Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. listopadu 2016 12:51
Čas čtení 0:00
Matúš Majer

Proč chutná nápoj lépe z plechovky než z plastové láhve? Recept je stejný, ale chuť odlišná

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Cola a pivo z PET láhve za mnoho nestojí...

Určitě se už každý z nás ocitl v situaci, kdy v rámci turistiky šplhal na vyčerpávající kopec, na jehož vrcholu stojí chata představující spásu v podobě čepovaného piva či Kofoly. Paní za pultíkem však s širokým úsměvem sdělí, že oni mají jen v lahvích - v horším případě plastových. S povadlou náladou si tedy jednu vezmeš, ale je jasné, že zážitek z ní bude na výrazně nižší úrovni.
 
A toto se děje neustále, nápoje z PET lahví jsou často až nechutné, nedopíjíme je a nebýt dobré skladnosti či praktického většího balení, nikdo by si je v životě dobrovolně nekoupil. Podle biochemičky jménem Sara Risch je to způsobeno tím, že uvnitř PET lahve probíhají chemické reakce se samotnou lahví, což se například ve skle neděje. Jako příklad si dejme obyčejnou colu - plastová láhev se skládá z polymerů. Polymer je látka skládající se z množství stejných, za sebou se opakujících molekul. V plastových lahvích (a i jejich vík) jsou to zejména polyethylentereftaláty (odtud zkratka PET) a acetaldehydy - ty s nápojem pomalu reagují a dodávají mu mírně odlišnou chuť. Abychom to populisticky upřesnili, v podstatě to znamená to, že do tvé coly se pomalu vyměšují částice z láhve. Druhým (a s poměrně malým dopadem) důvodem je oxidace - cola sice výrazně zesládne, až když ji naliješ do sklenice a půlhodinu ji necháš odstát, ale tento proces probíhá i když je láhev zavřená. Proto poslední zbytky tvé coly chutnají trošku jinak - prostě více zoxidovaly.

Proč chutná nápoj lépe z plechovky než z plastové láhve? Recept je stejný, ale chuť odlišná
Zdroj: publicdomainpictures.net

Přesným opakem tohoto je skleněné balení - podle biochemičky chuť nápoje téměř vůbec neovlivňuje. Podobně je to i při čepování. Velmi dobře jsou na tom také plechovky - jediná možnost kontaminace nápoje je z nálepek a etiket na vnějším obalu, ale výrobci dělají vše pro to, aby se nic takového nedělo. Plechovky však mají napřed v jiném - na nápoj přes ně totiž nesvítí slunce. Kromě toho, že u plastových lahvích působí jako menší katalyzátor, což znamená, že urychluje reakci (při zvýšení teploty láhve o 10 stupňů může jít i o čtyřnásobek), vyšší teplota také podporuje uvolňování aromat a umělých příchutí, které chuť ovlivní.
 
I přes (díky chemickým reakcím) jiné složení každého z balení jsou zdravotní dopady každého z nich stejné - neotrávíš se o nic víc než z běžné coly. Mimochodem, pokud chceš po dopití plastovou láhev dále používat, například na vodu, dej si dobrý pozor, abys ji zevnitř pořádně umyl (to neznamená jednou ledabyle propláchnout). Po dopití či vylití předchozího nápoje mohou v láhvi zůstat zčásti rozložené či uvolněné molekuly, které pak pokazí chuť i obyčejné vodě.

Domů
Sdílet
Diskuse