské schopnosti a velmi rychle dokázal vstřebávat nové informace. Učitel ho navíc označil za "zázrak". Jako 12letý dokázal vytvořit software, který jeho otec pak používal v práci. Ve 23 letech se z něj stal miliardář a v miliardářském žebříčku Forbes zaujal 785 místo.

Vytvořil i Facemash na hodnocení atraktivity

Mezi další úspěšné projekty nepochybně patří software pod názvem Facemash. Ten sloužil k hlasování mezi tvářemi dvou studentů Harvardu. Kdo získal více bodů, byl podle pravidel atraktivnější. Prestižní univerzita to však zanedlouho zatrhla a stále populárnější Zuckovo dílo označila za nevhodné.

Tvrdí, že film o Facebooku neodráží realitu

The Social Network už určitě mnozí z vás viděli. Příběh hovoří o zrodu dnes největší sociální sítě a situacích, které mu předcházely i nadcházely. Zuckerberg tento film však označil za zcela nepřesné podání reality. Údajně obsahuje mnoho odlišných situací, takže rozhodně nepatří mezi fanoušky.

"Zuck" v The Social Network

Mark Zuckerberg byl miliardářem už ve 23 letech. Přečti si 7 zajímavostí o zakladateli Facebooku
Zdroj: dailygrindhouse.com


Jako šéf Facebooku dostává výplatu 1 dolar

Mnozí z nás by si po položení otázky, kolik může CEO největší sociální sítě asi tak vydělávat, odpověděli přímo – no přece hodně. Jelikož Zuck nouzi o peníze nemá, rozhodl se na této vysoké pozici pobírat roční plat v hodnotě jeden americký dolar. Jaké jsou ale detaily? „Vydělal jsem dost. V tomto okamžiku jsem soustředěný na to, abych s tím, co mám, nadělal co nejvíce dobra. Také se soustředím na mé vzdělávání a na práci mimo Facebook, což zahrnuje zdravotní filantropii. Mnoho lidí umře úplně zbytečně a nedostanou možnosti, které si zaslouží. Ve světě je spousta věcí, které se musí napravit a já jsem ten šťastlivec s příležitostí.


Se svou ženou Priscillou Chan založili nadaci Chan Zuckerberg Initiative. Ta se zaměřuje na "zlepšování lidského potenciálu" a stojí i za vědeckým výzkumem, do kterého plánují investovat tři miliardy dolarů během jeden dekády. Jejich cíl spočívá v odstranění či zlepšení léčení současných chorob, a to do roku 2100.

Mark Zuckerberg byl miliardářem už ve 23 letech. Přečti si 7 zajímavostí o zakladateli Facebooku
Zdroj: www.facebook.com

Kvůli rodině své lásky se naučil čínsky

Mark Zuckerberg se kvůli rodinným příslušníkům bývalé přítelkyně a současné ženy učil čínštinu, aby mohli mezi sebou vzájemně komunikovat bez jakýchkoliv zbytečných komplikací. Vztah začal ještě v roce 2003 a o sedm let později byl něco takového schopen uskutečnit. Během prosince loňského roku se jim dokonce narodila malá Maxima Chan Zuckerberg. Do manželského svazku vstoupili přibližně před více než čtyřmi lety, konkrétně 19. května 2012, čili den po ohlášení Facebooku, že své akcie nabídne na burze.

Domů
Sdílet
Diskuse