Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. listopadu 2016 10:15
Čas čtení 0:00
Matúš Moravčík

Roboti nám ukradnou práci, varuje Elon Musk. Řešením je podle vizionáře univerzální příjem pro každého

TECH
Uložit Uložené

Co se stane, když umělá inteligence nahradí lékaře či novináře?

Když svět zachvátila průmyslová revoluce, technologický pokrok nám umožnil využívat jeho výdobytky na zjednodušení, urychlení a hlavně na zvětšení objemu výroby téměř jakéhokoliv produktu. Mnozí si už tehdy mysleli, že přichází doba, kdy stroje nahradí lidi. Problém ale spočíval v tom, že ty stroje musel stále někdo obsluhovat. Dnes je však situace mírně odlišná, protože máme mezi sebou opravdu pokročilé formy umělé inteligence, které nejenže zvládnou přebrat kormidlo, později by měly podle předpokladů analytiků či odborníků dokonce nahradit i taková pracovní místa, o kterých by si to teď myslel asi jen málokdo. Lékaři, novináři, manažeři a mnohá kreativní zaměření mohou být v blízké budoucnosti oblastí pracovního trhu, kde již nepracuje žádná skutečně živá bytost, a to včetně mechanické práce, kterou pomaličku přebírá automatizace. Otázka tedy zní - co bude v nedaleké budoucnosti s kupní silou?

Podle vizionáře Elona Muska je nezbytné zajistit, aby měl každý člověk bezpodmínečný příjem pevně stanovené finanční částky, bez ohledu na to, zda někde pracuje nebo ne. Bude na každém z nás, jak náš čas využijeme. Někteří mohou studovat, jiní zase realizovat výzkum nebo něco podobného. „Lidé budou mít na práci jiné, mnohem komplikovanější a mnohem zajímavější věci. Rozhodně více volného času. A pak přijdeme na to, jak se máme integrovat se světem a budoucností s pokročilou umělou inteligencí,“ uvedl na margo současně probíhajícího pokroku a směru vývoje CEO automobilky Tesla i vesmírné společnosti SpaceX. Ten už déle neskrývá obavy před vzestupem umělé inteligence, z níž se prý může v určitém bodě vývoje stát náš pán. Podle předpokladů futurologa z Googlu nastane tento moment někdy kolem roku 2045. Rai Kurzweil věří, že půjde o revoluční zlom, kdy nás naše vlastní výtvory začnou pomaličku inteligenčně předbíhat.
 
Myšlenka s univerzálním příjmem, tedy jakousi garantovanou výplatou za nicnedělání, ale není nic nového. Zpočátku se o ní mluvilo pouze v sci-fi filmech, ale v 50. letech minulého století ji zviditelnil stále větší zájem o umělou inteligenci. A protože jsme se od té doby opět posunuli vpřed, téma "umělá inteligence a pracovní trh" mezitím nabralo na důležitosti, a proto bývá součástí důležitých diskusí nebo setkání těch největších světových inovátorů.

Domů
Sdílet
Diskuse